"Evenimentul Zilei" din 19 iulie 1848 a fost că, la o convenţie a luptătoarelor pentru drepturile femeilor, care a avut loc în Seneca Falls, statul New York, o anume Amelia Bloomer a promovat, spre entuziasmul "sufragetelor" ceea ce ea denumea "partea de jos a unei îmbrăcăminţi raţionale". Era vorba de o pereche de pantaloni scurţi de atunci numiţi "bloomers". A fost un întreg scandal cu multe caricaturi şi articole comice prin ziare. Pantalonii erau până mai jos de genuchi…

"Evenimentul Zilei" din 20 iulie 1940 a fost lansarea campaniei "V" de la Victorie. Erau ani de război, ani grei pentru cei care voiau să trăiască liberi. Campania a fost lansată în Marea Britanie de BBC cu primele note ale Simfoniei a V-a, numită a Destinului, de Beethoven: . . . _ care înseamnă, în alfabetul Morse, litera "V". A fost o campanie câştigătoare!

19 iulie este o zi foarte complicată din punct de vedere astrologic, peste realitatea cotidiană suprapunându-se greutatea tradiţiei. Este Circovul lui Sf. Ilie, Palielele. Obiceiul era ca, la miezul nopţii, fetele mari să umble dezbrăcate prin lanul de cânepă, la lumina Lunii.

Aşa aveau să viseze cu cine se măritau. Se pare că nici cânepă nu mai avem, cât despre fete… ele fac nudism mai tot timpul, doar s-o găsi cineva care să le ia!

Le înţeleg, parcă este după un război necruţător. Mai multe milioane de tineri bărbaţi lipsesc de pe piaţa dragostei în România. Este penurie… Sunt la dracu' cu cărţi, în toată Europa şi chiar prin toată lumea, ca să câştige câţiva bănuţi şi rezolvă problemele fetelor de pe acolo! Greu plătim greşelile celor care ne conduc! Şi se mai miră nu ştiu ce institut că mergem spre dispariţie ca naţie!

Dar, acum două, trei, poate chiar cinci mii de ani reprezentanţii triburilor se strângeau din nou. Se pregăteau de ritualurile zilei marelui Dabatopeios, "dibaciul", iscusitul, neîntrecutul. Cel care a adus focul, un Prometeu traco-geto-dacic şi cel care făureşte armele, corespondentul lui Hefaistos din mitologia grecească.

Tradiţional, pe 20 iulie este o zi importantă în calendarul creştin, Sf. Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, prin excelenţă patronul verii şi amintind prin stăpânirea atmosferei, în special a ploii, dar şi a fulgerelor, a trăsnetelor şi a tunetelor de Marele Zeus (Jupiter), stăpânul oamenilor şi al zeilor. Sf. Ilie este patronul albinelor (există un ritual secret ştiut astăzi doar numai de câţiva apicultori, pentru sănătatea albinelor şi producţie mare de miere) şi al unor plante magice de leac (busuioc) care se consacră prin sângele unui cocoş. Ziua se ţine cu sfinţenie, altfel grele pedepse cad pe capul păcătosului. Se împart mere, se duc fructe la sfânta biserică.

Tot astăzi este şi ziua aviaţiei naţionale, civilă şi militară, stabilită ilogic şi păcătos de ziua unui prorooc oriental, probabil siriac, sau şi mai probabil, iudeu. Aşa de slabă este aviaţia noastră că piloţii trebuie să se roage la Sf. Ilie ca să poată zbura?

Tata a fost pilot. A făcut războiul. Nu a fost celebru, nu a fost pilot de vânătoare, cu toate că a fost ucenicul celebrului Mon Cher, Dan Vizanty. Tata a preferat să se alăture unui regiment al Luftwaffei, care avea în dotare puternicele Focke Wulf 190, avioane de asalt, cele cu tunuri de 20 şi 30 de milimetri. Era vânător de tancuri bolşevice. Aşa îşi proteja ţăranii lui, care, uneori, mureau cu miile în tranşee, acolo jos, când nu erau protejaţi de Cernîi Smerţ, Moartea Neagră, cum botezaseră ruşii regimentul „Otto” de „Flugzeugpanzerjager”. Tata nu povestea nimic din război, dar ţin minte că tot am avut o discuţie cu el despre data cea mai favorabilă pentru stabilirea zilei aviaţiei naţionale, civile şi militare.

El, tata, ca istoric şi elev al lui Nicolae Iorga, susţinea că în mod normal, trebuie să facem ca toate statele din lume care au stabilit ziua aviaţiei la data când un avion s-a ridicat, pentru prima dată, în aer, de pe teritoriul ţării respective. La noi ar fi 17 iunie, ziua în care Aurel Vlaicu, pilot român, pe un avion românesc, construit de el, s-a ridicat în aer de pe un aerodrom ad-hoc, românesc, la Cotroceni. Pentru prima dată! Anul era 1910…

„Văd, cu surprindere, că ziua aviaţiei s-a mutat de ziua Sf. Ilie! Ce urmează, luarea la bord, în avioanele de vânătoare, al unui preot pe post de navigator ceresc?” se întreba un general de aviaţie, în rezervă.

Personal cred că este loc pentru toată lumea, pentru religie, aviaţie, civili, militari, chiar pentru toată lumea… Fiecare trebuie să-şi facă treaba lui, aşa cum se face în ţările civilizate. Dar mai este un drum luuuuung până când România să se poată numi ţară civilizată, cu oameni civilizaţi!

Este adevărat, boierii care aveau bani să fie piloţi între cele două războaie au constituit un club select care avea ca patron pe Sf. Ilie, cel cu carele cereşti de foc! Asta, în glumă, piloţii erau oameni glumeţi, iubeau cu patimă şi trăiau periculos.   

Această sărbătoare creştină a Sf. Ilie a fost suprapusă, ca mai toate sărbătorile creştine, pe suportul unei vechi sărbători europene. "Această suprapunere, uneori înlocuire de zei şi sărbători este proprie religiilor orientale, intolerante şi inflexibile" spunea Mircea Eliade.

Traco-geto-dacii îl sărbătoreau astăzi pe meşterul Dabatopeios. "Dabatopeios se recomandă drept "zeul-dibaci" meşterul sacru capabil să potrivească metalele şi să folosescă focul în scop metalurgic." (Mitologia Tracilor, Sorin Paliga, 2008)   

Dar dacii aveau multe denumiri pentru foc, aşa cum tibetanii au multe denumiri pentru zăpadă. De exemplu două dintre ipostazele focului s-au păstrat şi în limba română: "pur", în "pururi, pururea" este focul etern al Cosmosului, al stelelor şi al Soarelui; "vatră" este focul casnic, plasma domestică, care ne încălzeşte, coace pâine şi făureşte armele din metal, focul îmblânzit de marele zeu Dabatopeios. "Zbel" sau "geb" sunt forme nepăstrate în limbile moderne, dar provin din Zbelsurdos sau Gebeleizis, este focul zeilor, poate fulgerul, poate focul Elm, sau efectul Corona sau cine ştie ce "armă radiantă".

Era mare sărbătoare la daci şi ţinea, cum altfel, trei zile. Se strângeau tinerii de peste tot ca să se cunoscă, să se promită unul altuia, să lege prietenii şi chiar căsătorii. Acum se făureau armele din bucăţile de fier meteoric sau din vinele găsite prin mine şi peşteri. Numai armele se puteau făuri din metal, era strict interzis să lucrezi pământul cu metal pentru că "se spurca". Iar păstorii îşi făceau treaba lor, trebuiau împărţite turmele.

Se spuneau poveşti la focul de noapte şi se făurea viitorul în spiritul drept, curajos, fără frică de moarte, dar şi petrecăreţ şi vesel al dacilor.

Aşa cum şi eu, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, o să continui să vă spun ceea ce ştiu, uneori sub forma unor poveşti, alteori să vă spun ceea ce nu vi se spune, sub denumirea de „teoria conspiraţiei”!

Indianul piele roşie, nativul, Carlos Starrynight, fumeză în continuare pipa lui mare, Vauen, Dr. Peerl, cu filtru de 9 milimetri, pentru că răbdarea este una dintre virtuţile celor de rasa lui!

Acum citiţi horoscopul meu pentru weekend. Poate vă dă ceva idei. Şi poate revenim la Divanul Persan, dacă vă face plăcere, dar asta mâine, după mâine, pentru că este mai presus de orice faptul că este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   În acest weekend domeniul favorizat de stele e cel emoţional. Modul tău de exprimare, verbal şi nonverbal, se amplifică în nuanţe. Nu te repezi, nu te lăsa purtat de întâmplare şi pasiune!

Supraveghează-ţi, sâmbătă, cu mare grijă, dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investeşti în ceea ce nu îţi trebuie, de fapt!

Cu toate că gândeşti prin o anumita logica, duminică, trebuie să-ţi urmezi mai ales intuiţia şi să laşi dialectica pentru altă dată; pentru că în lumea de astăzi interesele personale primează. Şi egocentrismul nu este nici logic nici dialectic, ba dimpotrivă!

TAUR    Te preocupă, te obsedează, treburile, cam încurcate, de la serviciu! Foloseşte acest weekend ca o pauză obligatorie în gândurile tale, aşa o să ieşi din punctul mort, din blocajul mental!

În acest weekend, mai exact sâmbătă dimineaţa, eşti pus în faţa unei decizii. Sâmbătă poţi să inviţi la masă un prieten bun, un om civilizat. Ai atâta nevoie de o discuţie normală şi poate mai afli şi ceva noutăţi.

Duminică nu trebuie sa risipeşti starea placută de lene şi răsfaţ cu proiecte belicoase despre ordine şi curaţenie, mai bine trage plapuma peste ochi! Lenea, comoditatea, este o arta, aşa că fii artist!

GEMENI   Eşti comod şi distrat, cu o stare de spirit de vacanţă prelungită. Nu prea ai motive de satisfacţie, dar starea de bine nu are logică! Dacă eşti sănătos, ai cea mai mare bogăţie din lume!

Sâmbătă, poţi obţine pacea dacă faci unele mici compromisuri. trebuie să te hotărăşti sau să negociezi: să stai acasă cu pisica sau căţeluşul sau să ieşi pe seară pentru cine ştie ce fiţe la cluburi şi/sau peteceri incerte.

Duminică trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp!

RAC   În duo obţii acordul necesar, potrivirea dorinţelor şi petreci un weekend perfect. Solo, ai veşti despre o întâlnire nesperată! Domeniul sentimental e avantajat, dar atenţie la cheltuieli!

Sâmbătă, de asemenea – vechea ta problema – amorul. Cu o astfel de configuraţie astrologica, ca în acest weekend, singurătatea te apasă din nou! Dar nu dispera, gândeşte-te câte necazuri ar fi putut să-ţi facă "jumătatea" sau "sufletul-pereche" şi poţi să faci haz de necaz.

Duminică realizezi că stelele se bucură se te ajute în acest weekend, cum pot ele, de la distanţă!

LEU   Este momentul să te concentrezi asupra problemelor domestice. Lămureşte părerile diferite din familie, de acasă. Încercă să ţii cont de interesul fiecăruia, să găseşti numitorul comun!

Sâmbătă, zi placută, dedicată frivolităţilor, distracţiilor, favorabilă pentru mai toate, dar nimic nu se poate asemui cu un film la modă şi o cină la un restaurant bun!

Pe total weekendul  este o perioadă bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii, mai ales dacă vrei să profiţi de duminică şi să te duci la munte. Este şi sărbătoare aşa că poţi să te aştepţi la aglomeraţie şi incidente. Fii prudent!

FECIOARĂ   Climatul general, lucrurile se petrec favorabil pentru tine. Evenimentele din acest weekend sunt plăcute şi previzibile, nu ai griji sau temeri! Şi, drept premiu, o veste bună, chiar bună!

Sâmbătă, repausul este poate, cea mai mare dintre încercări. Întotdeauna îţi faci programe peste programe şi duminică seara realizezi că nu ai avut timp să faci ceea ce doreai.

În acest weekend, adică duminică, propune-ţi doar câteva lucruri de făcut, ca să ai satisfacţia că le-ai realizat. Nu te încărca cu programe grandioase, ca în reclame! Şi odihneşte-te mai mult…

BALANŢĂ   În weekend, pe o conjunctură slabă, eşti în mâinile Liberului Arbitru. Depinde de deciziile tale dacă eşti în "agonie sau extaz". Totuşi, eşti avantajat în domeniul personal, sentimental!

Sâmbătă lucrurile încep să meargă spre bine.  Ceva nervi din cauza unor tensiuni în anturaj. Probleme de cearceaf sau de pic-nic, nimic important, stai la locul tău! Situaţie pe care trebuie să o rezolvi cu diplomaţie zâmbitoare şi să treci mai departe.  

Duminica este o zi de aranjat şi verificat garderoba pentru sezonul şi mai cald, poate pentru vacanţă sau croazieră, care pare că se apropie, în sfârşit!

SCORPION   Eşti mai secretos decât de obicei. Adică, aproape nu vorbeşti! Problemele tale personale sunt foarte importante pentru tine, dar încercă să fii mai cooperant, să împărtăşeşti problemele tale!

Sâmbătă întoarce-te la dans şi la "long drink"! Totuşi, ai, în sfîrşit, răspunsul la acţiunile tale din ultimul timp, răspunsuri pe care le aştepţi – din domeniul social şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp.

Duminică primeşti un telefon sau un mesaj pe care îl cam aşteptai.

SĂGETĂTOR   Anumite probleme te fac să redefineşti termeni ca parteneri, cuplu, coabitare. Treci printr-o situaţie… comică! În acest weekend, reuşeşti să te adaptezi, să faci compromisurile necesare!

Sâmbătă, zi de cumpăraturi si mici taclale relaxante. În orice caz, în acest weekend eşti foarte popular în anturaj, aşa că poţi primi invitaţii la excursii, petreceri, distracţii!

Tot în acest weekend o sa realizezi că nu contează cât dormi, dacă treci de zece ore! Duminică oferă-ţi un cadou şi dă telefon unei prietene, poate ieşiti in oraş.

CAPRICORN    Nu îţi trebuie mult ca să-ţi aduci starea psihică înspre bine. Un zâmbet, o veste, o trăire, bucuria unei flori, un lucru frumos, un căţel care se joacă, un pisoi mătăsos! Viaţa e frumoasă!

Sâmbătă evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite, mai ales dacă eşti solicitat să dai o mână de ajutor în casă. Mai lasă gândurile şi nu te mai zdrobi să placi tuturor. perfecţionismul tău uneori te încurcă. Este bine să fii popular, dar vezi-ţi neabătut de propriile interese.

Duminică, neapărat zi de distracţie! Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Reflectează cui foloseşte situaţia.  

VĂRSĂTOR    Climatul din acest weekend este un pic prea electric în jurul tău! Fereşte-te de fulgere şi trăsnete, cei din jurul tău au impresia că sunt Sf. Ilie! Încearcă să faci pace şi prietenie!

Sâmbătă, problemele personale nu sunt bine aspectate. Ideea este că uneori ai nevoie de puţină singurătate ca să ai o perspectivă mai bună asupra vieţii personale şi weekendul acesta este un bun prilej. Paradoxala situaţie!

Duminică realizezi că Vărsătorii au patentul acestei stări unice în zodiac: să se simtă bine, dar să îi preocupe ceva. Parcă ar avea două creiere, ca procesoarele cu două nuclee! Dar dacă se simt ei bine, altceva nu contează!

PEŞTI    Eşti foarte tare pe poziţia ta. Crezi că ai dreptate! Aşa pare, dar încearcă să te pui în situaţia fiecăruia din jurul tău. Cum îţi apare problema din perspectiva asta? Nu te grăbi…

O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp, încercă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele.Trebuie doar să zici mulţumesc, pentru că treci printr-o perioada în special sâmbătă în care ajutorul vine de unde nici măcar nu te aşteptai!

Duminică poţi să primeşti o veste bună, care te bucură mai mult sau mai puţin, pentru că, se pare, a venit destul de târziu.