Surprinzător însă, Horia Vîrlan, primul Maestru bucătar care a ajuns la TV, nu l-a folosit niciodată. „Eu nu m-am prezentat nici ca Maestru Bucătar, dar sunt Maestru bucătar. „Chef” e denumirea franțuzească pentru bucătar șef – chef de cuisine – de acolo vine. Preluată de englezi şi adusă la un nivel unde fiecare bucătar este considerat chef. Dar că să fii chef, trebuie să fii, înainte de toate, chef de cuisine. Și eşti chef de cuisine doar în bucătărie. În bucătăria unde ești tu, chef acolo, poți fi denumit chef. Maestrul de artă culinară este un titlu dobândit în urma unui examen mai complex, care întradevăr dovedește că ești în ierarhia categoriilor de bucătar la cel mai înalt nivel. Cel puţin aceasta este în România, căci or fi ei bucătari care au reuşit să lucreze în restaurant cu stele Michelin, sau în cine ştie ce restaurant, asta este cu totul şi cu totul altceva. Maestrul în artă culinară este un titlu dobândit pe bune”, a spus Vîrlan.