Horia Tecău, învins în finală la Wimbledon: "Fraţii Bryan ne-au sufocat!"

Românul Horia Tecău şi suedezul Robert Lindstedt au ratat, pentru al doilea an la rând, titlul la Wimbledon. De această dată, cei doi au fost învinşi în finală de gemenii americani Bob şi Mike Bryan. Performanța rămâne impresionantă, în condițiile în care cuplul româno-suedez nu are antrenor!

Tecău (26 de ani) şi Lindstedt (34 de ani) au cedat, sâmbătă, în trei seturi, scor 3-6, 4-6, 6-7 (2), în faţa gemenilor americani Bob şi Mike Bryan, care au ajuns la 11 titluri de Mare Şlem câştigate împreună, egalând recordul australienilor Todd Woodbridge şi Mark Woodforde.

Românul a vorbit cu EVZ despre emoţiile pe care le-a trăit în timpul finalei, despre greşelile pe care le-a făcut, dar şi despre problemele cu care se confruntă din cauza lipsei unui antrenor.

EVZ: Horia, ai jucat din nou o finală la Wimbledon. Cum a fost experienţa din acest an? Horia Tecău: A fost uimitor să ajungem din nou acolo, în finală. Dacă în 2010, calificarea noastră a fost o surpriză, anul acesta am arătat că nu a fost deloc o întâmplare. Aveam puncte de apărat în clasament, am jucat sub această presiune, dar am reuşit să câştigăm cinci meciuri.

Care a fost cea mai grea partidă până în finală? "Sfertul" cu Clement şi Dlouhy a fost un duel-maraton... În acel meci ne-am făcut singuri viaţa grea, însă am crezut mereu în şansa noastră. Cele mai grele partide au fost cele din tururile 2 şi 3. Mă bucur că am reuşit să îmi iau revanşa în faţa argentinienilor Chela şi Schwank pentru eşecul din Cupa Davis.

Cum a fost finala? Aţi pierdut-o pentru a doua oară la rând. Ştiam că fraţii Bryan sunt o echipă foarte puternică. Ştiam că trebuie să ţinem aproape de ei şi tocmai asta nu am făcut. Am pierdut game-uri pe propriul serviciu la începutul primelor două seturi, iar când americanii au avantajul ăsta, e greu să îi mai prinzi din urmă, mai ales pe iarbă. Breakurile le-au dat mare încredere, iar jocul le-a mers perfect. Ne-au sufocat!

Ambele breakuri ale meciului au fost făcute pe serviciul tău. Da. Am avut un început prost. Eram conştient că trebuie să fac un meci perfect în finală. Mike şi Bob nu iartă, mai ales la acest nivel. Am fost concentrat, însă nervii şi emoţiile au fost prea puternice. Am făcut şi câteva duble greşeli decisive, am încercat să fiu şi mai agresiv, să încerc lovituri mai îndrăzneţe, iar asta ne-a costat.

Ai ajuns în finală fără antrenor. Ai de gând să apelezi la serviciile unuia de-acum încolo? Eu îmi doresc de mai multă vreme un antrenor, un specialist al jocului de dublu. Cu toate acestea, Robert nu vrea să îl plătească, astfel că eu ar trebui să suport singur costurile. Cum un antrenor bun este scump, deocamdată nu îmi permit. Nu vreau să dau toţi banii pe care îi câştig pentru a avea un antrenor. Sunt însă conştient că am nevoie de cineva care să mă ajute să progresez.

Dacă ai fi avut pe cineva pe margine, finala ar fi arătat altfel? Desigur. Ajutorul pe care ţi-l oferă un antrenor poate fi decisiv în multe momente. Eu călătoresc singur. Nu am informaţii din afară, nu am la dispoziţie o analiză a adversarilor. În afară de meciurile de Cupa Davis, când fac parte dintr- o echipă mai mare, tot ce ştiu despre adversari aflu de pe teren. Perechile americane, poloneze sau indiene au câte doi oameni care se ocupă de studierea adversarilor, sper ca în curând să am şi eu parte de unul.

Ce urmează pentru tine după Wimbledon? Avem câteva zile libere. Vom sărbători faptul că am ajuns în finala de la Wimbledon. Suntem bucuroşi. Vom merge apoi în Suedia, la Båstad, turneu pe care l-am câştigat anul trecut. Privim cu încredere şi spre circuitul american.

TRIUMF

Novak Djokovici, noul rege al ierbii

Sârbul Novak Djokovici (24 de ani) a cucerit ieri primul său titlu din carieră la Wimbledon. În finală, noul lider mondial l-a învins pe principalul favorit al turneului şi deţinătorul trofeului, spaniolul Rafael Nadal (25 de ani), scor 6-4, 6-1, 1-6, 6-3.

Succesul de la All England Club confirmă anul senzaţional al sârbului, care a câştigat 48 din cele 49 de meciuri disputate în 2011, cedând doar în semifinalele de la Roland Garros în faţa elveţianului Roger Federer. "Nole" i-a provocat cel de-al treilea eşec lui Nadal în ultimul act de la Wimbledon, după cele suferite de iberic în 2006 şi 2007 la Roger Federer.

Competiţia dedicată fetelor a avut parte de o învingătoare surpriză, cehoaica Petra Kvitova (21 de ani). Sâmbătă, în finală, jucătoarea aflată pe locul 8 în lume a câştigat clar prima sa finală de Mare Şlem din carieră, scor 6–3, 6–4, cu Maria Şarapova (24 de ani). Rusoaica (învingătoare la Wimbledon în 2004) nu pierduse niciun set până în ultimul act.