Vernisajul din 23 aprilie, de la Galeria Romană, a readus în prim-plan unul dintre artiștii care face parte dintr-o generație pe cale de dispariție, cea a pictorilor-filosofi . Este vorba despre Horea Paștina.
Cu greu reușești să convingi un pictor să vorbească. Pictorul vorbește prin tușa lui, prin culorile lui, prin arta lui. Horea Paștina îți dăruiește liniștea pe care o credeai iremediabil pierdută. Pictura lui are însă culori puține, dar esențiale, rafinate, dezvăluind singurul lucru demn de amintit: că viața merită trăită. Horea Paștina demonstrează cât de mult poate transmite prin puțin, prin discreția șoaptelor alese. „Natura este, pentru Horea Paștina, nu numai făgăduința viitorului, deci biruitoarea timpului, ci și biruitoarea spațiului, fără anularea lui”, spunea părintele Dumitru Stăniloaie despre pictura lui Horea Paștina. Peisajele și naturile statice reprezintă o încântare a ochiului și a sufletului celui care privește.
FOTO: Horea Paștina
„Lucrările sunt ca niște pagini de jurnal, ca niște însemnări ale unor întâlniri cu oameni, cu locuri. Le socotesc niște studii, încercare de aprofundare, de înțelegere. Îți pare că în următoarea lucrare poți să adaugi ceva, este ca o pagină pe care o scrii și niște gânduri din pagina anterioară se duc în pagina următoare. De aceea apare reluat scaunul sau florile de crin sau locuri, peisaje sau crinii aceștia roșii pe care în fiecare an îi întâlnesc sau crinii albi ca și anotimpurile care se întorc mereu, de fiecare dată aducând ceva nou. Strângem lucruri pe care le folosim apoi în atelier, ca niște grădinari, care strâng roadele grădinii și le aduc înăuntru și le folosesc”, spunea Horea Paștina despre tablourile sale cu grădini, din expoziția „Grădinile Emiliei” de la sala Dalles din București și expoziția „Grădini” de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Născut în data de 13 septembrie, 1946, la Alba Iulia, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1973, la clasa maestrului Alexandru Ciucurencu, Horea Paștina este conferențiar doctor la catedra de pictură a Universității Naționale de Arte din București, având o laborioasă activitate expozițională, care nu poate fi separată în anumite puncte de grupul „Prolog”, al cărui cofondator este împreună cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv și Mihai Sârbulescu.
Horea Paștina a fost prezent și la Noaptea Albă a Galeriilor, cu câteva lucrări pe care le-a expus la Galeriile BMR.