Horațiu Moldovan a făcut anunțul: Începe marea testare națională

Horațiu Moldovan a făcut anunțul: Începe marea testare națională

30.000 de români vor fi testați pentru a stabili gradul de imunizare al populației României, a anunțat, duminică, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Acesta spune că a fost stabilit un plan de testare la nivel național a imunizării populației la COVID-19, după depășirea maximului epidemiei.

”Vom testa populația, să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare, Intitutul Național de Sănătate Publică va decide cum se va face această testare”, a declarat Horațiu Moldovan duminică seară, la Digi24.

Testarea va fi condusă de INSP, iar Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară. Eșantionul reprezentativ va fi format din 30.000 de români, aleși pe grupe de vârstă.

Pentru a se reduce maxim marja de eroare, vor fi folosite cele mai noi teste rapide și precise aprobate de OMS. În acest moment România a ajuns acum să facă între 9.000 și 11.000 de teste pentru depistarea COVID-19 pe zi.

Duminică, România a înregistrat 213 de noi cazuri, cu trei noi focare înregistrate în tot atâtea unități medicale. ”Creșterea de azi, de peste 200 de cazuri, nu e îngrijorătoare. Nu putem trage o concluzie după o singură zi. Dacă se va menține și zilele următoare creșterea, trendul de la o zi la alta, se poate pune problema unor măsuri mai severe. (Creșterea - n.r.) poate fi consecința relaxării, poate fi pură întâmplare”, a spus Moldovan.

El a punctat cum vor fi depășite problemele din cele trei spitale: ”Am aplicat măsuri drastice de separare a fluxurilor în spitale, se fac anchete epidemiologice. Au fost greșeli de traseu, de echipare, vor fi luate măsuri. Focarele nu sunt foarte mari, erorile vor fi îndreptate și sancționate”.

Având în vedere toate datele existente până acum, Horațiu Moldovan susține că al doilea val al epidemiei ar putea să apară după vară. ”Presupunem existența unui al doilea val după vară, pe baza epidemiilor anterioare, se face un model. Scopul este să nu se îmbolnăvească mai mulți omeni decât putem îngriji. Asta este ceea ce s-a întâmplat în Anglia, Italia, Spania, SU. Am gândit o strategie să nu se îmbolnăvească toți odată”, a explicat secretarul de stat la la Digi24.