Cum a ajuns Homo sapiens să elimine alte cinci specii de oameni pentru a putea atinge a-mortalitatea? Cărți care merită citite!

Evenimentul zilei a inițiat o campanie culturală, un modest ghid, dacă vreți, al cursului dramaturgiei, filmului și pieței de carte din România. Ieri, ați citit despre cele mai interesante piese de teatru. Astăzi, veți afla care sunt, în viziunea noastră, cele mai incitante cărți ale acestui an. Cele mai incitante cărți cu temă istorică (pentru început)

Volumul Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, scris de profesorul Yuval Noah Harari în 2011, a ajuns la noi abia anul acesta, grație Editurii Polirom (traducere Adrian Șerban). Între timp, Harari a mai articulat o provocare - Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului (2015), carte care n-a ajuns încă pe rafturile românești. Dar să revenim la „Sapiens”, cum vom numi de aici înainte eseul acestui doctor în istorie universală care predă la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Hominidele - o familie, mai multe specii

Cartea surprinde cele mai importante etape ale dezvoltării omului, trecut, val-vârtej, prin Revoluția Cognitivă (70.000 de ani), Revoluția Agricolă (12.000 de ani) și cea Științifică (500 de ani). Primele observații apăsate ale lui Harari spulberă din imaginarul colectiv prăfuita planșă a evoluției omului, primata exfoliată din Australopithecus care îmbrăca, la intervale de zeci de mii de ani, pielea lui Homo Habilis, Erectus, Neanderthalensis etc. Suntem obișnuiți să ne gândim la noi înșine ca la singurii oameni fiindcă în ultimii 10.000 de ani specia noastră a fost, într-adevăr, singura specie umană. Au existat însă mai multe specii ale acestui gen. Homo sapiens a trăit în același timp cu Homo neanderthalensis, cu Homo soloensis, cu Homo floresiensis sau cu Homo denisova. Sapiens, ai căror urmași suntem noi, cei de acum, au eliminat, în timp, celelalte specii. Potrivit ultimelor cercetări, în ADN-ul „sapiensilor” de acum s-ar regăsi, totuși, și procente din ADN-ul neanderthalienilor (1%-4%), dar și din cel al denisovanilor (6%), ceea ce înseamnă că Homo sapiens n-a suprimat pur și simplu celelalte specii, ci s-a și amestecat, pe ici, pe colo, cu ele. Oricum, acum 100.000 de ani Homo Sapiens nu era singura specie umană, așa cum am fost învățați la școală. Mai trăia alături de cel puțin alte cinci. Pe care, într-un fel sau altul, pe scara evoluției, le-a învins, le-a scos din istorie.

Dumnezeu este doar o ficțiune

După aceste prime tușe, Harari explică cum și de ce s-a ridicat homo sapiens în picioare, cum s-a transformat un dezavantaj - nașterile premature provocate de volumul foarte mare al cutiei craniene - în avantaj, femelele sapiens neputând să-și hrănească și să-și îngrijească singure progeniturile, erau ajutate de ceilalți membri ai familiei/grupului, de aici dezvoltându- se relațiile sociale și, mai departe, imaginația, cea care, în opinia lui Harari, a constituit cel mai important factor al ridicării sapiensilor în fruntea lanțului trofic.

Cum au apărut banii, religiile - inclusiv cele noi, capitalismul, comunismul etc - , imperiile, dar, mai ales, cum l-au modelat ele pe Homo sapiens, explică Harari, care nu ezită să ia în bășcălie Revoluția Agricolă, cea care ar fi transformat cea mai mare parte a omenirii în sclavii unei graminee și, imediat, în robii unei elite extrem de subțiri.

Ridicând în slăvi Occidentul pentru meritul de a fi autorul Revoluției științifice, Harari, „sapiensul” pentru care Dumnezeu, religiile, egalitatea, libertatea etc, sunt doar ficțiuni puse în slujba conducătorilor, schițează, discret, și teorii neo-rasiste, plonjând, în final, într-un scenariu fascinant, în care homo sapiens va avea de luptat, pe viață și pe moarte, cu non-sapiens. Atenție, o specie creată, de data aceasta, chiar de Homo sapiens, secondat, la milimetru, de tehnologia inventată de el.

Diferența dintre a-mortalitate și imortalitate

Sau poate că altul va fi scenariul și Homo sapiens va reuși să devină nemuritor. În acest sens, cităm câteva rânduri din cartea lui Harari: „Experții în nanotehnologie lucrează la un sistem imunitar bionic compus din milioane de nanoroboți care vor locui în corpurile noastre, vor desfunda vasele de sânge blocate, vor lupta contra virușilor și bacteriilor, vor elimina celulele canceroase și chiar vor inversa procesele de îmbătrânire. Câțiva oameni de știință sugerează că, până în 2050, unii oameni vor deveni a-mortali (nu nemuritori, pentru că ar putea încă să moară din cauza unui accident, ci a-mortali, însemnând că, în absența unei leziuni fatale, viețile lor ar putea fi prelungite infinit)”.

Alte apariții. Recomandări​

Viața și aventurile unui cioban român în Bulgaria în vremuri de război 1908-1918 Nicolae S. Șucu, ediție de Daniel Cain Editura Humanitas, 2017

Stalin. O nouă biografie a unui dictator Autor: Oleg V. Hlevniuc Editura Litera, 2017

Rusia, 1917 Autor: Ioan Stanomir Editura Humanitas, 2017

Ultima bătălie Autor: Stephen Harding RAO, 2017

În jurul Marii Uniri de la 1918 Autor: Lucian Boia Editura Humanitas, 2017