Potrivit TMZ, actorul nu ar fi suferit răni grave în urma accidentului, ci doar zgârieturi și vânătăi. „Cineva a sunat la 911 și paramedicii care au sosit la fața locului l-au transportat pe actor la cel mai apropiat spital, unde primește îngrijiri”, a declarat un apropiat al lui Gerard Butler.

Gerard James Butler s-a născut pe 13 noiembrie 1969, în Paisley, Scoția, UK. Este cel mai tânăr dintre cei trei copii ai lui Margarret și Edward Butler, un bookmaker. Butler este dintr-o familie de catolici de origine irlandeză. Familia lui Butler s-a mutat în Montreal, Quebec, când Gerard avea doar 6 luni. Când Gerard avea 18 luni, mama sa l-a luat pe el și s-a reîntors în Scoția, destrămându-se mariajul părinților săi. Gerard și-a revăzut tatăl abia la vârsta de 16 ani.

Și-a început cariera de actor cu opera Coriolanus și Trainspotting în urma cărora a primit primul său rol în filmul Mrs. Brown în 1997. În același an a apărut în filmul Tomorrow Never Dies, iar în anul 2000 a jucat pentru prima dată în rolul personajului principal a filmului Dracula 2000 unde s-a făcut cunoscut.

În timp ce filma pentru filmul Mrs. Brown în Scoția, Butler se bucura de un picnic alături de mama sa când a auzit strigătul de ajutor al unui copil care se îneca în râul Tay. Butler a sărit în râu și a salvat viața copilului care se îneca, fapt pentru care a primit un Certificat Pentru Curaj.

În 2007, a jucat rolul regelui Leonidas în filmul 300. Toamna lui 2012 aduce o noutate în viața amoroasă a lui Butler: fotomodelul român Mădălina Ghenea.