Un lider sindical care a făcut dezvăluiri în legătură cu problemele de la Mina Petrila a fost ameninţat cu moartea. "Aici există politica pumnului în gură", s-a plâns el.
La două zile după cumplitul accident de la Mina Petrila, în urma căruia au murit 12 persoane şi au fost rănite alte 14, preşedintele executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), Marian Holban, a fost ameninţat cu moartea pentru că a vorbit prea mult. Liderul sindical a depus o plângere la poliţia din Vulcan, după ce a primit un telefon de la o persoană necunoscută care l-a ameninţat cu moartea, la numai câteva minute după ce a participat la o emisiune televizată în direct.
Principalii suspecţi, alţi lideri de sindicat „Plângerea domnului Holban a fost înregistrată la poliţie duminică, la ora 20.30. A precizat că a primit un apel pe telefonul mobil, de pe un număr necunoscut, iar «o voce de bărbat tânăr» i-a spus: «Aaauzi, bă? În prima seară când te-am prins, îţi iau gâtul cu cuţitul!» (...) Avem deja un cerc de suspecţi şi, în urma audierii acestora, sperăm să ajungem la autor. Deocamdată, vorbim despre un dosar penal pentru ameninţare, cu autor necunoscut“, au precizat anchetatorii. Marian Holban a afirmat, printre altele, că în Valea Jiului „există regula pumnului în gură“ şi că unii lideri de sindicat sunt corupţi: „Mi-e frică să mai spun ceva. Am declarat că sunt lideri corupţi şi care au interese financiare legate de CNH şi conducerea acestei instituţii. Mi-e frică să mai declar altceva“. El afirmă că, ulterior, a primit şi alte ameninţări.
Poliţiştii de la Vulcan spun că l-au audiat pe Holban şi că urmează să facă cercetări pentru a vedea cine ar fi putut să-l ameninţe pe liderul de la LSMVJ. Surse din rândul anchetatorilor susţin că, în acest dosar, vor fi audiaţi mai mulţi sindicalişti din Valea Jiului. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca Holban să fi fost ameninţat în urma unor „răfuieli“ mai vechi. „Cei mai mulţi mineri vorbesc prostii“
Inginerii minieri vorbesc cu reţinere despre tragedie şi contrazic multe dintre informaţiile de până acum. Potrivit unuia dintre ei, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, „toată lumea ştia că în mină există metan“, ca în toate minele. „Mulţi nu înţeleg ce se întâmplă în minerit. Este aiurea să spui că nu există metan în minele din Valea Jiului. Sunt mine grizutoase, a fost gaz dintotdeauna, care-i problema? Există aeraj. Lumea dă o dimensiune nefirească lucrurilor. Este o tragedie ce s-a întâmplat, dar de acolo până la a acuza pe toată lumea de-a valma e cale lungă şi nu este tocmai corect“, ne-a declarat inginerul.
El are o explicaţie pentru informaţiile contradictorii vehiculate în aceste zile: „Este faza aia din justiţia americană care sună aşa: «Tot ce spui acum poate fi folosit împotriva ta». E un dicton universal valabil. Nu poţi să faci afirmaţii gratuite. Trebuie făcute nişte anchete. Adevărul va veni, sub o formă sau alta, dar va dura ceva timp până atunci. Nu e adevărat că minerii nu au curaj să vorbească. Cei mai mulţi dintre ei vorbesc, dar vorbesc prostii. Sunt total neavizaţi. Nu vreau să-i jignesc, dar printre ei sunt oameni ca peste tot, unii mai inteligenţi, alţii mai puţin inteligenţi. Este o situaţie universală, până la urmă“. Salvatorii au scos ieri patru cadavre din mină
O echipă de salvatori minieri a intrat ieri-dimineaţă în subteran pentru a verifica situaţia din subteran şi concentraţiile de metan. La ieşirea din mină, salvatorii au spus că accesul este posibil doar pe galeriile de bază, din cauza concentraţiilor mari de metan.
La prânz însă, în mină au intrat nouă salvatori minieri profesionişti, care nu aflaseră despre atenţionarea primei echipe. După câteva ore, ei au ieşit purtând trupurile a patru dintre cei opt mineri morţi după prima explozie. (A contribuit Raluca Dan)
CERCETĂRI
Comisie mixtă pentru anchetarea accidentului
Procurorii au început audierile în dosarul accidentului de la Mina Petrila. Ancheta este făcută de o comisie mixtă formată din ofiţeri de poliţie, procurori şi specialişti din cadrul ITM. Oamenii legii spun că dosarul va fi extrem de voluminos, dat fiind faptul că vor avea de discutat cu sute de oameni, de la conducerea CNH, ai Minei Petrila şi cu zeci de mineri. Dosarul este instrumentat de patru procurori, dintre care doi sunt ofiţeri din IGPR, iar alţi patru ofiţeri din IJP Hunedoara. De asemenea, de anchetă se mai ocupă, pe partea tehnică, inspectorii de muncă şi cei din cadrul Institutului Naţional de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă INSEMEX Petroşani. Constantin Lupu, directorul INSEMEX Petroşani, ne-a declarat că expertiza tehnică va începe imediat după ce vor fi scoase din subteran trupurile celor opt mineri care au pierit în urma primei explozii. „Prioritatea noastră acum este să scoatem la suprafaţă victimele. După aceea ne vom ocupa de a stabilii cauzele şi împrejurările care au dus la producerea accidentului“, ne-a declarat Lupu. Până atunci, inspectorii de muncă şi procurorii fac cercetarea juridică. Anchetatorii susţin că cercetările pot dura şi câteva săptămâni.
CHEMARE
Ortacii vor să se întoarcă în mină Ortacii de la Petrila vor să înceapă lucrul cât mai repede. Ei sunt conştienţi că, dacă acest lucru nu se va întâmpla urgent, vor risca să-şi piardă locul de muncă, ceea ce, pentru ei, ar fi o adevărată dramă. „Acum important este să se repornească mina cât mai repede. Va dura o săptămână, nu ştiu. Nu e o nicio problemă, repornirea se poate face. Important e să se repornească mina, să ne păstrăm locurile de muncă. Putem să facem ordine după aceea, să facem curăţenie, să reorganizăm lucrurile. Fără să strigăm în plus. Asta va fi situaţia ideală, optimă“, spuneau ieri oamenii. Deşi le este teamă să intre în subteran, ortacii spun că ăsta este locul lor de muncă şi nu îşi permit să rămână pe drumuri. „Avem familii, copii, cu ei ce se va întâmpla? Este tragic ce s-a întâmplat, dar vom ajunge să trăim o altă dramă dacă nu vom avea ce să le punem pe masă copiilor noştri“, mai spun oamenii. (Marius Mitrache)
PROCESE 27 de morţi, un singur inculpat
Din cele trei dosare penale instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, având ca obiect accidente colective de muncă petrecute în Valea Jiului din 1990 şi până acum, unul singur a fost finalizat cu rechizitoriu. PAROŞENI, 1995. În accident şi-au pierdut viaţa trei mineri, iar alţi doi au suferit răni grave. În urma anchetei, minerul Marin Scarlat a fost trimis în judecată pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul protecţiei muncii. VULCAN, 2001. În urma accidentului din 2001, de la Vulcan, când 14 mineri şi-au pierdut viaţa, procurorii au stabilit că vinovaţi au fost doi dintre decedaţi: artificierul Marin Mihăiţă şi şeful de schimb Cătălin Marin. VULCAN, 2002. Ancheta referitoare la accidentul de muncă petrecut tot la Vulcan, în 2002, când 10 mineri au decedat, iar alţi patru au suferit răni grave, a ajuns la un final asemănător. În acest caz, procurorii au stabilit că accidentul s-a produs fortuit. (Ciprian Iancu)
SOLUŢIE EXTREMĂ Transplant de piele pentru doi mineri
Majoritatea minerilor internaţi în cele două spitale bucureştene sunt în continuare în stare foarte gravă. Medicii au reuşit totuşi să-i stabilizeze. Astăzi, doi dintre ră- niţii de la Spitalul de Arşi din Bucureşti ar putea fi operaţi. În cazul lor, medicii trebuie să intervină cât mai rapid, deoarece rănile provocate de arsuri s-au aprofundat. „Pielea lor nu se mai regenerează, aşa că trebuie să intervenim printr-un transplant de piele“, a precizat medicul Cristian Niţescu, de la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
Răniţii au arsuri pe braţe, pe picioare, la nivelul plămânilor şi al esofagului, însă medicii au speranţe că aceştia îşi vor reveni. Doar unul dintre mineri are şanse sigure de supravieţuire. Medicii au reuşit să comunice ieri cu acesta, tânărul nefiind intubat. Cu esofagul distrus „Cu fiecare zi care trece cresc şi şansele de supravieţuire ale fiecăruia dintre pacienţi“, spune medicul Cristian Niţescu. Cu afirmaţiile doctorului încearcă să se consoleze şi sora lui Nicolae Florin Iordache, un tânăr miner de 38 de ani, rănit cel mai grav în deflagraţie. „Să sperăm că după operaţie îşi mai revine. Arsurile sunt profunde, esofagul i-a fost distrus de la fumul din mină, dar fratele meu are un organism puternic şi sper ca Dumnezeu să-l ţină în viaţă. El nu obişnuia să bea şi să fumeze, juca fotbal la Târgu-Jiu, nu a avut niciodată probleme de sănătate“, apucă femeia să rostească printre lacrimi. Spune despre Florin că nu s-a căsătorit şi nici nu are copii, dar prietena lui urmează să ajungă la Bucureş ti. „Îl are pe fratele ei mort în mină, nu a apucat să vină cu noi“, povesteşte, îndurerată, tânăra.
La câţiva paşi de familia Iordache stă, abătută, Elena Socolescu, mătuşa lui Alexandru, un alt miner rănit grav în timpul exploziei. „Am venit cu soţia lui, ca să o ajut în momentele acestea grele. Au un copil de trei anişori. Nici nu vreau să mă gândesc ce o să se întâmple cu el“, se vaită bătrâna.
Dintre cei cinci mineri internaţi la Spitalul de Arşi, doar Victor Tirintică, în vârstă de 31 de ani, are mai multe şanse de supravieţuire, fiind ars doar pe 10% din suprafaţa corpului.
MINERI ACCIDENTAŢI
Spitalul de Arşi din Bucureşti > Petru Matei. Muncitor necalificat, 29 de ani, un copil. Diagnostic: ars 85%, arsuri de căi respiratorii, prognostic rezervat, are nevoie de transplant de piele; > Florin Nicolae Iordache. Ajutor de miner, 38 de ani, fără copii. Diagnostic: ars 85%, prognostic rezervat, arsuri de căi respiratorii, are nevoie de transplant; > Alexandru Socolescu. Miner, 41 de ani, un copil. Diagnostic: ars 55%, prognostic rezervat; > Nicolae Alexa. Miner, 38 de ani, doi copii. Diagnostic: ars 35%, arsuri de căi aeriene, prognostic rezervat; > Victor Tirintică. Inginer, 31 de ani, un copil. Diagnostic: ars 10%, are şanse mari de supravieţuire.
Spitalul Floreasca din Bucureşti > Şandor Bodoni. Miner, 33 de ani, doi copii. Diagnostic: ars 70%, arsuri de căi aeriene, prognostic rezervat; > Mihai Sorin Bâlbă. Şef de brigadă, 37 de ani, doi copii. Diagnostic: ars 70%, arsuri de căi aeriene, prognostic rezervat; > Constantin Loghin. Lăcătuş, 41 de ani, patru copii. Diagnostic: fractură, ars 5%, are şanse mari de supravieţuire;
Spitalul din Petroşani > Sorin Trăilă. Artificier, 37 de ani > Vasile Badea. Miner şef de schimb, 40 de ani, doi copii > Petru Leonte. Miner, 41 de ani, un copil > Alin Băran. Miner, 34 de ani, un copil > Nicolae Cristea. Miner, 39 de ani, doi copii > Cristian Lăban. Miner, 40 de ani, doi copii
Toţi cei rămaşi la Petroşani au tramatisme (fracturi, luxaţii etc.) care nu le pun viaţa în pericol.
MINERI MORŢI
> Iosif Brad. Inginer-şef producţie, 44 de ani, un copil > Doru Holingher. Şef sector 1, 39 de ani, trei copii > Vasile Stroian. Miner, 38 de ani, doi copii > Adrian Măţan. Ajutor miner front, 27 de ani > Dan Mateş. Sondor, 35 de ani, un copil > Silviu Moş. Miner şef de schimb, 36 de ani > Cristian Şipoş. Miner, 34 de ani, un copil > Alin Marcel Alecsa. Sondor, 36 de ani, trei copii > Daniel Frăţilă. Miner şef de schimb, 38 de ani, un copil > Attila Elekeş. Miner galerie, 35 de ani, un copil > Trandafir Vişan. Adjunct şef sector, 40 de ani, un copil > Nicolae Puian. Miner şef de brigadă, 36 de ani, un copil
CITIŢI ŞI: