Sporturi bizare. Hocheiul subacvatic, inventat de marina britanică

Hochei subacvatic, noua modă printre sportivi. Sursa Foto: Wikipedia

Hocheiul subacvatic (UWH), (cunoscut și sub numele de Octopush în Regatul Unit) este un sport practicat la nivel mondial. În cadrul acestei competiții două echipe se întrec pentru a manevra un puc pe fundul unei piscine, cu scopul de a ajunge la poarta echipei adverse și a înscrie un gol.

Hocheiul subacvatic (UWH), cunoscut în Marea Britanie drept Octopush, este un sport extrem de complicat. Jucătorii nu pot folosi dispozitive de respirat sub apă, cum ar fi echipamentul de scufundare, în timp ce joacă, ci trebuie să își țină respirația. La nivel mondial există o mulțime de competiții de hochei subacvatic.

Hochei subacvatic, un sport plin de provocări

Marina britanică a inventat hocheiul subacvatic în anii 1950 pentru a-și menține scafandrii în formă și pentru a le îmbunătăți capacitatea de a se mișca și de a lucra eficient sub apă. Jocul a ajuns în Australia la scurt timp după aceea și a evoluat într-un sport rapid și dinamic, practicat în peste 20 de țări. Hocheiul subacvatic se joacă într-o piscină de 25 m x 15 m, cu o adâncime cuprinsă între 2 și 4 m.

În prezent, hocheiul subacvatic se joacă în întreaga lume, Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques, prescurtat CMAS, fiind organismul de conducere mondial.

Primul Campionat Mondial de hochei subacvatic a avut loc în Canada în 1980.

Cum se desfășoară competițiile acestui sport?

Se joacă de obicei cu șase jucători în fiecare echipă. Adversarii se întrec pentru un puc și îl deplasează pe fundul bazinului spre o poartă deschisă care are o lățime de 3 metri. Nu există portari - fiecare echipă folosește munca în echipă și formațiile pentru a se apăra și a înscrie.

Doi arbitri urmăresc faulturile și golurile, iar jucătorii pot fi sancționați. Terenul de joc este un bazin de 25 pe 15 metr, cu o adâncime de 2-4 metri.

Pucul cântărește 1,5 kilograme și este fabricat din aliaj de plumb acoperit cu plastic.

Fiecare meci are două reprize a câte 15 minute, cu o pauză scurtă

Echipele încep meciul la fiecare capăt al bazinului. La semnalul sonor de deschidere, jucătorii celor două echipe se aruncă în apă și se luptă pentru a intra în posesia pucului plasat în zona de mijloc.

Evident, sunt favorizați înotătorii puternici, dar abilitatea de a-și ține respirația pentru perioade lungi de timp și de a rămâne sub apă este la fel de importantă.

Cunoscut inițial sub numele de „octopush", jocul a fost inventat în Marea Britanie în 1954 pentru a ajuta la antrenarea scafandrilor și a comandourilor britanice. Sportul este recunoscut de Comitetul Olimpic Internațional și este guvernat de Federația Mondială Subacvatică (CMAS).

În prezent, se joacă în peste 40 de țări, cu un număr estimat de 15.000 de participanți. Noua Zeelandă, Marea Britanie, Franța, Turcia, Turcia, Australia, Africa de Sud și Columbia sunt cele mai importante națiuni de hochei subacvatic. La campionatele mondiale de anul trecut, desfășurate în Quebec, au participat 17 națiuni, iar Noua Zeelandă a câștigat atât la divizia de elită masculină, cât și la cea feminină.

Competițiile de hochei subacvatic variază de la nivel de club și titluri naționale, și până la Campionate Mondiale

O dată la doi ani are loc un Campionat Mondial în jurul lunii aprilie sau mai. Tot o dată la doi ani, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud concurează într-o cupă a celor trei națiuni. Există echipe sub 19 ani, echipe open masculine și feminine și echipe de masters (peste 35 de ani pentru bărbați și peste 32 de ani pentru femei).

Regulile hocheiului subacvatic sunt destul de simple. Practic, este un sport fără contact, un jucător nu poate interveni direct asupra altui jucător.

Nu există o regulă de ofsaid, însă nu este permisă obstrucția.