Sporturi bizare. Hochei pe monociclu, sportul care crește tot mai mult în popularitate

Hochei pe monociclu, competiție internațională. Sursa Foto: Wikipedia

Hocheiul pe monociclu este un sport de echipă, asemănător hocheiului pe gheață, în care jucătorii încearcă să lovească mingea cu crosa în poarta celeilalte echipe, cu excepția faptului că fiecare jucător trebuie să se afle pe un monociclu.

Hocheiul pe monociclu este un sport de echipă, asemănător hocheiului pe patinoar. Jucătorii se întrec în lovirea mingii cu crosa în poarta celeilalte echipe, cu scopul de a înscrie un gol. O echipă de hochei pe monociclu este compusă din cinci jucători (plus rezervele), dar nu există un rol dedicat de portar (un jucător rămâne de obicei în spate pentru a apăra poarta).

Hochei pe monociclu sau sportul „pe o roată”

Organismul care supraveghează hocheiul pe monociclu este Federația Internațională de Unicycling, care publică regulile pentru toate sporturile pe monociclu. Cel mai recent set de reguli pentru hocheiul pe monociclu a fost publicat în 2015.

Terenul utilizat are o lungime cuprinsă între 35 și 45 de metri și o lățime de 20-25 de metri. Acesta trebuie să aibă colțurile rotunjite și bariere pe toate laturile. De asemenea, porțile sunt amplasate la distanță față de pereții din spate, astfel încât jucătorii să poată trece prin spatele lor, la fel ca la hocheiul pe gheață.

Se poate folosi orice crosă similară sportului de hochei pe gheață, fiind necesar însă să fie diferită de cea a portarului. Monociclurile pot avea un diametru maxim al roților de 61 cm și se folosește o minge de tenis.

Competiții în țările din întreaga lume

Există trei ligi naționale de hochei pe monociclu: Australia, cu 8 echipe în 2016; Germania, cu 89 de echipe; Elveția, cu aproximativ 20 de echipe. Pe lângă aceste ligi, există cluburi și echipe în alte țări, printre care Marea Britanie, Franța, Danemarca, Suedia, Singapore și Taiwan.

Competiția internațională în acest sport are loc în cadrul campionatelor mondiale Unicon și a turneelor regionale, inclusiv Eurocycle și APUC.

Primul caz cunoscut de hochei pe monociclu este un scurt segment din filmul Variety din 1925, care arată doi artiști pe o scenă, unul dintre ei folosind o crosă de hochei pe iarbă pentru a împinge o minge.

În 1960, hocheiul pe monociclu a fost menționat ca fiind una dintre activitățile clubului Albuquerque Unicycle Club, fondat în 1957, și pe atunci singurul club pe monociclu cunoscut atât în Statele Unite ale Americii, cât și în lume.

În 1971, sportul începe să fie popular și în Japonia

În 1976, în California a fost înființat un club de hochei pe monociclu numit „Wheel People", care a funcționat timp de aproximativ zece ani. În 1985, LaHiMo a devenit primul club german de hochei pe monociclu, cu sediul în Langenfeld.

Prima echipă britanică de hochei pe monociclu a fost formată de angajații lui David Mariner, un producător de monocicluri DM, de către compania DM Engineering, în Wimborne, Dorset, Marea Britanie. Formarea LUNIS, o echipă cu sediul în nordul Londrei, în 1987, a însemnat că meciurile competitive de hochei pe monociclu puteau fi jucate în Marea Britanie, cu o competiție națională în 1988 la Covent Garden din Londra, câștigată de LUNIS. În 1990, Jens Stemminger a fondat echipa Uniwheelers din Bremen. Radlos a fost cel de-al treilea club german, la Frankfurt, din 1991, iar în scurt timp au urmat și altele, ceea ce a dus la înființarea ligii germane, încă cea mai mare din lume.

La începutul anilor 1990, acest sport a fost introdus în Elveția de Jojo Mühlmeyer.

Primul campionat european a avut loc la Convenția europeană de jonglerie de la Birmingham, în Regatul Unit, în septembrie 1993.

În anul următor, primul campionat mondial de hochei pe monociclu a avut loc la Unicon VII din Minneapolis, în Statele Unite, câștigat de Germania. De atunci, fiecare Unicon a inclus un campionat de hochei. Actualii campioni mondiali, de la Unicon XIX din Ansan, Coreea de Sud, vin din Elveția.