Hillary, probleme cu Obama

Hillary, probleme cu Obama

Dupa infrangerea din statul Iowa, din cadrul alegerilor primare pentru desemnarea candidatilor la prezidentialele din SUA, Hillary Clinton schimba tactica: discursul ei va fi mai agresiv la adresa contracandidatilor.

Dupa ce si-au analizat esecul ori si-au savurat victoria in Iowa, pretendentii la Casa Alba si-au mutat batalia pentru investitura in statul New Hampshire, unde marti se va desfasura urmatoarea faza a alegerilor primare.

In tabara republicanilor nimeni nu se asteapta ca Mike Huckabee, surprinzatorul castigator al alegerilor din Iowa, sa repete succesul in New Hampshire. Sondajele il indica favorit pe influentul senator John McCain, care se va lupta pentru primul loc cu Mitt Romney si Rudolph Giuliani.

Clinton, apel la tupeu

Ne puteți urmări și pe Google News

In tabara democratilor presiunea este mult mai mare. Daca Hillary Clinton nu va reusi sa impiedice un eventual „bis” al senatorului de culoare Barack Obama, campania ei electorala va fi serios afectata.

Conform presei americane, fostul presedinte Bill Clinton si-a sfatuit sotia, poate cam tarziu, sa-si schimbe tactica si sa fie mai agresiva, dupa ce luni intregi ea si-a concentrat eforturile pe inlaturarea motivelor pentru care nu ar fi votata. De data aceasta, Hillary nu-si mai permite un discurs moderat; mai critica si mai ironica, ea va renunta la fair-play si va juca in stilul lipsit de scrupule al contracandidatilor ei, pentru a dovedi ca poate lupta de la egal la egal cu Obama si Edwards, adversarii care au intrecut-o la primul test.

Barack Obama a simtit deja pe propria-i piele efectele stilului sau avantat care i-a adus victoria in Iowa, dar care a starnit, totodata, replica furibunda a lui Hillary. Aceasta l-a ironizat pe tanarul democrat, acuzandu-l ca a creat „false sperante”.

Obraznicia lui Edwards

Duelul la distanta a culminat ieri cu o dezbatere televizata, transmisa de postul ABC, la care au participat doar candidatii care au obtinut cele mai multe voturi la scrutinul din Iowa.

Democratii au fost reprezentati de Barack Obama, Hillary Clinton si de doi aspiranti ai Partidului Democrat, John Edwards si Bill Richardson. Edwards a devenit si el mai „obraznic”, declarand ca pozitia a treia ocupata de Hillary in Iowa demonstreaza ca poporul doreste sa aleaga intre doua variante mari si late: el si Obama.

Din partea republicanilor au fost invitati la dezbaterea programata la o ora de maxima audienta Mitt Romney, John McCain, outsiderul Mike Huckabee, congresmenul Ron Paul din Texas si fostul actor Fred Thompson.