Hillary, peste Obama!

Hillary, peste Obama!

Senatoarea democrată a câştigat alegerile primare din New Hampshire infirmând toate pronosticurile; la republicani, sondajele s-au confirmat.

Fosta primă-doamnă a SUA, Hillary Rodham Clinton, a repurtat o victorie neaşteptată şi foarte importantă în alegerile preliminare din New Hampshire, înfrângându-l pe principalul contracandidat democrat, senatorul Barack Obama, şi revigorându-şi şansele în cursa pentru Casa Albă.

În tabăra republicană, senatorul John McCain şi-a surclasat rivalii, succesul său transformând procesul de nominalizare al Grand Old Party într-o competiţ ie mai strânsă decât se prefigura, notează AFP.  „Mă simt ca şi cum cu toţii am vorbit din inimă, şi sunt atât de mulţumită că aţi răspuns la asta. Acum, împreună, să dăm Americii acelaşi gen de revenire pe care mi l-a dat mie (scrutinul din) New Hampshire“, a spus Hillary Clinton. Victoria ei, după ce Obama a câştigat caucus-ul din Iowa, ridică posibilitatea unei bătălii prelungite pentru nominalizarea Partidului Democrat dintre „cel mai viabil candidat de culoare din istorie“ şi fosta primă-doamnă, care caută să devină prima femeie care ocupă Biroul Oval. „Sunt încă în formă şi gata să merg mai departe“, a replicat optimist Barack Obama, o frază pe care a repetat-o practic în toate apariţiile sale din această campanie.

Cu puţin înainte de primarele din New Hampshire, Clinton, 60 de ani, a lansat un apel emoţional la adresa electoratului, părând a fi la un pas de a izbucni în lacrimi. „Este ceva foarte personal pentru mine, nu e doar o afacere politică“, a spus senatoarea de New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii analişti s-au întrebat însă dacă nu cumva „scăparea“ ei a fost tocmai un calcul politic riscant, menit a mai atenua imaginea de persoană rece şi distantă. Rezultatele scrutinului de marţi sunt departe de cifrele sondajelor realizate în zilele anterioare, care indicau un avans de cel puţin 10% pentru Barack Obama.

Infirmând proiecţiile, Hillary Clinton a câştigat cu 39 la sută din voturi, faţă de 36 de procente, cu cât a fost creditat Barack Obama. Pe locul trei, cu numai 17 procente, s-a clasat fostul senator democrat John Edwards, care în pofida rezultatului slab din New Hampshire a declarat că nu are de gând să se retragă din competiţie şi mizează pentru relansare pe alegerile primare din Carolina de Sud, statul său natal. ÎNCREDERE McCain, propulsat de independenţi Republicanul John McCain, 71 de ani, cu o mină triumfătoare, a declarat că va merge liniştit în următoarele două etape electorale, din Michigan şi Carolina de Sud, şi că va câştiga nominalizarea partidului.   „Am arătat acestei ţări ce înseamnă o revenire adevărată“, a spus el. McCain s-a bucurat de sprijinul multor alegători independenţi, graţie cărora l-a învins pe fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, milionar de confesiune mormonă. Romney a obţinut 32 la sută din voturi, cu 5 procente mai puţin decât McCain, dar cu 21 mai multe decât Mike Huckabee.