Evenimentul Zilei > International > HILLARY CLINTON și DONALD TRUMP, câștigători în primarele din New York
HILLARY CLINTON și DONALD TRUMP, câștigători în primarele din New York

HILLARY CLINTON și DONALD TRUMP, câștigători în primarele din New York

Donald Trump și Hillary Clinton au obținut victorii răsunătoare în New York, marți noaptea, astfel încât se apropie tot mai mult de nominalizarea partidelor lor.

Victoriile lor decisive apar într-o nouă fază a campaniei din 2016. Atât Trump, cât și Clinton au luptat luni de zile pentru a se păstra în frunte, pentru a-și lăsa rivalii în urmă, trecâdn prim alegerile primare care le-au dezvăluit vulnerabilitățile ca și candidați, comentează CNN.  

Trump se află foarte aproape de a primi toți cei 95 de delegați din New York, ceea ce l-ar putea ajuta pe mogulul din Manhattan să câștige nominalizarea Partidului Republican, fără a fi nevoit să facă față unor dispute la Congresul din iulie.

Victoria lui Clinton, în tabăra rivală, luptă să se distanțeze de Bernie Sanders, senatorul liberal de Vermont care a câștigat neașteptat de multă popularitate în ultimele luni.

Potrivit numărătorii parțiale de azi-noapte, Trump are cum 847 de delegați, Ted Cruz 553 și John Kasich 148. Un candidat republican are nevoie de 1.237 de delegați pentru a obțșine nominalizarea.

Hillary Clinton conduce, în tabăra democrată, cu 1.930 de delegați, dintre care 487 de super-delegați; în timp ce Sanders are în total 1.223 de delegați, între care 40 de super-delegați. Un candidat democrat are nevoie de 2.383 de delegați pentru a obține nominalizarea în cursa pentru Casa Albă.

Într-un discurs al victoriei, la Trump Tower, Trump a declarat că „Cruz este aproape matematic eliminat din cursă. Nu prea mai avem o cursă”, a spus magantul, adăugând că el va merge la convenția partidului ca un învingător.

Cu 93% dintre voturi numărate, Trump conduce cu 60%, urmat de guvernatorul de Ohio, John Kasich cu 25,2% și senatorul de Texas, Ted Cruz, cu 14,8%.

După numărarea a 94% dintre voturile democraților, Clionton conduce în fașa lui Sanders cu 57,7% față de 42,3%.