Victoriile lor decisive apar într-o nouă fază a campaniei din 2016. Atât Trump, cât și Clinton au luptat luni de zile pentru a se păstra în frunte, pentru a-și lăsa rivalii în urmă, trecâdn prim alegerile primare care le-au dezvăluit vulnerabilitățile ca și candidați, comentează CNN.  

Trump se află foarte aproape de a primi toți cei 95 de delegați din New York, ceea ce l-ar putea ajuta pe mogulul din Manhattan să câștige nominalizarea Partidului Republican, fără a fi nevoit să facă față unor dispute la Congresul din iulie.

Victoria lui Clinton, în tabăra rivală, luptă să se distanțeze de Bernie Sanders, senatorul liberal de Vermont care a câștigat neașteptat de multă popularitate în ultimele luni.

Potrivit numărătorii parțiale de azi-noapte, Trump are cum 847 de delegați, Ted Cruz 553 și John Kasich 148. Un candidat republican are nevoie de 1.237 de delegați pentru a obțșine nominalizarea.

Hillary Clinton conduce, în tabăra democrată, cu 1.930 de delegați, dintre care 487 de super-delegați; în timp ce Sanders are în total 1.223 de delegați, între care 40 de super-delegați. Un candidat democrat are nevoie de 2.383 de delegați pentru a obține nominalizarea în cursa pentru Casa Albă.

Într-un discurs al victoriei, la Trump Tower, Trump a declarat că „Cruz este aproape matematic eliminat din cursă. Nu prea mai avem o cursă”, a spus magantul, adăugând că el va merge la convenția partidului ca un învingător.

Cu 93% dintre voturi numărate, Trump conduce cu 60%, urmat de guvernatorul de Ohio, John Kasich cu 25,2% și senatorul de Texas, Ted Cruz, cu 14,8%.

După numărarea a 94% dintre voturile democraților, Clionton conduce în fașa lui Sanders cu 57,7% față de 42,3%.