Evenimentul Zilei > International > Hillary Clinton scrie în memoriile sale despre disputele cu președintele Barack Obama pe probleme de politică externă
Hillary Clinton scrie în memoriile sale despre disputele cu președintele Barack Obama pe probleme de politică externă

Hillary Clinton scrie în memoriile sale despre disputele cu președintele Barack Obama pe probleme de politică externă

Hillary Clinton, posibil candidat al democraților la prezidențialele din SUA din 2016, scrie în memoriile sale că şi-a exprimat preocuparea în privinţa unui schimb cu prizonieri talibani când era secretar de stat în administraţia Obama şi că nu a fost de acord cu decizia liderului de la Casa Albă de a nu-i înarma pe rebelii sirieni, relatează Reuters, care citează CBS News.

Postul american susţine că a obţinut un exemplar din memoriile lui Hillary Clinton, care vor fi publicate marţea viitoare sub titlul “Hard Choices”. Clinton este considerată de mulţi drept favorită să-i succeadă în funcţie lui Barack Obama în 2016 dacă decide să intre în cursa pentru învestitură.

În contextul controversei privind decizia lui Obama de a elibera cinci militanţi afgani deţinuţi la Guantanamo în schimbul eliberării sergentului Bowe Bergdahl, cartea dezvăluie că o discuţie de acest gen a avut loc anterior în cadrul unei întâlniri cu cei mai importanţi consilieri de politică externă, printre care şi Hillary Clinton.

“Am accentuat, aşa cum am făcut-o de multe ori, că deschiderea uşii pentru negocieri cu talibanii ar fi greu de înghiţit pentru mulţi americani după atâţia ani de război”, a scris ea.

Extrasele făcute publice de CBS News dezvăluie şi dezacordul lui Clinton față de politica lui Obama de a nu-i înarma pe rebelii sirieni care luptau pentru înlăturarea guvernului lui Bashar al-Assad.

“Înclinaţia preşedintelui a fost să menţină cursul prezent de acţiune şi să nu întreprindă paşi semnificativi pentru înarmarea rebelilor. Nimănui nu-i place să piardă o dezbatere, iar eu nu fac excepţie”, a scris fostul secretar de stat.

Într-un discurs susţinut săptămâna trecută, Obama a declarat că va creşte sprijinul pentru opoziţia siriană, dar nu a furnizat detalii suplimentare, precizează Reuters.

În calitate de şefă a diplomaţiei din 2009 până în 2013, Hillary Clinton a recunoscut că comis o “eroare lingvistică” atunci când a vorbit despre “resetarea” relaţiilor americane cu Rusia.

În carte, Clinton îl numeşte pe preşedintele rus Vladimir Putin “iritabil şi autocrat, intolerant cu criticile şi în cele din urmă un om care reacţionează dur la dezacorduri şi dezbatere”. În martie, Clinton a afirmat la o strângere de fonduri privată că acţiunile lui Putin amintesc de cele ale lui Hitler înainte de cel de Al Doilea Război Mondial, amintește și Agerpres.

Întrebat miercuri într-un interviu despre declaraţiile lui Hillary Clinton, Putin a răspuns: “Este mai bine să nu te cerţi cu femeile. Când oamenii împing limita prea departe, asta nu se întâmplă pentru că sunt puternici, ci pentru că sunt slabi. Dar poate că slăbiciunea nu este cea mai rea trăsătură pentru o femeie”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Fosta şefă a diplomaţiei americane abordează în carte şi atacurile din 2013 care au vizat reprezentanţa diplomatică de la Benghazi în 2012, afirmând că “nu se va şti niciodată cu claritate ce s-a întâmplat cu adevărat”. Republicanii au criticat-o pe fosta primă doamnă a SUA pentru modul în care a gestionat incidentul, în care şi-au pierdut viaţa patru americani, printre care şi ambasadorul Chris Stevens.

Cartea detaliază şi întâlnirea ei cu Obama după ce ea a pierdut cursa democrată pentru învestitură în 2008. “Ne-am holbat unul la altul ca doi adolescenţi la prima întâlnire, sorbind câteva înghiţituri de Chardonnay”, scrie ea.