Hillary Clinton: Atacul Siriei asupra avionului turc este "scandalos şi inacceptabil"

Hillary Clinton: Atacul Siriei asupra avionului turc este "scandalos şi inacceptabil"

Doborârea de către Siria a unui avion de vânătoare al armatei turce este un act "scandalos şi inacceptabil", a apreciat şefe diplomaţiei americane, Hillary Clinton, care a promis că va acţiona împreună cu Ankara pentru un răspuns corespunzător.

Acest atac "reprezintă o altă dovadă a lipsei de respect a autorităţilor siriene faţă de legile internaţionale, vieţile omeneşti, de pace şi securitate", a declarat secretarul de stat american într-un comunicat.

Turcia a acuzat ieri Siria ca o doborât vineri unul dintre avioanele sale de luptă în spaţiul aerian internaţional, şi nu în spaţiul sirian după cum susţine Damascul.

Davutoglu a dat asigurări că aparatul de tip F4 Phantom zbura singur şi nu avea "niciun fel de misiune, nici de a strânge de informaţii, deasupra Siriei".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ministrul de externe mi-a făcut un raport cu detaliile incidentului, inclusiv faptul că armata siriană a doborât avionul fără avertisment", continuă comunicatul, adăugând că "Statele Unite condamnă acest act scandalos şi inacceptabil în modul cel mai categoric".

NATO a confirmat ieri că o reuniune a Alianţei Nord-Atlantice va avea loc marţi, la Bruxelles, la solicitarea Turciei.

"Vom păstra legături strânse cu responsabilii turci în perioada anchetei asupra circumstanţelor acestui incident şi a stabilirii unui răspuns din partea Turciei, inclusiv în Consiliul de Securitate" al ONU, a precizat Hillary Clinton. Cele două ţări, altădată aliate, şi-au retras diplomaţii de la Ankara şi Damasc. Turcia a rupt relaţiile cu preşedintele Bashar al-Assad din cauza reprimării sângeroase a mişcării antiguvernamentale din Siria, ţară vecină cu Turcia.