Locul în care regii căutau „tinerețea fără bătrânețe”. Herculane, fosta perlă a Europei, nimicită de interese și nesimțire

Locul în care regii căutau „tinerețea fără bătrânețe”. Herculane, fosta perlă a Europei, nimicită de interese și nesimțire

În România există un loc care promite tinerețe fără bătrânețe. Deși românii se înghesuie să ajungă la tratamente aici, iar străinii ar plăti bani mulți pentru garanția sănătății, locul e lăsat în paragină de autoritățile care, de zeci de ani, se încăpățânează să îi ignore potențialul. Este vorba de izvoarele cu apă geotermală sulfuroasă de la Herculane

Legendele spun că în aceste ape s-a îmbăiat și s-a vindecat Hercule, după lupta cu Hydra. De aceea, guvernatorul roman al provinciei, generalul Marcus Aurelius Pius, și-a adus aici mama, la cure de întinerire. Ulterior, fețe împărătești europene au frecventat locul, în căutarea tinereții veșnice: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Sisi.

Deși în toată lumea nu mai există decât un singur loc aidoma, și în ciuda faptului că oamenii vin în număr mare să își înmoaie trupul în această apă miraculoasă, românii refuză cu obstinație să amenajeze locul.

Un ștrand încropit de muncitori, în anii '70

Ne puteți urmări și pe Google News

Bazinele termale în aer liber de la Herculane conțin apă geotermală cu sulf, a cărei temperatură, indiferent de anotimp, este de 50 de grade Celsius. Bolnavii care vin pentru băile termale se dezbracă în plină stradă, lângă șosea, își atârnă hainele pe un gard de sârmă din apropiere și intră în apă. Bazinele sunt ale nimănui, spune primarul din Herculane. Au fost încropite în anii '70, când s-a asfaltat stațiunea, și așa au rămas. „E plin zi și nopate la bazine”, confirmă localnicii.

FOTO: Imaginea dezastrului

„Locul se numește 7 Izvoare și aparține administrativ de Primăria Herculane. Ca delimitare teritorială, bazinele țin de localitatea învecinată, Mehadia. Acum suntem în tratative cu ei, să ni le cedeze cu totul”, explică edilul Cristian Miclău.

Istoria bazinelor datează din anii ,70. Muncitorii care au lucrat la asfaltarea drumurilor din orașul stațiune și-au construit, pentru timpul liber, aceste bazine, improvizate lângă drum, folosind din materialele de construcție alocate pentru asfaltare. Ideea lor a fost ca după orele de program, dacă tot nu aveau alte distracții în zonă, iar barăcile de șantier nu erau dotate cu apă caldă, să se îmbăieze civilizat, folosind acest jacuzzi natural. După ce muncitorii au părăsit stațiunea, bazinele încropite cu beton furat din cel pentru șosele au început să fie utilizate de oamenii care veneau în stațiune pentru aerosoli și băi, mai ales că efectele curative ale apei geotermale sunt imediate. Astfel, de aproape 50 de ani, lumea se dezbracă „la stradă” și se îmbăiază în natură, deoarece nicio administrație nu și-a propus să amenajeze, civilizat, locul. Mai mult, Primăria Herculane nu deține nici licență de exploatare a izvoarelor respective.

Proiect care așteaptă fi nanțare

Conform primarului Cristian Miclău, există un proiect de amenajare a zonei bazinelor de la 7 Izvoare. Dacă primăria orașului va face o înțelegere cu administrația din Mehadia, se va putea accesa, chiar anul acesta, finanțare pentru amenajarea locului. Deasupra izvoarelor se va construi un fel de templu antic, cu coloane, care va fi intrarea în viitoarele băi cu ape sulfuroase.

Model de distrugere în masă

Se pare că românii nu au știut ce să facă cu o așa bogăție naturală care există la Herculane. Mai mult, au refuzat să perpetueze exemplul pe care l-au avut cu secole în urmă, de la austrieci sau maghiari, care au dat în arendă exploatarea turistico-medicală a stațiunii.

Numele primului milionar bănățean a ajuns sinonim cu distrugerea stațiunii. În 2001, fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, i-a dat colegului de partid Iosif Armaș stațiunea Herculane, semnând cea mai dezastruoasă privatizare turistică din România.

FOTO: La Băile Herculane, în 2017

Lui Armaș i-a fost vândută 90% din stațiune, adică hotelurile Decebal, Traian, Apolo, pavilioanele 1, 2, 5, 7, băile Diana, Hebe, Neptun, Venera, fosta clădire a fabricii de gheață și Complexul Casino construit de arhitecții Imperiului Austro – Ungar, la prețul unei vile din București. Ministerul nu a solicitat garanții referitoare la viitoarele investiții, astfel că acestea nu s-au făcut. Din 2009, Armaș a început să piardă hotelurile cu care garantase diverse împrumuturi. Anul trecut, el a fost săltat de DIICOT, acuzat că ar fi vândut ilegal 21 de hoteluri, băi termale, restaurante și păduri din patrimoniul stațiunii Băile Herculane. Prejudiciul calculat se ridică la 30 de milioane de euro.

Peste toate acestea, și fostul primar Nicușor Vasilescu a fost trimis în judecată, tot anul trecut, pentru că a înstrăinat ilegal terenul de sub un hotel.