Un studiu recent, realizat de medicul Miriam Castellot, de la Asociaţia Unidos por una Vida Mejor din mexic, arată că tatuajele reprezintă un factor de risc major: „La fel ca şi piercingurile, tatuajele sunt un factor de risc de contractare de boli care se transmit prin contactul cu sângele, virusul HIV şi hepatita C fiind printre cele mai răspândite”.

Miriam Castellot a precizat că unul dintre motivele pentru care cei care se tatuează pot contracta aceste boli este faptul că aleg locaţii care nu sunt sigure.

„La fel ca şi piercingurile, tatuajele sunt un factor de risc de contractare de boli care se transmit prin contactul cu sângele, virusul HIV şi hepatita C fiind printre cele mai răspândite”, a declarat specialista mexicană.

Ea a adăugat că, printre cauzele îmbolnăvirii cu hepatita C, se numără folosirea de seringi sau accesorii care nu sunt sterilizate.

Castellot făcut câteva recomandări pentru a evita complicaţiile. „Trebuie acordată mare grijă detaliilor, să se verifice că centrul ales are certificat şi că toate materialele folosite în proces sunt noi şi de unică folosinţă”, a spus ea.

Ea a avertizat că atât hepatita C cât şi SIDA, cauzată de HIV, sunt boli silenţioase care prezintă simptome doar atunci când au afectat sistemul, prin urmare se recomandă efectuarea unor teste de sânge, la şase luni după realizarea unui tatuaj.