Confirmarea oficială a zilei de joi, că președinții  Vladimir Putin și Donald Trump, vor purta discuții la Helsinki pe 16 iulie au declanșat operaţiuni speciale de către oficialii de stat. Poliția din Helsinki a început imediat să elaboreze un plan de securitate, spune șeful adjunct al poliției Heikki Kopperoinen.  "Există mici provocări datorate calendarului rapid și perioadei de vacanță de vară, dar planificarea resurselor a început", a spus el într-o declarație.

Pe lângă cei doi preşedinţi vor fi delegaţiile statelor dar şi multă presă. "Probabil că vor exista și sute, poate chiar mai mult de 1000 de reprezentanți ai mass-media. Ei vor trebui să beneficieze de condiții de muncă funcționale, astfel încât să aibă o experiență frumoasă la Helsinki – și asta este extrem de important ", spune un oficial.

Locația exactă a discuțiilor dintre Trump şi Putin era încă neclară aseară

Un oficial de la Ministerul de Externe a declarat pentru Yle că reședința oficială prezidențială, Mäntyniemi, pe litoralul Meilahti, ar fi o alternativă demnă pentru o astfel de întâlnire, la fel ca și ambasada fiecărei țări sau Finlandia Hall.

Primarul orașului Helsinki, Jan Vapaavuori, a declarat că întâlnirea va ridica cota capitalei ca oraș pentru întâlniri la nivel înalt. Începând cu 1975, capitala a găzduit patru întâlniri de acest gen între liderii americani și ruși sau sovietici.