Răspunsul diplomatului german a venit ca urmare a temerilor că România, în actualul context politic, nu va putea exercita mandatul în fruntea Consiliului Uniunii Europene.

 

„Răspund afirmativ. România poate să exrcite cu succes președinția Consiliului Uniunii Europene. Guvernul român va beneficia de tot sprijinul nostrum în acest interval. Există dosare grele precum „Brexit” sau „Migrația”, iar noi, în formula trilaterală, vom fi acolo”, a declarat Heiko Maas.

 

Ministrul de Externe român, Teodor Meleșacu, a dat asiguraări că nu există nicio problemă care ar putea periclita exercitarea președenției.

„Sunt ministru de externe și în această calitate îl însoțesc pe președintele României în vizitele pe care le face. De asemenea, îl însoțesc pe premier. Am constatat că pe problemele de Uniune Europeană există o solidaritate la nivelul tuturor puterilor din România”, a declarat Meleșcanu.

 

De la 1 ianuarie 2019 România, va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Pe fondul tensiunilor tot mai aprinse de pe scena politică națională, mai mulți reprezentanți ai unor instituții, oameni politici, analiști politici și jurnaliști au pus sub semnul întrebării capacitatea României de a își exercita mandatul.