Evenimentul Zilei > Social > Hayssam: „Am plecat ca un domn…”

Hayssam: „Am plecat ca un domn…”

O convorbire telefonica inregistrata de SRI intre sirian si anchetatorul sau confirma ipoteza ca teroristul a fugit folosindu-se de un pasaport fals.

"Am plecat cu pasaport romanesc valabil. Cu poza mea, cu alt nume si cu alt look”, ii spune Omar Hayssam procurorului Ciprian Nastasiu (anchetatorul care a cerut eliberarea acestuia din arest pe motiv de boala), in debutul convorbirilor telefonice inregistrate de SRI la cererea anchetatorilor si declasificate pentru a fi folosite in procesul fugii sirianului. Inregistrate intre 14 august si 18 septembrie 2006, convorbirile confirma practic dezvaluirile EVZ, din noiembrie 2006, potrivit carora sirianul s-ar fi folosit, pentru a fugi din Romania, de un pasaport fals, cu poza sa si numele buzoianului, Sorinel Ciulin.

Hayssam si „Nic” (asa cum este numit Nastasiu de-a lungul convorbirilor de catre Hayssam) discuta prieteneste si calm despre cum a fost posibila fuga sirianului, cum acesta s-a folosit de un pasaport fals si a plecat linistit prin cel mai mare aeroport al tarii si sfarsesc prin a tatona terenul pentru o posibila intalnire, poate chiar un concediu comun cu familia, prietenii si copii, relateaza Mediafax.

I. PLECAREA. „Doar nu v-ati dus cu berbecutii…”

Omar Hayssam: Da. Ca spune ca am fugit. Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, imbracat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici in cutie, nici cioban, nici…
Procurorul Ciprian Nastasiu: Dar, apropo, cu ce ati plecat?

Am plecat bine, ca un domn imbracat la costum …nici in masina de corp diplomatic, nici…
Pe calea aerului. Dar eu eram convins ca ati plecat ca un domn si nu v-ati dus cu berbecutii (rasete).
Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!

Civil sau militar? Dar spune-ti-mi cum ati iesit atunci?
Pe aeroport. Pe aeroport.

Care ?
Henry Coanda. Cu avionul.

Civil sau militar?
Asta vreau sa vorbim intre patru ochi.

II. PASAPORTUL. „Alt nume si alt look”

Dar apropo, pe ce pasaport ati plecat, cine, ca stat? Ce pasaport?
Pasaport romanesc.

Nu era de dincolo?
Romania scrie pe coperta lui.

Si in ce zi ati iesit?
Nici intr-un caz nu e ziua aia (rade).

Mai devreme sau mai tarziu? Mai tarziu?
Da, mai tarziu.
Am plecat cu pasaport romanesc valabil. Cu poza mea si cu alt nume.

Cu alt nume, nu s-a uitat nimeni la ea?
Poza mea, cu alt nume si alt look.

Alt look? V-ati pus peruca, ce v-ati pus? V-ati lasat barba? V-ati facut seic sau ce?
Haideti, haideti ca v-am spus cam multe. Seic nu puteam sa ma fac cu pasaport romanesc. (…)

III. INTALNIREA. „Luati-va familia, prietenii, copiii…”

Deci, daca va trebui sa vin spre dumneavoastra, cum vom proceda?
La Beirut este inca embargo. Puteti veni la Damasc si vedem noi dupa aceea. Nu e o problema, ca fac eu cale buna, nu va faceti probleme. Daca e ca sa nu se stie cei de la ambasada puteti pleca fara viza.

E cam riscant. 
Mergeti fara viza, va asteapta cineva acolo, va ia fara viza, fara nimic, nu e nicio problema.

Am nevoie de un loc unde sa stam linistiti, nu sa-mi cada bombe in cap si astfel de… undeva unde sa nu bata la ochi… adica sa pot sa fac un concediu…
Da, bineinteles, nu va faceti probleme. Va fac eu un program care sa va placa, luati-va familia, prietenii, copiii. (…) Faceti asa: luati un bilet, il platesc eu, cumparati un bilet pentru Bodrum, pentru Antalya, o saptamana, si plecati frumos cu avionul, fie ca e charter pana in Antalya, fie ca e normal pana in Istanbul, si luati un alt avion si aterizati la Damasc, daca vreti sa vina cu o masina sa va ia de unde sunteti.

Mi-am riscat cariera si bunul renume si ce o mai fi ramas din el. Atunci am aparut in fata, am cerut, v-am crezut ca sunteti bolnav. M-a afectat personal foarte tare, m-au revocat, m-au schimbat, m-au facut, m-au batjocorit in toate felurile si modurile. (…) astia de la CSM tocmai comunica ca vor deschide ancheta, ca vor inainta disciplinare, ca de ce am pus concluzii pe un raport, raportul acela de medicina legala cand cei de la penitenciar spuneau ca nu trebuia. Din astea se reproseaza. Tot ce am facut in instanta.
Cand e nevoie imi spuneti unde sa dau si acolo dau. Dar dau si doare de data asta.

Nu trebuie sa dati niciunde. Pai, nu-i de dat. Sa ne facem noi treaba, aia este toata… Macar sa…
Va repet, pentru mine sunteti singura persoana fata de care ma simt obligat, ca m-ati ajutat, ati fost langa mine, altii au fost, au avut alte interese ale lor politice si nu ma interseseaza, fiecare si-a facut treaba si asta e. (…) Deci dumneavoastra pot sa spun ca sunteti omul care m-a ajutat omeneste, din punct de vedere umanitar in primul rand, si al doilea profesional.

 Eu v-am acordat… ca aici a fost punctul meu slab si mi-o reprosez mie… V-am acordat din start buna-credinta, din 26 aprilie si nu mi-am luat masurile… trebuia sa-mi iau masuri draconice de… de supraveghere. Deci, asta mi-o reprosez eu. Desi nu este vina mea.

COMPLICI?

Noi semne de intrebare

Stenogramele convorbirilor telefonice dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu – cel care l-a anchetat sub acuzatia de terorism, pentru ca, apoi, sa ceara in instanta eliberarea acestuia din penitenciar – ridica multe semne de intrebare. Atat asupra modului in care sirianul a parasit Romania, cat si asupra autoritatilor.

Astfel, pe de-o parte, autoritatile (Parchetul si Cotroceniul) au stiut despre existenta unui pasaport fals, cu fotografia lui Hayssam si datele de identitate ale unui buzoian, inca din toamna anului 2005 (cu circa opt luni inainte de fuga sirianului). Mai mult, au aflat ca sirianul isi pregatea „evadarea” din Romania, urmand sa foloseasca acel document fals.

Cu toate acestea, dupa ce EVZ dezvaluia existenta acestui fals, procurorul Nastasiu, infirma vehement posibilitatea ca Hayssam sa fi folosit vreun astfel de act pentru a pleca din tara. Pe de alta parte, varianta ca sirianul a plecat prin Portul Constanta la bordul navei „Iman T”,  sustinuta si acum de procurori, a fost infirmata oficial de Politia de Frontiera, inca din august anul trecut.

Mai mult, la scurt timp dupa fuga sirianului, ministrul Blaga afirma ca posibilitatea ca Hayssam sa plece din tara pe mare nu este credibila, avansand ipoteza ca acesta ar fi fost ajutat de autoritati sa paraseasca Romania.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: