Harţă între directori

Evaluările directorilor de teatre naţionale, care au avut loc săptămâna aceasta, la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), s-au lăsat cu un reazultat neaşteptat şi nu sunt ocolite de scandal.

Sursele EVZ spun că, din cei şase directori care s-au perindat în faţa comisiei numite de MCC, numai unul singur nu a primit notă de trecere: regizorul Cristian Ioan, actualul director al Teatrului Naţional Târgu Mureş, care a primit nota 4,85.

Aceasta în condiţiile în care directori mult mai contestaţi, cum ar fi Cristian Hadji-Culea la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi (care ar fi primit, spun sursele, în jur de nota 8) sau Maria Adriana Hausvater, soţia cunoscutului regizor, de la Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Timişoara, au primit notă de trecere, fiind scoşi “basma curată” de comisia din care au făcut parte Cornel Todea sau contestatul aşa-zis “expert independent” Carmen Croitoru. Ceilalţi directori evaluaţi de comisia MCC au fost: Ion Vartic, de la Teatrul Naţional “Lucian Blaga” din Cluj, Tompa Gabor, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Mircea Cornişteanu, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova.

Cristian Ioan este pregătit să depună contestaţia la care are dreptul, până luni după-amiază, iar în caz că aceasta îi va fi respinsă se va adresa instanţei de judecată. Directorul respins de MCC, care trebuie în două luni de zile să organizeze un nou concurs la Tg. Mureş, contestă cu vehemenţă prezenţa în comisie a actorului Constantin Chiriac, la rândul lui director al Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu. Acesta s-ar fi antepronunţat public împotriva lui, acum trei luni, pe postul TV local Ştiu TV, când a afirmat nişte “lucruri foarte urâte” despre Ioan (deci nu avea ce să mai caute în comisie, susţine Ioan, caz similar cu conflictul Andrei Şerban – Alice Georgescu).

Ca întotdeauna, “cherchez la femme” / “de vină-i femeia”: conform lui Cristian Ioan, “dihonia” dintre directori ar fi început cu mai multă vreme în urmă, atunci când Chiriac i-a “furat” lui Ioan o actriţă, pe care a refuzat să i-o mai returneze, atunci când acesta a avut nevoie de ea. Cei doi au ajuns, în faţa comisiei, să-şi conteste unul altuia studiile: “am absolvit clasa specială de matematică, deci mă pricep la cifre”, a spus Chiriac, la care Ioan i-a răspuns: “iar eu am studii de teatru”.

Cât despre ce caută un director de teatru în comisia de evaluare a celorlalţi directori de teatru, nimeni nu a putut să ne lămurească. În plus, Ioan susţine că “membrii comisiei nu au văzut niciunul din cele 15 spectacole montate la Tg. Mureş“, dar i-au reproşat lucruri în necunoştinţă de cauză. Contactat telefonic, Chiriac a refuzat să comenteze acuzaţiile directorului de la Tg. Mureş.

Ieri a început şi evaluarea directorilor de instituţii de teatru liric (a doua sesiune va avea loc pe 25 iunie, când i se va decide soarta şi lui Cătălin Ionescu-Arbore, actualul director al Operei Bucureşti). “La drum de seară”, la ora 18, era aşteptat să treacă prin “ghearele” comisiei contestatul director al Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, Răzvan Ioan Dincă. Acesta, cu o zi înainte, avusese un tratament foarte dur în faţa comisiei de cultură a Senatului, atunci când noua lideră de sindicat, Mioara Manea Arvunescu, şi reprezentanţii contestatarilor au refuzat orice negociere şi i-au cerut ferm “demisia sau demiterea”.

CITIŢI ŞI:

Directorii de teatre, luaţi la „puricat“