Harlem, superbaschet| VIDEO

Harlem, superbaschet| VIDEO

Celebra echipă americană, aflată pentru a treia oară în România, va susţine săptămâna viitoare patru meciuri în ţara noastră. Prima demonstraţie se va desfăşura mâine, la Sala „Ioan Kunst Ghermănescu“, din Capitală.

Mai mult ca sigur că nu există iubitor al baschetului care să nu fi auzit de Harlem Globetrotters şi care să nu-şi fi dorit să vadă această legendară echipă măcar o dată la lucru. Născută în anii ’20 ai secolului trecut, formaţia americană continuă, la mai mult de opt decenii de la înfiinţare, să umple sălile în care face demonstraţii şi să smulgă aplauze la scenă deschisă. Pentru că Harlem Globetrotters este mai mult decât o simplă echipă de baschet.

„Globetrotterii“ mânuiesc cu măiestrie mingea, sunt specialişti ai slamdunkului, actori de comedie, acrobaţi desăvârşiţi. Într-un cuvânt, Harlem Globetrotters oferă spectacol total. După ce Harlem vor evolua la Bucureşti, turneul organizat de Fundaţia Culturală „Phoenix“ şi de Federaţia Română de Baschet va continua la Sibiu (marţi, 18 martie), Cluj-Napoca (miercuri, 19 martie) şi Timişoara (joi, 20 martie).

Echipa a vizitat, de-a lungul timpului, 118 ţări, disputând peste 20.000 de meciuri, cotă la care nicio altă formaţie n-a ajuns. „Globetrotterii“ sunt „ambasadori ai bunăvoinţei“, desfăşurând numeroase acţiuni de caritate şi donând milioane de dolari pentru sprijinirea celor defavorizaţi. Anual, echipa obţine 86 de milioane de dolari. Trei denumiri

Ne puteți urmări și pe Google News

Formaţia Harlem Globetrotters a luat fiinţă în 1926, la Chicago, la iniţiativa lui Abe Saperstein, un tânăr de 24 de ani. Iniţial, echipa s-a numit „Savoy Big Five“, după care a devenit „New York Harlem Globe Trotters“, iar apoi - „Harlem Globetrotters“. Saperstein a ales ca reşedinţă suburbia newyorkeză Harlem, unde locuiesc în special afro-americani. RECORD

75.052 de spectatori la un meci Formată din jucători de culoare, Harlem Globetrotters a demonstrat că baschetul nu este un sport numai pentru albi, într-o perioadă în care SUA erau încă marcate de rasism. În 1950, Chuck Cooper a devenit primul afro-american legitimat de o echipă din NBA, Boston Celtics. În 1951, echipa a adunat la un singur meci, pe Stadionul Olimpic din Berlin, 75.052 de spectatori, cel mai numeros public văzut vreodată la un meci de baschet! Legendarul Wilt Chamberlain, punctul de referinţă

De lungul anilor, opt personalităţi au fost numite membri de onoare ai formaţiei Harlem Globetrotters, printre acestea numărându-se Henry Kissinger, Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea şi Jackie Joyner-Kersee. Cel mai cunoscut „Globetrotter“ este Wilt Chamberlain, membru al echipei timp de un sezon (1958/1959).

După aceea, Wilt a intrat în NBA, evoluând pentru San Francisco Warriors, Philadelphia 76ers şi Los Angeles Lakers. Prezent de 13 ori în NBA All Star Game, Chamberlain este singurul baschetbalist care a reuşit să înscrie 100 de puncte într-un singur meci. În 2000, la un an după decesul lui Chamberlain, Harlem Globetrotters a retras tricoul cu numărul 13, purtat de cel despre care legenda spune că a întreţinut relaţii sexuale cu peste 20.000 de femei. MOMENT SPECIAL

Baschetbalişti în scaune rulante vor juca în deschidere

Turneul demonstrativ pe care Harlem Globetrotters îl va desfăşura în România va avea ca avanpremieră un meci susţinut de jucătorii de baschet în scaun rulant, care formează echipa Motivation Romania. Partida se va disputa la Bucureşti, înainte de primul spectacol al americanilor, care va avea loc la Sala „Ioan Kunst Ghermănescu“.

De asemenea, Federaţia Română de Baschet a fost aleasă pentru prima oară drept organizatoare a unei şedinţe a Comitetului Executiv al forului internaţional de profil, desfăşurată la Bucureşti, la sfârşitul acestei săptămâni. De la întrunire n-a lipsit Bob Elphinston, preşedintele FIBA World.