Hari Dumitraş, fost component al reprezentativei "stejarilor", a analizat, pentru EVZ, şansele României la Cupa Mondială din Noua Zeelandă şi a depănat amintiri de la prima ediţie a turneului final.
Fostul internaţional român Hari Dumitraş crede că "stejarii" nu se vor face de râs la Cupa Mondială de Rugby din Noua Zeelandă, care va debuta vineri dimineaţă. România are o grupă infernală la turneul final, unde va întâlni Anglia, Scoţia, Argentina şi Georgia.
Hari Dumitraş, care a participat cu naţionala tricoloră la prima Cupă Mondială de Rugby, disputată în urmă cu 24 de ani, tot în Noua Zeelandă, şi-a amintit că în timpul acelei întreceri "stejarii" au fost parteneri de antrenament pentru selecţionata "All Blacks", care avea să cucerească titlul suprem. În prezent, Haralambie Dumitraş este directorul de dezvoltare al Federaţiei Române de Rugby, iar fiul său, Iulian, este component al naţionalei care va juca la turneul final. "Sunt cel mai mare suporter al lui şi al echipei naţionale", ne-a spus fostul centru al "stejarilor", care crede că generaţia de azi e mai puternică decât cea din '87.
INTERVIU
EVZ: Cum credeţi că se vor descurca "stejarii" la Cupa Mondială de Rugby din Noua Zeelandă? Hari Dumitraş: În primul rând, este o mare bucurie pentru rugby-ul din România că vom fi din nou acolo, la turneul final. Sunt convins că toţi jucătorii se vor dărui pe teren. Au încredere în ei şi nu vor face drumul până acolo degeaba. Pe de altă parte, grupa României este una foarte dificilă. Eu cred că favorite sunt Anglia şi Scoţia.
Dar Argentina? Sud-americanii sunt şi ei o forţă... E adevărat că formează o echipă puternică. Însă România are şansa ei. Cu ambiţie se poate obţine un rezultat bun. Atâta timp cât vor simţi plăcerea jocului, nu pot obţine un rezultat dezamăgitor. La urma urmei, rugby-ul este doar un joc.
Cum vedeţi meciul de debut, cu Scoţia? Partidă dificilă. Reprezintă intrarea în materie, cum se spune, pentru ambele echipe. Atât românii, cât şi scoţienii vor lua pulsul Cupei Mondiale. Scoţia este o echipă rodată, cu experienţă la nivel înalt. Scoţienii au cu siguranţă prima şansă.
Va fi meciul cu Anglia un nou "masacru"? În urmă cu 10 ani pierdeam cu 134-0... Nu cred că se va mai repeta acel scor. E o altă echipă a României acum, însă Anglia are, ca şi atunci, jucători de o mare valoare. E o putere. Cu toate acestea, sunt de părere că jucătorii români se vor motiva, chiar şi de frica unei catastrofe, şi vor scoate un rezultat despre care se va vorbi mult în Noua Zeelandă.
Toată lumea vorbeşte despre duelul cu georgienii. Suntem favoriţi în acest meci? Şansele sunt egale. Echipa care îşi va dori mai mult victoria va câştiga. În rugby se spune că formaţia mai flămândă se impune mereu. Sper să ne fie foame cu Georgia şi să arătăm că în rugbyul european suntem peste ei, chiar dacă în ultima vreme nu am obţinut rezultate prea bune împotriva lor.
Aţi participat la primele două turnee finale ale Cupei Mondiale. Ce înseamnă să fii prezent la o astfel de competiţie? E o încununare a eforturilor, a durerilor, a sacrificiilor pe care le faci practicând acest sport. Pentru un sportiv, nimic nu se compară cu asta. Timp de o lună şi ceva eşti alături de cei mai buni din lume. Se leagă prietenii la turneele finale. Dai piept cu oamenii pe care îi admiri şi îi respecţi şi de la care ai ce să înveţi.
Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveţi de la prima ediţie a Mondialelor, care a avut loc tot în Noua Zeelandă? Antrenamentele cu echipa Noii Zeelande, care a ieşit şi campioană mondială. Ei ne-au ales pe noi pentru că aveam o îna intare foarte puternică. A fost ceva de neuitat să petrecem atâta timp cu jucătorii "All Blacks".
Fiul dumneavoastră, Iulian, va juca la acest turneu final... Sunt cel mai mare suporter al lui şi al echipei naţionale. Inima mea bate în ritmul "Rapsodiei române"! Echipa de acum e mai puternică decât cea prezentă la prima Cupă Mondială. Atunci era un schimb de generaţii.
"În 1987, ne-am antrenat cu Noua Zeelandă. Ne-au ales pe noi pentru că aveam o înaintare puternică. A fost ceva de neuitat să petrecem atât timp cu jucătorii «All Blacks»", HARI DUMITRAŞ, fost component al naţionalei României de rugby NECAZ
Calafeteanu are pancreatită
Delegaţia României a primit o lovitură dură înaintea debutului la Cupa Mondială. Mijlocaşul la grămadă Valentin Calafeteanu a fost internat în spital din cauza unei pancreatite (n.r. - inflamare bruscă a pancreasului). Jucătorul a fost supus unui set complet de analize, pentru a se stabili gravitatea problemei medicale. În cel mai optimist caz, sportivul va sta în spital circa patru zile.
Rugbistul legitimat la RCM Timişoara va rata prezenţa pe teren la meciul de debut cu Scoţia, programat la primele ore ale dimineţii de sâmbătă (ora 04.00, în direct la Digi Sport). Calafeteanu completează o listă destul de lungă cu jucători accidentaţi, pe care se mai regăsesc Mihăiţă Lazăr, Ionel Cazan, Iulian Dumitraş, Dragoş Dima, Cătălin Nicolae şi Nicolae Nere.
Citiţi pe evz.ro relatări în exclusivitate de la Cupa Mondială de Rugby