Haos pe piaţa lemnelor de foc pentru încălzire

Haos pe piaţa lemnelor de foc pentru încălzire

Înăsprirea regulilor privind exploatarea pădurilor a dus la diminuarea pieţei negre, iar în unele zone se găseşte cu greu lemn de foc pentru populaţie. Unii speculanţi au ştiut să profi te, dublând preţul

Circa 3,5 milioane de gospodării, adică aproape jumătate din totalul gospodăriilor din România, se încălzesc cu lemne. În sobe vechi, neperformante, consumul de lemne este uriaş, de aproximativ 18 milioane metri cubi anual.

Tot cam atât e şi cantitatea totală permisă de legislaţie să se taie din pădurile României, care acoperă nu numai lemnul de foc, ci şi necesarul pentru industrie şi export, potrivit datelor comunicate EVZ de Asociaţia Administratorilor de Păduri (AAD). „Necesarul de lemn de foc la nivel naţional este mai mare decât e voie să se taie din păduri conform legii”, ne-a declarat Gabriel Stanciu, preşedintele AAD.

Cu aceste cifre în faţă, reiese clar că volumele de lemn exploatate ilegal sunt uriaşe. Cifrele oficiale vorbesc de peste 8 milioane metri cubi de lemn tăiat ilegal, însă nimeni nu are statistici clare privind consumul de lemn şi tăierile ilegale. Datele prezentate de asociaţia Nostra Silva arată că totalul biomasei forestiere legal exploatate, inclusiv peleţi şi rumegul, care ajunge la populaţie, este de maxim 11 milioane mc. Diferenţa o reprezintă lemn tăiat ilegal care alimentează această piaţă a lemnului de foc.

Guvernele au încercat să reducă din amploarea acestui fenomen, însă proprietarii sau administratorii de păduri se plâng acum că măsurile excesive au dus la un blocaj pe piaţă. Deşi administrează aproape jumătate din pădurile României, Romsilva a vândut anul trecut doar un milion de metri cubi de lemn de foc pentru populaţie.

Costuri de încălzire ca la RADET

Piaţa este controlată, aşadar, de operatorii privaţi, care profitând de situaţia tulbure şi de controalele aspre, au majorat nejustificat preţurile în anumite zone. “Ne trezim în toamna lui 2016 cu anumite perturbanţe pe piaţa lemnului de foc. Dacă anul trecut populaţia se aproviziona la un preţ mediu de 200 de lei pe metru cub, acum în spaţiul rural, cu preponderenţă, unde lemnul de foc are o importanţă deosebită în încălzirea locuinţelor, s-a ajuns la o dublare a preţului, undeva la 400-450 de lei”, a declarat ieri directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonţu, într-o conferinţă organizată de Focus Energetic. El mai spune că astfel costul încălzirii cu lemn de foc la ţară a ajuns similar cu cel al încălzirii în sistem centralizat la oraş, în medie, de 1.200-1.500 lei/iarnă.

Pahonţu a declarat că Romsilva vinde lemn de foc cu 153 de lei pe metru cub, însă, potrivit unei hotărâri de guvern din noiembrie 2015, nu a mai putut vinde direct către populaţie, ci agenţilor economici prin licitaţie. Din cauza crizei lemnului, guvernul a modificat, recent, legislaţia, permiţându- i să vândă direct populaţiei, prin ocoalele silvice, astfel că Romsilva va scoate pe piaţă 400.000 mc până la finele anului.

Administrator de păduri: „Soluția: să se taie mai mult”

Gabriel Stanciu, preşedintele AAD, spune că există soluţii pentru asigurarea lemnului pentru populaţie. Potrivit acestuia, conform datelor oficiale, creşterea pădurii este de peste 50 milioane metri cubi pe an, din care se taie circa 18 milioane metri cubi, deci sub jumătate. Cantitatea tăiată ar putea creşte la 50%, fără a afecta stabilitatea ecosistemică. Pe de altă parte, Stanciu mai spune că i se pare exagerat preţl de 400 - 450 lei/mc de lemn de foc avansat de şeful Romsilva. „Nu are cum, mi se pare aberant. Atât costă buşteanul de lemn de lucru, de calitate bună. La ocoalele silvice se vinde cu 110-120 lei/mc lemnul de foc”, ne-a precizat acesta. Stanciu se întreabă şi de ce Romsilva vinde atât de puţin lemn la populaţie, raportat la suprafaţa de pădure administrată, în condiţiile în care, prin Codul Silvic, regia e obligată să asigure cu prioritate lemnul de foc la populaţie. „Probabil e mai simplu să vinzi pe picior la agenţii economici, care impun apoi preţurile lor”, a adăugat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News