Haos la Spitalul Deva. Au fost aduși patru medici din țară ca să facă ordine

SPITAL, STERILIZARE

   În Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva continuă să domnească haosul.  Demiterea în urmă cu aproape două săptămâni a fostului manager, Daniela Roşca, nu a adus nimic nou. Debandada continuă. Nici noua conducere instalată în grabă, formată din Silviu Didilescu, manager şi Claudiu Antal, director medical, nu a reuşit să facă practic nimic în organizarea spitalului care, aşa cum avertizează deja prefectul judeţului, dacă vor continua internările în ritmul înregistrat în ziua de luni, în curând spitalul nu va mai face faţă.

Cei doi şefi din fruntea spitalului au demisionat, așa cum am anunțat marți dimineața.

Toţi cei care au fost carantinaţi la începutul săptămânii, medici, asistente, dar şi pacienţi, se află tot în spital, cu excepţia celor care au apucat să plece acasă lunea trecută dimineaţa, aşa cum am spus în materialul nostru publicat pe 31 martie. Carantina mai durează până duminică. Singurul lucru care s-a reuşit cât de cât până acum a fost acela de a se separa cei infectaţi, de cei sănătoşi. Infectaţii au fost mutaţi în alt pavilion, într-o clădire mai veche a spitalului, renovată de curând.

Din păcate, nu s-a reuşit să se facă un lucru esenţial în acest context al pandemiei: acele trasee care ar trebui clar să separe încă de la intrare posibilii contaminaţi, de restul personalului şi al pacienţilor neinfestaţi. Pentru că în spitalul din Deva nu sunt numai bolnavi de coronavirus, ci încă 105 persoane, care sunt tratate de către medicii carantinaţi de alte boli.

În rest, haosul este la el acasă. Iar haosul în vreme de război înseamnă moarte. Nici Didilescu, care a mai fost manager al spitalului, nu a reuşit să facă nimic bun. Poate după ce trece nebunia asta, în care s-au văzut limitele şi devotamentul unora, se va trage linie şi ne vom învăţa minte că numirile, cel puţin în domenii extrem de sensibile, cum este sănătatea, trebuie să se facă pe criterii strict de competenţă. Nu de apartenenţă politică, de pile, de cumetrii sau că a participat activ la lipirea afişelor în campania electorală.

La această oră, există o echipă formată din patru medici veniţi din centre universitare, doi de la Timişoara, doi de la Craiova, care încearcă să ţină situaţia sub control. Este greu însă la război, cu o armată nedisciplinată.

Medicii se luptă cu COVID, dar și cu prefectul de Hunedoara

Între timp, continuă scandalul dintre prefectul Vasilică Potecă şi medicii din spital, mai ales cei care au fost carantinaţi şi obligaţi să rămână în incinta unităţii sanitare. Ultimele contre au avut loc astăzi, 7 aprilie, imediat după prânz, când medicii i-au trimis din nou o epistolă reprezentantului Guvernului la Hunedoara.

O scrisoare care sintetizează actuala situaţie din spital.

„Date fiind declarațiile prefectului județului Hunedoara, dl. Vasilică Potecă, privitoare la ”refuzul cadrelor medicale de a accepta planul de redeschidere a spitalului al conducerii demisionare a SJU Deva” făcute în spațiul public, în dezmințirea acestor false susțineri, vă comunicăm aceea că: - Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva își doresc să participe activ la lupta împotriva Covid-19, să muncească pentru a îngriji pacienții și pentru a salva viețile acestora; - Nu a existat niciun plan de redeschidere a SJU Deva pe care medicii să îl fi refuzat, ci doar impunerea unor norme abuzive de muncă și restrictive de libertate la adresa personalului medical, care îngrădesc vădit drepturile acestora, fiindu-le interzis să părăsească incinta spitalului timp de câte 14 zile; - În consecință, medicii au avertizat că vor refuza să se prezinte la muncă în astfel de condiții, care îi expun excesiv la încărcătura virală deosebită și la riscul de a dezvolta evoluții severe ale bolii; practic, prin aceste decizii arbitrare, întreg personalul medical, nu numai medicii, este aruncat în luptă ca victimă sigură. - Impunerea cazării forțate a personalului medical în saloanele de spital s-a dispus contrar legii și normelor sanitare, în detrimentul pacienților, care vor avea evident nevoie de acele spații. În funcție de evoluția pandemiei, se poate ajunge la situația în care personalul medical să ocupe spațiile destinate bolnavilor, iar aceștia să rămână în stradă. - Guvernul României a făcut alocări bugetare masive inclusiv pentru asigurarea cheltuielilor de cazare hotelieră (în afara spitalelor!!), la cerere, a personalului medical implicat în lupta cu Covid-19, fiind cel puțin suspectă decizia autorităților locale de a caza forțat personalul medical în spital, lăsând la o parte toate celelalte aspecte ale ilegalității unei astfel de măsuri.

Sindicatul MEDICORUM HONOREM al medicilor din cadrul SJU Deva”

Aşadar, ordinul de carantină, venit în seara de duminică 29 martie, de la DJSP Hunedoara şi pe care prefectul Potecă l-a tradus aşa: „Carantină! Nimeni nu intră, nimeni nu iese”, a nemulţumit medicii care au fost nevoiţi să doarmă prin saloane. Aceasta este acum, practic, esenţa scandalului. Scandal care menţine haosul lăsat în urmă de managerii demisionari sau demisionaţi.

Iar în tot acest balamuc, la mijloc sunt pacienţii care continuă să fie aduşi la spital. Spital care, conform declaraţiilor prefectului, riscă să nu mai facă faţă.