Evenimentul Zilei > Actualitate >   Haos la Spitalul Deva. Au fost aduși patru medici din țară ca să facă ordine
  Haos la Spitalul Deva. Au fost aduși patru medici din țară ca să facă ordine

  Haos la Spitalul Deva. Au fost aduși patru medici din țară ca să facă ordine

   În Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva continuă să domnească haosul.  Demiterea în urmă cu aproape două săptămâni a fostului manager, Daniela Roşca, nu a adus nimic nou. Debandada continuă. Nici noua conducere instalată în grabă, formată din Silviu Didilescu, manager şi Claudiu Antal, director medical, nu a reuşit să facă practic nimic în organizarea spitalului care, aşa cum avertizează deja prefectul judeţului, dacă vor continua internările în ritmul înregistrat în ziua de luni, în curând spitalul nu va mai face faţă.

O scrisoare care sintetizează actuala situaţie din spital.

„Date fiind declarațiile prefectului județului Hunedoara, dl. Vasilică Potecă, privitoare la ”refuzul cadrelor medicale de a accepta planul de redeschidere a spitalului al conducerii demisionare a SJU Deva” făcute în spațiul public, în dezmințirea acestor false susțineri, vă comunicăm aceea că:
– Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva își doresc să participe activ la lupta împotriva Covid-19, să muncească pentru a îngriji pacienții și pentru a salva viețile acestora;
– Nu a existat niciun plan de redeschidere a SJU Deva pe care medicii să îl fi refuzat, ci doar impunerea unor norme abuzive de muncă și restrictive de libertate la adresa personalului medical, care îngrădesc vădit drepturile acestora, fiindu-le interzis să părăsească incinta spitalului timp de câte 14 zile;
– În consecință, medicii au avertizat că vor refuza să se prezinte la muncă în astfel de condiții, care îi expun excesiv la încărcătura virală deosebită și la riscul de a dezvolta evoluții severe ale bolii; practic, prin aceste decizii arbitrare, întreg personalul medical, nu numai medicii, este aruncat în luptă ca victimă sigură.
– Impunerea cazării forțate a personalului medical în saloanele de spital s-a dispus contrar legii și normelor sanitare, în detrimentul pacienților, care vor avea evident nevoie de acele spații. În funcție de evoluția pandemiei, se poate ajunge la situația în care personalul medical să ocupe spațiile destinate bolnavilor, iar aceștia să rămână în stradă.
– Guvernul României a făcut alocări bugetare masive inclusiv pentru asigurarea cheltuielilor de cazare hotelieră (în afara spitalelor!!), la cerere, a personalului medical implicat în lupta cu Covid-19, fiind cel puțin suspectă decizia autorităților locale de a caza forțat personalul medical în spital, lăsând la o parte toate celelalte aspecte ale ilegalității unei astfel de măsuri.

Sindicatul MEDICORUM HONOREM al medicilor din cadrul SJU Deva”

Aşadar, ordinul de carantină, venit în seara de duminică 29 martie, de la DJSP Hunedoara şi pe care prefectul Potecă l-a tradus aşa: „Carantină! Nimeni nu intră, nimeni nu iese”, a nemulţumit medicii care au fost nevoiţi să doarmă prin saloane. Aceasta este acum, practic, esenţa scandalului. Scandal care menţine haosul lăsat în urmă de managerii demisionari sau demisionaţi.

Iar în tot acest balamuc, la mijloc sunt pacienţii care continuă să fie aduşi la spital. Spital care, conform declaraţiilor prefectului, riscă să nu mai facă faţă.

 

 

PAGINA ANTERIOARA