Paris, vineri 13. Zi cu ghinion pentru locuitorii capitalei și nu numai. Angajații de la metrou au intrat în grevă de dimineață, drept răspuns la intenția președintelui Emmanuel Macron de a le tăia din privilegii prin nou reformă a legii pensiilor. Lucrătorii Regiei de Transport Public din Paris (RATP) au un regim specific de pensionare, care permite șoferilor de tren și angajaților din subteran să se pensioneze la 52 de ani, cu un deceniu mai devreme decât vârsta legală de pensionare.

În timpul grevei, cel mai mult au avut de suferit navetiștii. Ca o undă de șoc s-a răspândit haosul, la prima oră a dimineții, pe străzile din Paris, când 10 din cele 16 linii de metrou, plus două linii de tren regionale au rămas închise! Asta, fix când se pregăteau francezii să plece la lucru!

În centru, la gara Saint-Lazare, totul a fost blocat, iar nervii cetățenilor, întinși la maximum. Cozile depășeau sute de metri, în timp ce traficul era „închis” în intersecțiile supraaglomerate. În Gare du Nord, cea mai populată din Europa, navetiștii s-au călcat în picioare pentru a prinde un loc în unele din puținele linii de metrou deschise circulației.

„Merg pe jos ca să ajung azi la lucru. Probabil că voi fi pe străzi vreo 4 ore, dus-întors, toată ziua”. Anthony are 21 de ani și lucrează ca ospătar într-un restaurant din vestul Parisului. Scapă de muncă undeva aproape de miezul nopții, dar îl așteaptă corvoada drumul pe jos înapoi spre casă.

Avertisment pentru Macron

Sindicatele din transporturi au anunțat că această grevă, cea mai mare din ultimii 12 ani, se vrea un avertisment serios transmis președintelui Emmanuel Macron și guvernului său.

Totul a pornit de la dorința liderului de la Elysee de a lansa poate cea mai periculoasă reformă din timpul administrației sale – Macron vrea să îmbine toate cele 42 de sisteme de pensii existente acum în Franța într-un sistem unic, bazat pe puncte. „Când începeți să vă încurcați cu sistemul de pensii, este mai bine să călcați cu atenție pe acest subiect”, a tras un semnal de alarmă ministrul Bugetului, Gerald Darmanin, la radio Europa 1.

Primul-ministru, Edouard Philippe, promisese anterior că-i va primi în audiență pe sindicaliști și va încerca să țină cont de părerile lor. „Anunțul premierului nu are niciun impact asupra noastră. Greva a fost lansată, iar participarea va fi masivă”, a avertizat Frederic Ruiz, care conduce sindicatul CFE-CGC, de la compania de transport public din Paris, RATP.

Greva de la metroul parizian este ultimul scandal provocat de Macron și le reamintește francezilor de protestele „Vestelor galbene”, care au zguduit Franța în 2018.