Sute de zboruri au fost anulate, după ce piloţii companiei British Airways au intrat în greva de două zile, o măsură fără precedent, determinată de disputele salariale, transmit DPA şi Reuters, preluate de Agerpres.

Aproape 200.000 de clienţi sunt afectați, în cele două zile ale protestului, potrivit avertismentelor companiei. Este una din cele mai mari greve din istoria aviaţiei şi prima a piloţilor British Airways.

Asociaţia piloţilor de la British Airways (BALPA) a calculat că o zi de grevă costă operatorul aerian aproximativ 40 de milioane de lire sterline (49 de milioane de dolari). În iulie, piloţii au refuzat oferta British Airways, care prevedea o creştere a salariilor cu 11,5% în următorii trei ani.

Reprezentanţii British Airways au declarat că rămân pregătiţi şi dispuşi să reia negocierile.

Majoritatea celor 850 de zboruri zilnice programate de British Airways au fost anulate, iar pasagerii vor fi redirecţionaţi sau vor primi compensaţii. Greva va afecta şi zborurile Londra – Bucureşti (cu retur). O a doua grevă a piloţilor este planificată în 27 septembrie.

Reprezentanţii BALPA susţin că British Airways ar trebui să împartă un procent mai mare din profituri cu piloţii săi, în timp ce compania spune că greva este nejustificată, iar oferta salarială este corectă.

British Airways, deţinut de grupul hispano-britanic IAG, are peste 40 de milioane de clienţi pe an şi zboruri către peste 70 de ţări.

Te-ar putea interesa și: