Situație fără precedent în învățământul constănțean, Inspectoratul Școlar Județean a neglijat, în ultimii patru ani, să emită peste 3000 de decizii pentru cadrele didactice dar și pentru școlile care și-au schimbat numele sau statutul juridic. Serviciul Personal al ISJ Constanța a primit sarcina ca până la începutul săptămânii viitoare să clarifice situația, cadrele didactice intrând, astfel, în legalitate.
Conform unui ordin de ministru, școlile din județul Constanța și-au schimbat denumirea din școli cu clasele I-VIII, în școli gimnaziale sau din grupuri școlare, în licee tehnologice. În plus, școlile și-au schimbat statutul juridic, din școli cu personalitatea juridică au devenit structuri de învățământ. Inspectorul general al ISJ Constanța, Petrică Miu, susține că predecesorii săi în fruntea învățământului constănțean ar fi uitat să opereze aceste modificări pentru fiecare cadru didactic sau personal nedidactic din școlile care au trecut prin aceste schimbări. “La decizii suntem la stadiul de dezastru. E jale. ITM trebuie să se ducă la școli dacă ISJ nu și-a făcut datoria. Deciziile nu au fost emise deși școlile au dovada că au trimis documentația la ISJ”, spune Petrică Miu.
Inspectorul general al ISJ Constanța, numit în luna septembrie, susține că situația trebuie pusă la punct. “Serviciul Personal a dormit. Dacă nimeni nu își asumă, cum își vor câștiga profesorii perioada aia? Poate in instanță. Adică ești angajat la o școală dar la antet apare alta pentru că între timp și-a schimbat denumirea. E ca și cum ți-ai schimbat buletinul dar funcționezi cu acela vechi. Nu e vina profesorilor, e vina exclusiv a ISJ Constanța. Vină care se cheamă iresponsabilitate. Serviciul personal, lunea viitoare îmi prezintă un raport pe această temă. Situația e din 2013 până astăzi. Cu excepția colegiilor, toate școlile și-au schimbat denumirea sau statutul juridic. Este o problemă pe care nu trebuie să o ascundem pentru că are dimensiuni mari” a dezvăluit inspectorul general, Petrică Miu.