Prezența soldaților americani pe teritoriul României are și părți mai puțin plăcute, după cum au descoperit buzoienii.

În vară, județul Buzău a fost teatrul unor exerciții militare NATO de amploare, iar militarii care au participat au lăsat în urma lor mormane de resturi alimentare și gunoaie, anunță Știrile ProTv.

Localnicii susțin că soldații americani au făcut mizerie întrucât majoritatea ambalajelor din plastic sunt de la produse provenite din Statele Unitate. Ba unele chiar au inscripția guvernului SUA, drept pentru care MApN face acum verificări și chiar a solicitat lămuriri de la Ambasada Americii.

Gunoaiele lăsate pe câmp de soldați au fost descoperite întâmplător de un voluntar al unei organizații de protecție a mediului, care acum se plânge că, „dacă până acum adunam după ai noştri, acum adunăm şi după alţii”. Pe multe dintre resturile descoperite apare incripția „Proprietate a Guvernului America”, asta deși la exercițiile militare au participat și soldați nemţi sau polonezi.

Totuși, Ovidiu Turcea, de la Asociația Prietenii Pădurii, îi disculpă pe militarii americani și afirmă că de vină ar fi altcineva pentru mizeria aruncată pe câmp. „Mi-e greu să cred că soldaţii americani au lăsat astea intenţionat aici. Probabil că cineva care trebuia să facă curat după ei nu şi-a dus la îndeplinire sarcinile”, susține reprezentantul Asociației Prietenii Pădurii.

Deocamdată, Ministerul Apărării Naţionale a declanșat o anchetă în acest sens și chiar s-a adresat Ambasadei Statelor Unite pentru explicații.