Administrarea rapelului pentru oricare dintre vaccinurile Pfizer BioNTech, Moderna și Oxford Astra Zeneca a fost permisă persoanelor care s-au vaccinat cu a doua doză de ser imunizator cu mai bine de șase luni în urmă. Un rol important îl joacă în acest sens și nivelul anticorpilor, persoanelor care au trecut prin boală recomandându-li-se să își măsoare nivelul de protecție față de boala COVID-19. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat luni, 13 decembrie, că, de fapt, nu se știe de la ce nivel de anticorpi se recomandă vaccinarea cu a treia doză anti-COVID-19.
Specialiștii din domeniul Sănătății nu știu de câți anticorpi este nevoie pentru a face a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni, la dezbaterea organizată de Agenţia Naţională pentru Romi, după ce a fost întrebat dacă persoanele care au trecut prin boală ar trebui să se vaccineze cu a treia doză sau nu.
„Nu există o limită” a nivelului de anticorpi pentru vaccinarea cu a treia doză anti-coronavirus
„Mulţi oameni din România au făcut o boală, spunem noi, inaparentă, adică nu au avut simptome, nu au știut că au trecut prin boală, s-au testat şi nu se vaccinaseră şi au găsit că au anticorpi. Poate că la unii există o imunitate care dă protecţie, la mulţi dintre ei nu există.
Nu avem de unde să ştim lucrul ăsta, pentru că toate metodele astea de detecţie a anticorpilor care sunt în momentul de faţă nu sunt standardizate, nu există o limită, adică să spui cine are anticorpi peste limita asta este protejat, cine are mai puţini nu este protejat”, a declarat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: „Se lucrează pentru a stabili acest lucru”
Oficialul a precizat că specialiștii europeni fac eforturi pentru a detecta nivelul de anticorpi necesar pentru a asigura protejarea împotriva bolii.
„Nu există o astfel de referinţă de limită şi nu există nicio metodă standardizată, dar sunt speranţe ca în viitorul nu foarte îndepărtat să avem o astfel de limită şi de test recomandat. Se lucrează la nivelul Uniunii Europene pentru a stabili acest lucru, dar până în momentul acela nu avem (n.r. altă soluție) decât vaccinarea”, a mai spus Alexandru Rafila, la dezbaterea organizată de Agenţia Naţională pentru Romi.
În urma unei ședințe CNCAV, la care au luat parte membrii comitetului alături de reprezentanţii instituţiilor implicate în campania naţională de vaccinare împotriva COVID – Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Naţional de Sănătate Publică, România a decis ca, începând cu data de 28 septembrie 2021, toate persoanele care s-au vaccinat cu a doua doză anti-COVID-19 în urmă cu mai bine de șase luni de zile să se poată imuniza și cu rapelul. A treia doză de vaccin se administrează numai în cazul serurilor dezvoltate pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială.