Judecătorii i-au reproșat ambasadorului SUA Hans Klemm că a făcut afirmații care prejudiciază imaginea Justiției în România. Ei consideră că declarațiile ambasadorul SUA la București periclitează democrația, pentru că alimentează o mentalitate extrem de periculoasă
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au criticat, într- o scrisoare deschisă, faptul că Hans Klemm, atunci când a vorbit de riscul manifestat de excesele procurorilor anticorupţie, a afirmat că „acest lucru trebuie să îl decidă poporul român”. „Este de neînțeles motivul pentru care reprezentantul Statelor Unite, țară care este luată ca reper pentru respectarea drepturilor și libertăților individuale, face apel la <>, o formă de justiție străină de statul de drept și specifică regimurilor totalitare, cu rădăcini în gândirea de drept sovietică”, au arătat magistrații în scrisoarea deschisă adresată ambasadorului american.
Scopul scuză mijloacele
Autorii scrisorii susțin că ambasadorul SUA a afirmat că aplaudă succesele luptei anticorupție, indiferent care sunt mijloacele folosite pentru a le obține. „Afirmațiile dvs, cum a fost cea cu «aplauzele » sunt primejdioase pentru democrația romanescă, deoarece întăresc mentalitate extrem de periculoasă că scopul scuză mijloacele. În justiție, mijloacele pot perverti scopul. Vă reamintim că România este o țară aflată la 27 de ani depărtare de comunism, o țară în care mentalitatea represivă a instituțiilor de forță, implementată inițial de consilieri sovietici, apoi de educatori români formați și educați de acei consilieri, nu s-a schimbat peste noapte doar prin faptul că România a declarat că a trecut de la dictatură la democrație”, se menționează în document.
Solicitarea magistraților
Judecătorii care au elaborat scrisoarea deschisă îi solicită lui Hans Klemm ca, atunci când discută despre aspecte legate de justiție, să aibă în vedere situația de ansamblu, atât cu părțile pozitive, cât și cu cele care mai necesită îmbunătățiri sau corecții. Ei i-au reproșat lipsa de reacție în anumite situații, cum ar fi atacul asupra CCR. „Ați fost tăcut și când Curtea Constituțională a fost atacată public, când avocații au cerut respectarea confidențialității client- avocat, când judecătorii au solicitat lămurirea interferenței serviciilor secrete în <> al justiției, după cum nu ați arătat nici o preocupare față de problemele Justiției, adunate în documentul intitulat «Memorandum privind justiția», document votat de aproape 80% dintre adunările generale ale judecatorilor”, semnalează autorii. Judecătoarele Dana Gârbovan și Gabriela Baltag i-au mai transmis lui Klemm că „lupta împotriva corupției trebuie susținută”, tocmai de aceea ele nu pot ignora „excesele, abuzurile ori încălcările drepturilor procesuale care pot duce în timp la discreditarea luptei”.
Declarațiile cu pricina
Magistrații au fost deranjați de afirmații pe care ambasadorul SUA le-a făcut într-un interviu acordat News.ro, pe 26 octombrie. Klemm a fost întrebat dacă vede un risc în faptul că procurorii au fost acuzaţi că demonstrează prea mult zel în îndeplinirea atribuţiilor. „Acest lucru trebuie să îl decidă poporul român, cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii pentru a-şi face treaba. Eu vreau să subliniez doar succesul extraordinar al României în acest domeniu”, a răspuns Klemm. El a fost criticat și pentru că a spus că aplaudă succesele luptei anticorpuție. „Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României”, a spus Klemm.
Ambasadorul SUA a mai declarat că susține mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis, care a anunțat că nu va nominaliza în funcția de premier o persoană condamnată pentru corupție