România este prezentată în Biblioteca Digitală Europeană ca o țară a persoanelor cu disabilități.
Pe site-ul Bibliotecii Digitale Europene, la secțiunea dedicată României, apar imagini cu copii bolnavi de SIDA şi cu persoane handicapate. În schimb, alte ţări sunt reprezentate de scriitori şi cercetători. Patru europarlamentari români cer explicaţii Comisiei Europene pentru acest fapt.
"Imaginile copiilor orfani, bolnavi, abandonaţi nu mai reprezintă de cel puţin 15 ani imaginea României. Aceste informaţii sunt irelevante pentru imaginea ţării noastre, pentru istoria şi cultura poporului român şi sunt de natură să creeze României o imagine care nu corespunde adevărului. De asemenea, lipsesc cu desăvârşire informaţiile cu privire la cele mai importante personalităţi ale culturii şi istoriei româneşti", spun europarlamentarii români.
Portalul Bibliotecii Digitale Europene prezintă imagini defavorabile României chiar pe prima pagină dedicaţă ţării noastre. La secţiunile altor ţări, Biblioteca Digitală Europeană prezintă oameni de ştiinţă şi artă, costume naţionale şi obiecte de patrimoniu.
De exemplu, în cazul Bulgariei, sunt prezentate fotografii cu unele costume naţionale, la Olanda apar afişe la spectacole de teatru, film sau muzică, iar pe pagina Franţei sunt obiecte de patrimoniu, scriitori şi gravuri. Nici chiar ţări africane cunoscute pentru probleme sociale şi conflicte armate nu sunt reprezentate atât de dur ca România. Somalia, de exemplu, este prezentată prin cărţi poştale şi fotografii de famile, Namibia - cu hărţi politice, iar Congo - prin monede şi gravuri specifice.
Biblioteca Digitală Europeană, lansată de Comisia Europeană va oferi utilizatorilor acces la aproximativ două milioane de cărţi digitale, filme, picturi, ziare şi înregistrări audio din cele mai mari colecţii europene. Site-ul web al bibliotecii digitale a cedat la câteva ore de la lansare, pe 20 noiembrie 2008, a cedat din cauza interesului masiv din partea utilizatorilor.
Peste doi ani, când va fi terminată, Biblioteca Digitală Europeană va cuprinde peste 10 milioane de opere.
Sursa: RTV
Vizitați site-ul aici.