Hamilton, campionul de pe locul cinci

Hamilton, campionul de pe locul cinci

Britanicul a devenit cel mai tânăr pilot care câştigă titlul în Formula 1 după o cursă ciudată, în care învingătorul Massa a fost, de fapt, cel învins.

Ultima cursă a sezonului 2008 în Formula 1, desfăşurată duminică, în Brazilia, ar putea însemna începutul unei mari rivalităţi în Marele Circ. De cel puţin patru puncte avea nevoie britanicul Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) pentru a deveni primul pilot de culoare campion mondial. Şi le-a obţinut, terminând al cincilea la Interlagos. Brazilianul Felipe Massa (Ferrari) a obţinut victoria în faţa compatrioţilor săi, dar n-a fost de-ajuns pentru a cuceri titlul mondial. Pe locurile doi şi trei au sosit spaniolul Fernando Alonso (Renault) şi finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari).

Câştig de 158.000 € la pariuri

A fost o cursă dramatică şi ciudată. Hamilton i-a „suflat“ titlul lui Massa cu câţiva metri înainte de final. În ultimul tur, britanicul se afla pe şase, situaţie în care titlul mondial ar fi ajuns la Massa. La un moment dat, germanul Timo Glock (Toyota), ocupantul locului cinci, a început să piardă din viteză, iar Hamilton l-a depăşit. „N-am mai putut să-l ţin în spatele meu. Cine spune că i-am făcut un serviciu lui Hamilton nu înţelege absolut nimic din automobilism“, i-a contrat Glock pe cei care l-au acuzat că l-a lăsat pe britanic să treacă în faţa sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pilotul de culoare a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Marelui Circ (23 de ani şi 301 zile). Deznodă mântul i-a adus 158.000 de euro unui britanic care acum zece ani pariase că Hamilton va cuceri într-o zi titlul. Pe de altă parte, experţii estimează că pilotul britanic va obţine în carieră venituri de aproximativ 800 de milioane de euro!

Alţi rivali

În ultimii 20 de ani, Marele Circ a consemnat rivalităţi care au intrat în legendă şi titluri câştigate de diferenţă de câteva puncte. Ayrton Senna şi Alain Prost s-au duşmănit aproape şase ani (1988-1993), timp în care argentinianul a câştigat trei titluri mondiale, iar Prost - două. Pe Michael Schumacher şi Damon Hill i-a despărţit în 1994 un singur punct în clasament, germanul câştigând titlul cu 92 de puncte. În ultima cursă, în Australia, ambii piloţi au abandonat, după ce s-au acroşat pe pistă. Schumi sa mai duelat de-a lungul anilor cu Jacques Villeneuve (Canada), dar şi cu mai tinerii Kimi Raikkonen (Finlanda) şi Fernando Alonso.