Avetisment! „Halyomorpha halys” prezentă şi în România „CUCEREŞTE” toată Europa: Nu vom scăpa de ea! Niciun atac chimic nu a putut stârpi creatura

Avetisment! „Halyomorpha halys”  prezentă şi în România „CUCEREŞTE”  toată Europa: Nu vom scăpa de ea! Niciun atac chimic nu a putut stârpi creatura

Venind din Asia, Halyomorpha halys a fost văzută în întreaga Europă. În Franța, nicio regiune nu este scutită, în special Alsacia sau regiunea Paris şi Bordeaux. Se înmulțesc sub ochii noştri iar iar mijloacele de luptă nu sunt eficiente. Nicio substanţă chimică nu i-a venit încă de hac. SUA se luptă cu aceşti gândaci din anii 90, dar totul a fost în zadar.

În funcție de regiuni și temperaturi creatura îşi face prezenţa. Primăvara va însemna marea lor trezire. "În funcție de vreme, ne așteptăm la o adevărată explozie", spune Jean-Claude Streito, specialist  Halyomorpha halys . "Este nevoie doar de un izvor fierbinte și uscat ca în Italia în 2017", mai spune acesta trăgând un semnal de alarmă.

Insectele vin din China spre Europa. Iar problema este că vin continuu: "Călătoresc ascunse în trenuri, containere etc.",  spune cercetătorul INRA - Institutul Național de Cercetare Agronomică. Nu au nevoie de plante, sunt rezistente.  Am văzut multe în mașinile care sosesc din Asia cu vaporul".   Specialiştii spun că nu sunt periculoase pentru oameni, de regulă. Dar reprezintă o adevărată amenințare pentru unele culturi. În Statele Unite, unde creatura a fost prezentă încă din anii 90, provoacă mari daune, iar controlul chimic tradițional este ineficient . În Europa, Italia se află în prim plan în bătălia cu cu aceste insecte urât mirositoare.

Au  atacat merii, perii sau piersicii și, surprinzător, kiwi și alunii. În prezent, autoritățile publice rămân surde la apelurile din partea cercetătorilor, Europa a dezvoltat un experiment de monitorizare și control dar se pare că este prea târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nu vom scăpa de ea", spune cercetătorul, "trebuie să învăţaţi să cultivați în ciuda acestui lucru". Pentru moment, cea mai eficientă metodă ar fi să se răspândească plase de insecte peste livezi . În ceea ce privește alte metode de control, va dura câțiva ani de cercetare pentru a reuși. 

De cel putin doi ani acest gândac şi-a făcut prezenţa şi în România. Bucureştenii dar şi locuitorii din alte oraşe din ţară s-au trezit cu aceste craturi în case. Cei care au locuinţele în apropierea parcurilor sau a spaţiilor verzi, au avut parte de o „invazie” şi mai mare şi dacă sunt deranjate, aceste insecte au nişte secreţii urât mirositoare, tirează france3