Halucinantul război germano-georgian din Olanda. Istoria secretă

Nu-i așa că pare o nebunie? Germania și micuța republică ex sovietică Georgia se află la mii de kilometri distanță, iar cele două popoare n-au avut, de-a lungul istoriei, nimic de împărțit. Și, totuși, e cât se poate de adevărat. Pe Insula Texel din nordul Olandei s-a dat o bătălie cruntă, soldată cu sute de morți.

Halucinantul război germano-georgian din Olanda a avut loc în aprilie-mai 1945, luptele continând chiar și după ce trupele din Olanda au capitulat necondiționat. Așa se face că bătălia de pe Insula Texel este considerată ultima din marea conflagrație mondială.

Halucinantul război germano-georgian

Pe măsură ce se contura înfrângerea Germaniei, naziștii au fost nevoiți să înroleze prizonierii luați de pe frontul de est. Pierderile suferite pe câmpul de luptă erau uriașe și era nevoie de trupe noi pentru a umple golurile.

Așa a luat naștere batalion de infanterie Georgian Regina Tamara. Batalionul fusese format la Kruszyna lângă Radom în Polonia încă din iunie 1943. Urma să fie fi folosit în lupta împotriva partizanilor. Mulți georgieni dintre prizonierii de război s-au înrolat pentru a scăpa de condițiile cumplite din prizonierat. Au existat, însă, și adevărați voluntari.  E vorba de georgieni care trăiau în Occident și care au intrat în armata germană în speranța că își vor putea elibera țara.

Medicii au inventat virusul mortal dintr-un elan nobil! Istoria secretă

Războiul mergea, însă, extrem de prost pentru germani. La sfârșitul lunii martie a anului 1945, batalionul format din 800 de georgieni și 400 germani, majoritatea ofițeri, a fost trimis la Texel, o insula din nordul Olandei.

Starea de spirit a trupelor georgiene era foarte proastă. Nu le păsa că  Hitler pierde războiul, dar știau că sovieticii îi tratează drept trădători pe toți prizonierii care de voie, de nevoie, s-au înrolat în armata germană.

Halucinantul război germano-georgian. Răscoală trupelor georgiene

Pe 6 aprilie a sosit ordinul ca georgienii să plece în estul Olandei pentru a respinge trupele aliate. Georgienii avea, însă, alte planuri. Voiau să șteargă greșeala de a se fi înrolat în armata germane cu o răscoală.

Pe 6 aprilie, la ora 01:00, a început masacrul,   Sub comanda lui Shalva Loladze, georgienii au trecut la fapte. Până dimineața, 450 de germani fuseseră deja uciși, majoritatea în somn. Membrii rezistenței olandeze s-au amestecat și ei ,încercând să-i ajute pe georgieni. Rebeliunea se baza pe o așteptată debarcare aliată, dar aceasta nu a mai avut loc.

Georgienii nu au reușit să pună mâna pe bateriile din nord și sud. Germanii au trimis rapid întăriri pe insula- 2.000 de pușcași din al 163-lea regiment Marine-Schützen.

Au urmat cinci săptămâni de lupte grele până când germanii au reușit să-i învingă pe georgieni. Risipiți, aceștia au căutat adăpost la localnicii olandezi. Dar germanii au scotocit insula din casă în casă. Georgienilor capturați nu li s-a arătat nicio milă. Au fost puți să-și sape singuri gropile, să-și scoată uniformele germane și au fost împușcați.

Halucinantul război germano-georgian din Olanda s-a soldat cu sute de victime

Luptele cumplite au făcut sute de victime. 565 de georgieni (morți în luptă sau executați de naziști), 120 de localnici Texel și aproximativ 800 de germani. Deși Germania a capitulat  necondiționat, luptele de la Texel au continuat până pe 20 mai.

Cei 228 de georgieni care au supraviețuit ascunzându-se germane în câmpurile minate de coastă sau pe care fermierii din Texel au reușit să-i ascundă au fost predați Uniunii Sovietice. Cei mai mulți au ajuns în  Gulag. Abia la mijlocul anilor 1950 supraviețuitorii au fost reabilitați și li s-a permis să se întoarcă acasă.

Medicii au inventat virusul mortal dintr-un elan nobil! Istoria secretă