Greșeala pe care o fac femeile când își spală părul. Hairstilistul Adrian Persjovschi ne spune de ce să ținem cont în acest ritual!

Greșeala pe care o fac femeile când își spală părul. Hairstilistul Adrian Persjovschi ne spune de ce să ținem cont în acest ritual!

Adrian Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuți hair-styliști din România, expert în transformări radicale de look, fondatorul unor lanțuri de saloane de beauty, cu o istorie de peste 25 de ani în industria frumuseții, ne explică de ce multe persoane nu au o podoabă capilară de invidiat, indiferent de cât de mult încearcă. Principalele greșeli pe care le facem încep încă de la ritualul de spălare a părului.

Evenimentul Zilei: Care sunt greșelile pe care le facem cel mai des atunci când ne spălăm pe care singuri acasă și reușim să distrugem părul?

Adrian Perjovschi: Sunt destul de multe greșeli des întâlnite în ritualul de spălare a părului, însă odata reparate și repetate corect, ele ne vor intra în rutină. Una dintre cele mai frecvente greșeli este aplicarea produsului doar în partea de top a scalpului, nu și în spate și în laterale. Apoi, spălarea incorectă a parului, adică se iau lungimile și vârfurile și se amestecă cu rădăcinile, atunci se încurcă părul foarte tare.

O alta greseala majoră este neclătirea corectă a scalpului și a părului de spumă, pentru că acel produs rămâne pe fir și încarcă. De asemenea, este greșit să aplicăm balsam și mască de la rădăcină, pentru că așa scalpul și firul de păr se îngrașă mult mai repede. Un spălat corect al părului se face masând foarte bine scalpul, cu produsul aplicat peste tot, atât pe top, cât și în spate și în laterale, iar spuma obținută se distribuie pe lungimea părului si pe vârfuri masând foarte ușor. Astfel părul nu este agresat. Trebuie să ținem cont de faptul că atunci când este ud, părul este mult mai vbulnerabil și mai sensibil decât atunci când este uscat.

[soc_slider_shortcode id="4281746"]

Cum ne descurcăm părul atunci când este ud?

Se aplică balsam sau produs de tip „leave in” care înmoaie firul de păr și îi închid cuticula. Pe părul cu balsam se folosește o perie cu peri moi, acele perii folosite la extensii, și se descurcă cu foarte mare grijă și finețe, netrăgând de el. Nu trebuie să uităm că părul ud este mult mai sensibil decât uscat. Descurcarea părului se face de la vârfuri spre rădăcină, urci pe măsură ce îl descurci.

Cât de caldă trebuie să fie apa cu care ne clătim? Contează și acest aspect?

Contează, cu siguranta. Pentru clătire, apa trebuie să fie cât mai rece, pentru că în felul acesta ajută la închiderea cuticulei firului de păr și se obține și o strălucire mai intensă a lui.

Contează modul și mă refer aici, cum ținem capul atunci când ne spălăm? Adică să lăsăm capul pe spate și să ducem părul pe umeri sau e ideal să-l aducem în față și să ne spălăm cu capul în jos?

Contează să ne simțim bine atunci când ne spălăm părul, așa că poziția clasică de duș, cu capul pe spate și părul pe umeri este corectă, comodă și firească. În cazul în care aducem părul în față, dar poziția noastră este dreaptă, părul se va încurca. Poziția de spălare a părului cu capul de tot în jos și cu părul lăsat în față este corectă, dar extrem de incomodă.

Care este timpul ideal pe care să-l acordăm spălatului pe cap? Multe fie nu șamponează cum trebuie, fie nu țin masca de păr sau balsamul mai mult de 2 minute.

Un ritual corect de spălare durează între 10-20 min, cu 2 șamponări, clătiri între ele și aplicatul de mască sau balsam. Timpul de stat cu masca sau balsamul în păr este de aproximativ 5-7 minute.

Tot pentru spălatul pe păr acasă, cum ar trebui să folosim corect produsele de îngrijire? Spre exemplu multe femei pun foarte mult balsam cu speranța că așa vor avea un păr mătăsos.

Produsele sunt concentrate. Nu înseamnă că dacă pui mai mult produs, el face mai bine părului. Din contră, aș putea spune, daca pui mai mult produs, nu faci decât să încarci firul de păr și scalpul.

Fals sau adevărat că doar la salon putem obține un păr sănătos oricât de mult am încerca acasă și indiferent de produsele pe care le folosim ?

Sigur că poți să ai un păr frumos și sănătos și acasă dacă el este spălat și îngrijit corect, cu produsele corespunzătoare. Atunci când vorbim însă despre vopsit, tuns și tratamente profesionale, este indicat ca ele să fie făcute la salon, pentru că sunt procese mai complexe ce necesită produse, aplicări și tehnici de lucru speciale.

Este mit sau adevăr că ne distrugem părul chiar și atunci când îl prindem în coadă atunci când facem baie și nu vrem să-l udăm ?

Nu-l distrugi, dacă părul este prins lejer. El are de suferit doar dacă este strâns foarte tare, strangulate cu un elastic.

Cât de adevărată este informația că nu este tocmai bine să ne spălăm zilnic pe cap și de ce?

Eu sunt de părere că trebuie să ne spălăm pe păr de câte ori este nevoie. Nu la toată lumea se aplică aceeași regulă. Sunt persoane care au scalp gras și care nu pot și nici nu este indicat să stea fără să se spele zilnic, însă există produse special create pentru această particularitate, cu utilizare zilnică. Părul normal care nu se îngrașă, nu trebuie spălat zilnic, ci de fiecare data când cere asta. Sunt persoane cu scalp uscat, cărora li se îngrașă foarte greu părul și se spală o data pe săptămână. În niciuna dintre aceste situații, nu este nimic greșit. Oamenii trebuie să-și asculte părul și să știe când are nevoie să fie spălat sau nu. Cel mai important este ca părul să fie spălat și bine îngrijit pentru a fi sănătos și a arăta bine.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News