Haine negre la soare, pe caniculă! Explicațiile unui medic schimbă tot ce știam

Sursa foto: Muhmed | Dreamstime.com

Sănătatea noastră poate fi afectată sau protejată de hainele pe care le purtăm. Adriana Cămuescu, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, explică cum ne pot afecta pielea materialele textile sintetice, dar și ce este recomandat să purtăm în sezonul cald, atunci când ne expunem la soare.

Adriana Cămuescu, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, a vorbit pe larg despre cât de importante sunt hainele pe care le purtăm pentru sănătatea noastră. Materialele textile sintetice ne pot crea probleme ale pielii, însă cea mai des întâlnită este dermatita de contact.

„La contactul cu materialele textile pot apărea reacții la nivelul pielii, dermatite de contact iritative în principal și dermatite de contact alergice. Sunt două afecțiuni asemănătoare, dar cu mecanisme de producere diferite: dermatita de contact alergică are mecanism imunologic, apare la persoanele sensibilizate, cu teren alergic, și necesită contact anterior cu alergenul, cel puțin o dată. Dermatita iritativă poate să survină la un prim contact cu materialul, o dezvoltă în egală măsură persoanele cu teren atopic sau cei fără istoric de alergie”, spune medicul în cadrul unui interviu pentru „Weekend Adevărul”.

Reacțiile alergice provocate de hainele pe care le purtăm

Aceste afecțiuni pot fi depistate din timp dacă suntem atenți la mâncărimile care apar în timp ce purtăm anumite haine. Specialistul atrage atenția că aceste reacții nu sunt mereu cauzate de materialul hainelor pe care le purtăm. În cazul reacțiilor alergice, ele sunt de cele mai multe ori cauzate de produsele cu care materialul a fost prelucrat și pregătit.

„Trebuie să fim atenți la senzația de mâncărime apărută în timpul purtării anumitor haine, imediat după sau chiar la câteva ore după ce le purtăm, la reacții trecătoare de înroșire a pielii sau la zone de erupție constituită din mici puncte roșii care mănâncă, la erupții persistente de tip eczemă, adică plăci roșii, inflamate, unele cu vezicule la suprafață în reacțiile acute sau cu îngroșarea tegumentului când contactul a fost prelungit și repetat.

Trebuie să fim foarte atenți dacă apar într-adevăr în urma purtării unui anumit tip de material, deoarece aceste erupții pot avea și alte cauze, de exemplu inserțiile metalice, care pot genera eczema de contact la nichel sau cobalt. De fapt, în cazul reacțiilor alergice, nu materialul este neapărat inductorul, ci produsele cu care acesta a fost prelucrat și pregătit: coloranții textili, adezivii, formaldehida, produsele de tăbăcire pentru hainele din piele, unele rășini folosite pentru finisare”, spune medicul specialist.

Medicul Adriana Cămuescu lansează un semnal de alarmă în cazul bebelușilor, precizând că la aceștia pielea este mult mai sensibilă, iar reacțiile adverse ar putea fi mai severe. Din acest motiv mămicilor le este recomandat să cumpere haine din bumbac, în culori deschise.

„Pot fi reacții mai severe, pentru că au pielea mai sensibilă. În plus, anumite patologii ale pielii, din păcate nu chiar rare, precum dermatita atopică, sau pielea excesiv de uscată, se pot agrava foarte ușor în contact cu coloranții textili sau cu ţesăturile nepotrivite: iarna, lână sau fleece, iar vara, materialele sintetice. Noi recomandăm ca cei mici să poarte hăinuțe din bumbac, în culori deschise, deoarece coloranții textili închiși precum negru, albastru, maro, verde conțin pigmenți care pot sensibiliza”, explică medicul.

În zilele caniculare este indicat să purtăm haine închise la culoare

Multe persoane sunt de părere că în sezonul cald, mai ales la amiază, este recomandat să poarte haine deschise la culoare. Se pare că această teorie este doar un mit. Adriana Cămuescu spune că atunci când suntem expuși la soare este recomandat să purtăm haine închise la culoare.

„Contrar acestei idei, este bine să purtăm culori închise, pentru că ele sunt cele care absorb radiațiile ultraviolete, dar evident că trebuie să fim atenți la materialele din care sunt confecționate. Desigur, recomandarea nu se aplică celor care au reacții la coloranții textili”, spune medicul.

Specialistul atrage atenția și asupra hainelor strâmte, care favorizează reacțiile alergice.

„O haină strâmtă înseamnă contact mai intens, pe o suprafață mai mare cu materialul care poate produce reacția iritativă sau alergică. De asemenea, purtarea unor astfel de haine poate genera frecare și transpirație, care împreună cu mediul excesiv de cald și umed sunt factori favorizanți pentru apariția reacțiilor menționate”, spune medicul Cămuescu.

Atunci când vine vorba de materialele prietenoase cu pielea, specialistul ne recomandă să purtăm în zilele caniculare bumbacul, inul și mătasea naturală. De evitat sunt materialele de tip poliester, nylon, raion sau latex.

Cum ne protejăm pielea de soare

În zilele caniculare, pe lângă protecția solară, hainele pe care le purtăm sunt foarte importante. Medicul ne recomandă hainele largi, din bumbac sau in. În cazul în care o persoană știe că are o piele sensibilă, este indicat să opteze pentru haine cu mânici lungi, pentru a evita expunerea la soare.

„Pielea se protejează cu haine potrivite, recomandarea îi vizează mai ales pe cei care au probleme la expunerea la soare sau care au afecțiuni care se pot agrava la expunere. Este indicat să poarte haine lejere, din bumbac sau in, lungi, cu mânecă lungă, care să acopere o suprafață cât mai mare de piele, în special pe cea afectată. Cremele cu factor de protecție UV sunt și ele indicate când expunerea nu poate fi evitată, suplimentele cu vitaminele A, C, E, cu seleniu și zinc pot fi de ajutor. Recomand însă o discuție prealabilă cu medicul alergolog sau dermatolog”, sunt sfaturile oferite de specialist.

În cazul copiilor, medicul nu recomandă hainele tratate UV. Nu este rău să îi expunem pe cei mici la soare, însă acest lucru nu trebuie făcut la orele prânzului.

„Personal, nu recomand pentru copii hainele tratate UV. Sunt alte mijloace de protecție: expunerea la soare dimineața devreme sau seara, hidratarea corectă a pielii cu emoliente de calitate, folosirea de creme de protecție. În urmă cu ceva ani a fost o modă în rândul părinților de a le cumpăra copiilor haine de plajă cu protecție UV, iar unii încă o mai fac. Merg cu cei mici la mare, îi îmbracă în costume care acoperă suprafețe mari de piele, chiar dacă cel mic nu are nicio problemă. Unde este atunci beneficiul?!”, explică medicul.

Sfaturi importante de care trebuie să ținem cont când ne cumpărăm haine pentru vară

Medicul Adriana Cămuescu ne oferă și o serie de sfaturi atunci când cumpărăm hainele pentru vară:

  • material: in, bumbac sau mătase naturală;
  • hainele noi, mai ales cele închise la culoare, trebuie spălate înainte de purtare;
  • evitarea hainelor din materiale neșifonabile, pentru că acestea sunt tratate chimic;
  • croiala largă este potrivită, iar cu cât sunt mai puține cusături, cu atât mai bine pentru piele;
  • sănătatea mai presus de modă. Este bine să purtăm ce este bine pentru noi, nu ce este în tendințe.