Evenimentul Zilei > EVZ Special > Hackerul român care a inventat virusul „Gozi”, căutat în SUA, arestat în Columbia. FOTO
Hackerul român care a inventat virusul „Gozi”, căutat în SUA, arestat în Columbia. FOTO

Hackerul român care a inventat virusul „Gozi”, căutat în SUA, arestat în Columbia. FOTO

Oficialii columbieni spun că au arestat un hacker român care era căutat în SUA pentru distribuirea unui virus care a infectat peste un milion de computere în perioada 2007-2012.
Hackerul Mihai Ionuț Păunescu a fost reținut pe Aeroportul Internațional El Dorado, când făcea o escală în Bogota. Acesta venea de la Amsterdam.  Românul este căutat de Interpol deoarece a fost acuzat că ar fi creatorul unui virus informatic care a produs daune în mai multe ţări.

Mihai Ionuț Păunescu, acuzat de fraudă bancară în New York. El a dezvoltat și răspândit virusul „Gozi”

Mihai Ionuț Paunescu, alias „Virus”, se confruntă cu acuzații de intruziune computerizată și fraudă bancară în New York, unde procurorii spun că a făcut parte dintr-un cerc de criminali care a dezvoltat și răspândit virusul „Gozi” și alte forme de malware care au fost folosite pentru a fura bani din conturile bancare.

Procurorii spun că „Gozi” a infectat calculatoare în cel puțin opt țări, inclusiv Statele Unite, Germania, Finlanda și Regatul Unit. Victimele includeau persoane fizice, corporații și, chiar computere ale NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Cum acționa virusul „Gozi”

Virusul ”călătorea” prin documente PDF și, odată ce intra într-un computer, fura parolele conturilor bancare, permițând infractorilor cibernetici să fure „zeci de milioane de dolari” de la victime, se arată într-un act de acuzare depus la Curtea Districtuală de Sud din New York.

Procurorii spun că Păunescu a proiectat sisteme de găzduire care îi ajutau pe infractorii cibernetici să împartă fișierele de viruși fără a fi detectați. Virusul a fost închiriat operatorilor criminali pentru o taxă de 500 de dolari americani pe săptămână.

 

Român

În 2016, creatorul virusului, Nikita Kuzmin, a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și amendat cu 7 milioane de dolari în urma unei înțelegeri. Un programator leton care a ajutat la proiectarea virusului a primit, de asemenea, o condamnare de 21 de luni de închisoare după ce a fost extrădat în Statele Unite.

Paunescu fusese arestat în România în 2012, dar a reușit să evite extrădarea. Biroul Procurorului General din Columbia a declarat că a fost reținut pe aeroportul internațional din Bogota, acesta avea o barbă mare și purta un tricou roșu, relatează ABC News.