Potrivit timpul.md, presa de peste Ocean spune că atacurile au fost puse la cale de două grupări de hackeri, Cozy Bear și Fancy Bear, ambele având legături cu actuala conducere a rusiei.

Grupări nu s-au coordonat și au sustras aceleași documente din serverele Convenției Naționale Democrate. Există și o explicație. Despre Cozy Bear se spune că ar acționa sup comanda FSB, urmașul KGB, în timp ce Fancy Bear ar raporta GRU, serviciul de informații al armatei ruse.

Hackerii Cozy Bear au atacat prima dată – în vara lui 2015. Au trimis mesaje de tip phising mai multor oficiali din sistemul public american, agenții guvernamentale, contractori și organizații neguvernamentale. De fiecare dată când cineva dădea click și citea mesajele electronice, hackerii obțineau acces în rețea și putea extrage și stoca documente.

„Odată ce au intrat în serverele DNC, au găsit informații valoroase și au decis să continue operațiunea”, spune Dmitri Alperovitch, cofondatorul CrowdStrike, firma de securitate cibernetică angajată de democrați, în primăvara anului trecut, pentru a diminua pagubele atacurilor.

Prin urmare, prima întâlnire oficialî între liderii DNC, avocatul lor și reprezentanții FBI a avut loc la nouă luni după ce Hawkins l-a sunat pe Tamene.

Exact în perioada în care democrații începeau să înțeleagă ce li se întâmplă, a două grupare de hackeri – Fancy Bear – ieșea la atac, iar printre victime s-a numărat și principalul strateg democrat, John Podesta.

Atribuirea unui atac cibernetic este mai mult artă decât știință, explică experții citați de New York Times. Dar, cu timpul, informațiile se acumulează și este posibilă identificarea unei grupări care lovește în mod repetat. Fancy Bear, de exemplu, a vizat ținte militare din Ucraina și din Georgia, precum și sisteme NATO.

În iunie 2015, democrații decid să facă publice atacurile și aleg Washington Post. Hackerii ruși reacționează rapid prin intermediul unui anume Guccifer 2.0, care susținea ca este un hacker român neafiliat și că el a spart serverele DNC.

Un jurnalist de la Motherboard îl deconspiră însă, demonstrând că nu există legături între acesta și românul care își spunea Guccifer, Marcel Lehel Lazăr, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova.

În luna septembrie 2016, hackerul a fost condamnat la 52 de luni de închisoare de către un tribunal federal din orașul Alexandria, statul american Virginia. Marcel Lehel Lazăr a pledat vinovat la acuzațiile de furt de identitate cu circumstanțe agravante și acces neautorizat la computere.

A fost pentru prima dată în istoria SUA când o putere străină a încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale.