Hackerii ruși ai GRU au piratat Burisma, compania lui Hunter Biden
- Adrian Pătrușcă
- 14 ianuarie 2020, 10:00
Hackeri militari ruși au reușit să pătrundă în sistemele cibernetice ale companiei ucrainene Burisma, unde Hunter Biden a lucrat în perioada 2014 - 2019.
Potrivit New York Times, pirații cibernetici și-au îndreptat atenția asupra Burisma în numa noiembrie, anul trecut, când Donald Trump se confrunta cu o reacție tot mai virulentă din partea opozanților Democrați, în urma unor informații – neconfirmate – că a refuzat să mai acorde sprijin militar Ucrainei, ca presiune asupra președintelui Zelenski de a ancheta relațiile familiei Biden cu Burisma.
Nu se știe cu exactitate ce au căutat pirații și ce au găsit, după ce au pătruns prin efracție în serverele companiei ucrainene de gaze naturale.
„Atacurile au reușit”, a declarat pentru New Yor Times, Oren Falkowitz, co-fondator al Area 1, firma care a detectat piratajul Burisma.
Hackerii au pătruns în serverele companiei ucrainene cu ajutorul unor mesaje de mail de tip phishing, care reprezintă aceeași metodă pe care agenții GRU (serviciul rus de informații militare) le-au folosit pentru a pirata Comitetul Național al Partidului Democrat (DNC) și contul de e-mail al lui John Podesta, șeful echipei de campanie electorală a lui Hillary Cșinton, în 2016, potrivit Area 1.
„Calendarul atacurilor ruse este similar cu atacurile cibernetice ale GRU pe care le-am văzut în 2016 împotriva DNC și a lui John Podesta”, a declarat Falkowitz. „Încă o dată, fură informații din e-mail-uri, ceea ce nu putem decât să presupunem că este o repetare a ingerinței ruse de la ultimele alegeri.”
„Atacul împotriva Burisma este o campanie trasă la indigo a GRU”, a adăugat Falkowitz. „Hackerii ruși, cât de sofisticați ar fi ei, au tendința să fie și leneși. Ei folosesc metodele pe care le-au mai folosit. Și, de data aceasta, au reușit.”
Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, a fost invitat să facă parte din consiliul director al Burisma în aprilie 2014, la scurt timp după ce tatăl său a fost însărcinat să coordoneze relațiile administrației Obama cu regimul din Ucraina.
În ianuarie 2018, Joe Biden s-a lăudat în public că a impus concedierea fostului Procuror General al Ucrainei, Viktor Șokin, amenințând că va bloca un ajutor financiar de 1 miliard de dolari pentru această țară.
Șokin a declarat că Joe Biden a forțat îndepărtarea sa pentru a opri ancheta pe care o demarase la compania Burisma.