Hackerii români, cei mai temuţi din lume

Hackerii români, cei mai temuţi din lume

Prin atacarea serverelor unor mari companii din Europa şi SUA, infractorii cibernetici din România au cauzat, doar în acest an, prejudicii totalizând 150 de milioane de dolari.

Peste 150.000.000 de dolari. Acesta este - potrivit poliţiştilor - prejudiciul cauzat de hackeri români unor mari companii din Europa şi SUA, doar de la începutul acestui an. Practic, statisticile arată că, în primele şase luni ale lui 2008, poliţiştii „au contabilizat“ 436 de infracţiuni comise, prin internet, de hackeri români, 365 dintre aceştia alegându-se cu dosare penale.

În opinia unor specialişti din cadrul serviciilor secrete, citaţi de NewsIn, suma de 150.000.000 de dolari ar reprezenta însă doar jumă tate din valoarea pagubelor reale aduse unor mari companii de infractorii cibernetici din ţara noastră, care au ajuns să se numere printre cei mai temuţi din lume.

Sparg servere din teribilism

„De fapt, în acest an, infracţiunile informatice au căpătat valenţe fără precedent. Majoritatea celor care comit astfel de fapte sunt tineri ori chiar adolescenţi, dotaţi din punct de vedere intelectual, care au făcut o pasiune pentru computer. E drept că mare parte dintre ei accesează ilegal serverele unor companii, instituţii publice sau agenţii guvernamentale americane fie din teribilism, fie, pur şi simplu, pentru a le demonstra celor din jur de ce sunt în stare. Mai grav este însă faptul că în ultima perioadă, au apărut cazuri în care astfel de tineri au realizat că se pot îmbogăţi rapid din aceste atacuri şi nu s-au ferit să se asocieze pentru asta chiar cu membri ai lumii interlope“, susţin specialiştii poliţiei.

Prezenţa hackerilor români s-a făcut simţită pe „piaţa internaţională“ încă din 1999, când şase tineri (patru băieţi şi două fete), reuniţi sub titulatura „Pentaguard“, au atacat mai multe reţele guvernamentale din China şi America. Apoi, şi-au unit forţele cu o grupare similară din Rusia şi, în doar două luni, au spart peste 20 de servere guvernamentale, au distrus serverul Forţelor Armate ale SUA staţionate în Coreea şi au intrat chiar şi în sistemul defensiv al armatei americane.

A venit apoi rândul lui Victor Faur - devenit celebru după ce a spart reţeaua NASA, pe cea a Marinei Americane şi a Departamentului American de Energie - şi al lui Vlad Duiculescu - cunoscut drept „Vladutz“ - care, la doar 20 de ani, a păgubit cu aproape 2.000.000 de dolari site-ul de licitaţii on-line eBay.

FRUNTAŞI ŞI LA FURTURI

Pe primul loc în Europa la „phishing“

În ultimii ani, foarte mulţi tineri din România s-au specializat în phishing (furtul de identitate on-line pentru a intra în posesia unor informaţii financiare). Potrivit unui raport al companiei Symantec, românii ocupau, la finele anului trecut, primul loc în Europa şi locul trei la nivel mondial, la acest tip de infracţ ionalitate. Atacurile de tip phishing au atins toate băncile din România, oamenii legii având încă în lucru două mari dosare ce au adus prejudicii Bancpost şi Raiffeisen Bank.

Ne puteți urmări și pe Google News