Evenimentul Zilei > International > HACKERII lui Putin SPIONEAZĂ România. Bitdefender face dezvăluri şocante
HACKERII lui Putin SPIONEAZĂ România. Bitdefender face dezvăluri şocante

HACKERII lui Putin SPIONEAZĂ România. Bitdefender face dezvăluri şocante

Hackeri vorbitori de limba rusă au spionat instituţii publice şi companii din România, spune Bitdefender într-un studiu pe care l-a realizat în colaborare cu serviciile secrete. Atacatorii fac parte dintr-un grup care activează încă din 2007. Activitatea hackerilor acestui grup a fost mai intensă după evenimente internationale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruşi si fortele guvernamentale din Ucraina

În astfel de situaţii nimeni nu se avântă să spună că hackerii sunt în slujba autorităţilor din Rusia. Totuşi informaţiile pe care le fură sau încearcă să le fure au în mare parte o valoare strategică şi nu una comercială, scrie digi24.ro. APT28 şi Sofacy sunt doar două dintre numele unui grup de spioni cibernetici din spatele unor atacuri complexe dar discrete, desfăşurate în ultimul deceniu. În colaborare cu serviciile secrete, producătorul de antiviruşi Bitdefender a aflat că membrii acestui grup de hackeri sunt vorbitori de limba rusă. Iar printre ţintele lor s-au numărat atât instituții guvernamentale din România, cât şi companii de importanţă strategică din Romania, Germania şi Ucraina.

Activitatea hackerilor acestui grup a fost mai intensă după evenimente internationale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruşi si fortele guvernamentale din Ucraina. Potrivit Bitdefender hackerii au colectat date şi informaţii legate de teme sensibile pentru Rusia. Însă nimeni nu poate şti cu adevărat care este relaţia dintre grupul de spioni şi autorităţile de la Moscova. Dacă este una de subordonare sau una de colaborare. Studiul companiei româneşti de securitate cibernetică spune că descoperirile făcute în cazul grupului Sofacy sprijină ipoteza că statele care deţin capacităţi tehnologice avansate sunt liderii unui nou val al spionajului cibernetic bazat pe software periculos.

Asta deoarece hackerii au acţionat cu ajutorul unor viruşi informatici şi troieni infiltraţi în calculatoarele instituţiilor publice şi ale companiilor europene. Un alt studiu realizat, în mod ironic, de un producător rus de programe antivirus, Kaspersky, spune că hackerii grupului Sofacy au dezvoltat inclusiv unelte prin care fură informaţii din reţele informatice închise, care nu sunt conectate la internet. Accesul la aceste date se face prin intermediul unor dispozitive conectate la porturile USB.

Cei de la Kaspersky spun că anul acesta activitatea grupului de hakceri a fost de 10 ori mai mare decât în mod normal. Ceea ce confirmă şi descoperirea celor de la Bitdefender, conform căreia spionii cibernetici lucrează asiduu în timpul unor evenimente importante. Anul acesta Rusia a intrat în războiul din Siria, pe un front pe care deja acţionau puterile occidentale.

Totuşi, Rusia nu este singura ţară care are spioni cibernetici. Toate puterile mondiale şi nu numai, încearcă să îşi construiască un avantaj strategic în lumea virtuală. Serviciile secrete americane nu au ascuns niciodată faptul că angajează hackeri, iar dezvăluirile lui Edward Snowden au scos la iveală un complex sistem de monitorizare a datelor. Guvernul Israelului încurajează dezvoltarea unei uriaşe industrii de securitate informatică. China a fost acuzată în repetate rânduri de spionaj online. Chiar şi Coreea de Nord şi-a demonstrat supremaţia în acest domeniu după ce serverele studiourilor cinematografice Sony au fost atacate înaintea lansării unui film despre Kim Jong-un.