Evenimentul Zilei > International > Hackerii au dat lovitura deceniului. Datele a milioane de cetățeni, în pericol
Hackerii au dat lovitura deceniului. Datele a milioane de cetățeni, în pericol

Hackerii au dat lovitura deceniului. Datele a milioane de cetățeni, în pericol

Bulgaria. Hackeri au furat mii de date financiare personale ale bulgarilor şi le-au distribuit de pe un cont rusesc de e-mail, într-un atac informatic posibil legat de achiziţionarea de noi avioane de luptă F-16 din Statele Unite, a anunţat marţi guvernul de la Sofia, informează Reuters.

„Hackerii au accesat sistemele Agenţiei Naţionale a Veniturilor înainte de a trimite mass-media locale informaţii confidenţiale chipurile de pe serverele Ministerului de Finanţe. Este pentru prima dată când în Bulgaria s-a reuşit furtul a o mulţime de date cu caracter personal”, a declarat ministrul de interne Mladen Marinov.

El a spus că atacul cibernetic s-a produs din cauza deciziei Bulgariei de a cumpăra opt noi avioane de luptă Lockheed Martin F-16 pentru 1, 256 miliarde de dolari din Statele Unite, cea mai mare achiziţie militară de la sfârşitul comunismului.

Bulgaria, fost stat rusesc care a aderat la Uniunea Europeană şi la alianţa transatlantică NATO în ultimul deceniu, doreşte să îşi înlocuiască vechile avioane sovietice MiG-29 cu F-16.

Potrivit cotidianului bulgar 24 Ceasa, unul dintre documentele trimise prin e-mail de hackeri avea peste 1,1 milioane de numere de identificare cu venituri, date privind asigurările sociale şi situaţia medicală.

Potrivit site-ului local Mediapool, e-mailul provenea de la o adresă a serviciului de internet rus Yandex.

Nu au existat comentarii imediate din partea autorităţilor de la Moscova.

Potrivit presei bulgare, e-mail-ul hackerilor includea un apel pentru eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. „Guvernul vostru este retardat mental. Starea securităţii voastre cibernetice este o parodie”, se spunea în e-mail.

Într-un comunicat, NRA a declarat că agenţiile de securitate verifică „o potenţială slăbiciune” în sistemele sale informatice.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: