Hackerii Anonymous dezvăluie corespondența secretă dintre Iran și Siria

Hackerii Anonymous dezvăluie corespondența secretă dintre Iran și Siria

Gruparea de pirați informatici Anonymous a dat publicității, ieri, un schimb de mesaje ultraconfidențiale între Damasc și Teheran. Subiectul acestor e-mail-uri îl reprezintă ajutorul de peste un miliard de dolari pe care regimul iranian l-ar fi acordat recent autorităților siriene pentru a combate sancțiunile financiare internaționale.

Hackerii au interceptat corespondența secretă dintre Siria și Iran, din care reiese că  Republica Islamică a încercat să vină în ajutorul unui regim supus sancțiunilor internaționale și să asigure astfel supraviețuirea președintelui Bachar el-Assad.

Conform ziarului israelian ”Haaretz”, citat de „Le Figaro”, gruparea de hackeri ar fi piratat mail-urile  a peste 78 de colaboratori ai președintelui sirian.

Printre aceștia figurează numele lui Mansour Azzam, ministrul pentru Afaceri prezidențiale. Într-unul dintre mesaje, datat 8 decembrie 2011, acesta îl informează pe președintele Assad asupra discuțiilor purtate cu membrii unei delegații iraniene, la nivel înalt. Cu acest prilej, responsabilii sirieni ar fi făcut referire la gravitatea crizei economice provocate  de ”tulburările” actuale și ar fi insistat în privința dificultății de a plăti salariile pentru zeci de mii de funcționari, ofițeri, agenți ai serviciilor de securitate și membri ai grupărilor paramilitare, folosiți în reprimarea sângeroasă a protestelor din Siria. Culoar aerian via Irak În urma acestor discuții, delegația iraniană ar fi propus să ajute financiar Damascul  cu un miliard de dolari. Pentru a sparge izolarea la care este supusă Siria, iranienii au sugerat că ar putea pune la dispoziția Damascului aeroporturile civile, ca noi centre de tranzit, precum și crearea unui coridor aerian via Irak, pentru transportul mărfurilor. Liga Arabă a adoptat, la finele anului trecut, o serie de sancţiuni economice împotriva Siriei pentru a constrânge regimul de la Damasc să oprească represiunea sângeroasă împotriva protestatarilor. Aceste sancţiuni prevăd îngheţarea tranzacţiilor comerciale cu guvernul sirian dar şi a conturilor bancare deţinute de executivul de la Damasc în alte ţări arabe, suspendarea legăturilor aeriene între ţările arabe şi Siria şi interdicţia călătoriei în statele arabe a oficialilor de la Damasc.

Ne puteți urmări și pe Google News