Hackeri pro-ruși ar fi spart serverele Agenției Funcționarilor Publici. Bazele de date ar fi fost compromise

sursa: arhivă EVZ

Grupul de pirați cibernetici susține că a reușit să pătrundă, cu succes, în serverele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) din România, obținând acces la informații foarte sensibile despre funcționari publici, politicieni și aparatul de stat.

Într-un comunicat, hackerii susțin că au reușit să acceseze bazele de date ale ANFP. Despre această grupare de hackeri se spune că ar lucra pentru Rusia, acum câteva zile fiind implicați într-un atac asupra Ministerului Sănătății din India.

În cazul atacului de la ANFP, hackerii ar fi intrat în posesia unor rapoarte emise de instituții de stat, companii publice sau date de politicieni și date despre angajați publici.

Doar hackerii vorbesc despre acest atac

Autenticitatea breșei nu a fost fi încă verificată, deoarece ANFP nu a dezvăluit niciun detaliu despre presupusul atac.

Atacul ar fi avut loc în cursul zilei de miercuri. Doar hackerii susțin că a avut loc breșa de securitate, și nu există informații din surse independente care să ateste acest lucru.

ANFP infirmă informația

Joi seara, într-o declarație pentru publicația Profit.ro, autoritățile române au negat orice atac sau încălcare a datelor.

”Până în prezent nu există indicii că sistemele ANFP au fost compromise. Sistemele de securitate ale ANFP nu au raportat nicio reușită a unui atac cibernetic, iar starea sistemelor este verificată constant”, au transmis surse oficiale din cadrul ANFP.

Dacă breșa este autentică, informațiile sensibile despre angajații publici, politicienii și structurile de stat din România pot fi expuse, ceea ce ar putea duce la un potențial furt de identitate, fraudă sau atacuri țintite asupra persoanelor afectate.

În plus, această breșă ar putea afecta grav administrația publică, securitatea națională și reputația internațională a României.

Hackerii nu au mințit niciodată

Presa internațională mai scrie că hackeri de la Phoenix nu au mințit niciodată până acum.

În trecut, Phoenix a efectuat mai multe atacuri de succes, și nu a făcut până acum nicio afirmație falsă despre victimele sale.

Hackerii au mai susținut că toate sistemele interne ale ANFP sunt în prezent dezactivate, iar la logarea în sistemul lor apare o inscripție care spune: ”sistemul este închis pentru prevenirea a ceva ...”, potrivit privacyaffairs.com.