Evenimentul Zilei > Justitie > Guvernul vine o nouă propunere de schimbare a Codului Penal. Ce va urma după OUG 13?
Guvernul vine  o nouă propunere de schimbare a Codului Penal. Ce va urma după OUG 13?

Guvernul vine o nouă propunere de schimbare a Codului Penal. Ce va urma după OUG 13?

Ministerul Justiției și-a propus un nou proiect de Lege pentru modificarea Codurilor penale, în vederea transpunerii deciziilor CCR, care va fi adoptat în Guvern în luna mai.

Guvernul vrea să adopte un nou proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Proiectul iniţial a fost anulat de Ministerul Justiţiei în luna februarie, după abrogarea OUG 13, în perspectiva elaborării unui document mai complex.

Conform Executivului, scopul propunerii legislative este "punerea în acord a Codului penal şi a Codului de procedură penală cu excepţiile de neconstituţionalitate admise de Curtea Constituţională", scrie News.ro. 

Guvernul are în vedere decizia CCR privind procedura colectării probelor biologice în cazul înfracţiunilor de circulaţie (inclusă iniţial în OUG 13), precum şi decizia din 2015 cu privire la conflictul de interese, când Curtea a hotărât că sintagma "raporturi comerciale" din cadrul definiţiei infracţiunii (art. 301) este neconstituţională. Alte modificări vizate se referă la procedura de soluţionare a abţinerii sau recuzării persoanei care efectuează urmărirea penală, dar şi procedura revizuirii cazurilor.

Termenul stabilit de Guvern pentru adoptarea acestui noi proiect de lege este prevăzut într-un document publicat vineri de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, alături de celelalte proiecte pe care Guvernul intenţionează să le promoveze până în 2020.

În februarie, după abrogarea OUG 13, ministrul Justiţiei de atunci, Florin Iordache, spunea că MJ eleborează un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus în dezbatere luni şi va rămâne în consultare publică 30 de zile, timp în care specialiştii îşi vor putea spune punctele de vedere.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: