Evenimentul Zilei > Politica > GUVERNUL va pune în dezbatere o OUG de modificare a legii referitoare la VOTUL ÎN DIASPORA
GUVERNUL va pune în dezbatere o OUG de modificare a legii referitoare la VOTUL ÎN DIASPORA

GUVERNUL va pune în dezbatere o OUG de modificare a legii referitoare la VOTUL ÎN DIASPORA

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, miercuri, în cadrul ședinței de Guvern, că va fi pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care va fi modificată Legea alegerilor parlamentare referitoare la votul în diaspora, notează agerpres.ro

"Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenţia noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, partea din lege care vizează alegerile în străinătate", a afirmat șeful Executivului. 

Primul-ministru i-a cerut Mariei, Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, să discute cu liderii partidelor politice pentru a le explica îdetaliat intenţiile Guvernului. 

"Am cerut doamnei ministru Maria Ligor ca, în coordonare (…) cu Ministerul de Externe, cu Cancelaria Prim-Ministrului, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care (…) să precizăm mai bine condiţiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii aşa cum a fost decisă de Parlament. În acest sens, am dat aceste câteva elemente liderilor partidelor politice, cu care doamna ministru o să vă rog în perioada următoare să vă întâlniţi ca să le explicaţi mai în detaliu intenţiile noastre, să vedeţi care sunt observaţiile lor, în aşa fel încât în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanţă pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamentul revine din vacanţa parlamentară şi să ne putem pregăti în condiţii bune pentru alegeri", a spus Dacian Cioloş. 

Scopul proiectului OUG obiectivul proiectului de OUG este de a clarifica legislația și de a preveni apariția unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor de peste hotare. 

"Obiectivul este de a veni cu anumite clarificări şi de a elimina posibilitatea unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor din străinătate. După cum ştiţi, legea actuală, modificată în 2015, prevede două facilităţi noi pentru desfăşurarea scrutinului în străinătate. Pe de o parte, votul prin corespondenţă, pentru care ne pregătim, şi, pe de altă parte, posibilitatea ca cel puţin 100 de alegători români din străinătate să solicite crearea unei secţii de vot în localitatea în care-şi au domiciliul sau reşedinţa. Dar ambele facilităţi sunt condiţionate de înscrierea în Registrul Electoral", a explicat premierul României. 

Cioloș a reinterat îngrijoararea cu privire la faptul că doar aproximativ 3.000 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, pentru a putea vota prin corespondență sau la urne la alegerile parlamentare din toamnă.  

"Cu toate eforturile care au fost făcute, în momentul de faţă, doar ceva peste 3.500 de români din străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, pentru diferite motive, care nu ţin doar de faptul că n-au avut cunoştinţă de această posibilitate. (…) Legea are câteva deficienţe din punctul nostru de vedere, pentru că nu ia în calcul ce se întâmplă dacă numărul de cetăţeni înscrişi în Registrul Electoral este foarte mic, deci în ce fel punem în aplicare aceste facilităţi, pentru că ăsta am înţeles că era obiectivul acestei legi, de a crea facilităţi noi pentru votul românilor din străinătate. Aşa cum sunt formulate lucrurile în momentul de faţă, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral, riscăm să avem chiar restricţii mai mari decât în anii trecuţi pentru votul din străinătate", a concluzionat Dacian Cioloş.