Coaliția de guvernare va aprova, în timpul ședinței de miercuri, 5 aprilie, Hotărârea de Guvern privind îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA. Toți șoferii din țară așteaptă această decizie, mai ales, în contextul falimentului Euroins.
Guvernul va aproba proiectul privind plafonarea prețurilor RCA, miercuri, 5 aprilie. În nota de fundamentare a proiectului de lege se precizează că tarifele de primă practicate de asiguratorii RCA vor fi înghețate pentru o perioadă de șase luni din momentul în care actul normativ va intra în vigoare. Prețul asigurărilor va rămâne cel stabilit la data de 28 februarie 2023.
În proiect se mai precizează că prin această măsură va fi „ asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări. Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.
Este important de precizat că Guvernul are pe lista ședinței de miercuri și un proiect proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea articolului 1 din OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetățenilor care vin din zona războiului din Ucraina, dar și a tututor apatrizilor care se află în situații deosebite.
Subiectele de pe ordinea de zi a Guvernului
În nota de fundamentare a proiectului s-a propus să fie stabilită o sumă forfetară în valoare de 2.000 de lei care va fi acordată lunar pentru o singură familie pentru o perioadă de patru luni consecutive. Acești banui vor fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor de cazare pe teritoriul țării noastre pentru familiile şi persoanele singure, care sunt beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022.
În același act normativ se mai precizează că sprijinul va fi acordat și după cele patru luni consecutive. Categoriile vizate o să primească acești bani până la finalul anului. Sumele forfetare o să fie luate din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. Condițiile și mecanisumul de acordare a acestei sume de bani vor fi stabilite prin hotărârea de Guvern.
Pe lista subiectelor ședinței de guvern se mai află și: aprobarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind Statutul Lucrătorului Cultural Profesionist, aprobarea indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizarea şi dezvoltarea Portului Mineralier Galaţi”, dar și adoptarea unui memorandum privind combaterea evaziunii fiscale în domeniul agroalimentar. Tot printr-un memorandum va fi aprobată și constituirea grupului de lucru interinstituţional în vederea evaluării stadiului punerii în aplicare a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice 2021-2030. În plus, va fi luată o decizie privind constituirea unei structuri şi modul de funcţionare al Comitetului de Supraveghere pentru implementarea şi monitorizarea funcţionarii ulterioare a sistemului de garanţie-returnare, informează Agerpres.