UPDATE 15.38. Președintele Traian Băsescu a convocat partidele politice, azi, la ora 17.00 la Cotroceni, la consultări în vederea formării unui nou Guvern.
Conform unui comunicat al președinției, programul consultărilor va fi următorul:

• Orele 17.00 – 17.30 – Partidul Social Democrat;
• Orele 17.30 – 18.00 – Partidul Naţional Liberal;
• Orele 18.00 – 18.30 – Partidul Conservator;
• Orele 18.30 – 19.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;
• Orele 19.00 – 19.30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;
• Orele 19.30 – 20.00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• Orele 20.00 – 20.30 – Partidul Democrat Liberal.
UPDATE 15.25 Emil Boc, după căderea Guvernului MRU: "A fost un vot al traseismului, o victorie a lipsei de caracter în politică. Traseismul şi lipsa de caracter pot compromite stabilitatea politică şi economică a ţării. Fără voturile unui partener din coaliţie moţiunea nu ar fi trecut. Moțiunea nu ar fi trecut dacă nu ar fi votat o bună parte din grupul minorităților naționale care fac parte din coaliția de guvernare. Mi se pare un gest incorect și profund inelegat față de partenerii de guvernare. Dacă aveau o problemă trebuiau să vină să spună"
UPDATE 15.15 Mihai Răzvan Ungureanu, după demiterea Guvernului: "Aceasta este democraţia şi trebuie să înţelegem toate formele ei. Am fost onorat să conduc un asemenea guvern. Sunt mândru de miniştri care au fost alături de mine în Cabinet. Mă bucur împreună cu ei că am reuşit chiar şi în scurtul răstimp de 78 de zile să facem ceea ce trebuie pentru ţară, iar acest lucru se va vedea. Iar eu personal nu mi-am spus ultimul cuvânt".
UPDATE 14.56. Moțiunea de cenzură a înregistrat 235 de voturi pentru. Guvernul Ungureanu a fost demis. Senatorul PNL Dan Radu Ruşanu a declarat, imediat după anunțarea votului, că în următoarea săptămână se va constitui un nou guvern, condus de Victor Ponta.
Din cei 460 de parlamentari au fost prezenți 259. Au votat 248 de deputați și senatori. Au fost anulate 4 voturi. Au fost înregistrate 244 de voturi valabil exprimate. Pentru moțiune au votat 235. Împotriva moțiunii au votat 9 parlamentari.
UPDATE 14.47. Urnele de vot s-au întors înapoi în plen pentru că secretarul Georgian Pop – PSD, care a făcut apel nominal, a uitat să voteze şi el.
UPDATE14.44. Şi-au exprimat votul în jur de 240 de parlamentari, cu mult peste cei 231 necesare pentru ca moţiunea să treacă. Nu se ştie însă cum au votat toţi. De la PDL şi-au exprimat votul deputaţii Daniel Bărbulescu şi Bădălan Eugen. independenţii ioan Munteanu, Daniel Oajdea şi Oana Mizil. Aura Vasile, pe cooperarea căreia PSD-ul conta, a lipsit. A votat de asemenea Marian Săniuţă. Din grupul minorităţilor naţionale şi-au exprimat votul zece membri printre care Varujan Pambuccian şi reprezentantul minorităţii rome Nicolae Păun.
UPDATE 14.41. Votul la moțiune s-a încheiat. Se numără voturile.
Update 14.11. Senatorii Sorina Plăcintă, Ioan Sbârciu şi Dorel Borza, care erau aşteptaţi să voteze în favorea moţiunii, au absentat de la vot.
Update 14.00. Parlamentarii au început să voteze. Primii care votează sunt cei 134 de senatori, în ordine alfabetică. Vor urma cei 326 de deputați.
Update 13.59. Deputatul PDL, Sever Voinescu, a venit la tribuna Parlamentului pentru a-i lua apărarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu. În debutul intervenției i-a admonestat pe cei care-i strigau ironic din sală :”Cotoi”. ”Aveți impresia că mă deranjează dacă mă strigați pe nume? Așa mă cheamă. Mă rog, dacă atât vă duce capul. Dacă credeți că este o chestie tare…”. Apoi Voinescu le-a spus reprezentanților opoziției că îi ”doare faptul că Ungureanu are o cotă de încredere mai mare decât Victor Ponta și Crin Antonescu, deși abia a intrat în politică”. ”Chiar dacă sunteți mulți în sală, domnul Ungureanu are susținători în fața televizoarelor. Iar asta vă doare. Vă spun, mai bine să fiu prieten cu Mihai Răzvan Ungureanu, chiar dacă sunt singurul, decât să fiu prieten cu Dan Voiculescu, chiar dacă sunteți mulți”.
Update 13.56. Senatorul PSD, Olguţa Vasilescu spune de la tribună că senatorul Sorina Plăcintă este încuiată în biroul Ralucăi Turcan. Este contrazisă de Roberta Anastase, care îi cere Olguţei Vasilescu să mai verifice o dată.
Update 13.30. Senatorul PDL, Sorina Plăcintă, a anunţat că va vota moţiunea de cenzură.
Update 13.26. Deputatul independent, Daniel Oajdea, a anunţat că vota moţiunea de cenzură.
Update 13.19. Liderul PSD, Victor Ponta, împreună cu Viorel Hrebenciuc fac ultimele negocieri, în plen, cu reprezentanţii minorităţilor şi cu independenţii. În timp ce de la tribună, parlamentarii ţin discursuri, Ponta, sub ochii premierului Ungureanu, se plimbă din bancă-n bancă pentru a strânge ultimele voturi.
Update13.05.  Pe holuri, câţiva democrat-liberali fac glume că după moţiune se duc la restaurant. " Am închiriat un restaurant. Românul bea şi la tristeţe şi la bucurie", a spus un deputat PDL.
Update 12.59. Liderul PSD, Victor Ponta spune că USL se bazează pe 227 de voturi plus unul, cel al lui Cătălin Croitoru, deputatul PDL anunţându-şi, astăzi, trecerea la PSD. Ponta a refuzat să comenteze decizia lui Marius Dugulescu de a nu mai vota moţiunea. " Avem 227 de voturi plus unul, cel al domnului Croitoru. (…) Promisiuni avem până la 460. Nu aţi văzut că domnul Ungureanu este singur? Îl susţine doar domnul Cotoi (n.r. – purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu Cotoi)", a mai spus Ponta.
Update 12:43: Deputatul Marius Dugulescu susţine că nu mai votează pentru moţiunea de cenzură a USL deoarece nu vrea să gireze cu votul său, căderea unui guvern de dreapta pentru unul de stânga.
“Nu particip la vot. Nu pot accepta căderea unui guvern de dreapta ca să vină unul de stânga!", a spus Dugulescu, într-o declaraţie pentru EVZ.
Update 12.36 Premierul Ungureanu este criticat de liberalul Crin Antonescu:
“Noi cei din PNL credem un lucru simplu. Că atunci când e vorba de privaztizări care presuspun resurse naturale ale Romîniei trebuie să avem transparenţă, studii seriose, să avem felurite dezbateri public, trebuie să avem siguranţă, trebuie să integrăm fiecare din acestea într-o strategie pentru dezvoltarea acestei ţări. PNL susţine proprietatea privata, economia privată, a susţinut şi a făcut privatizari şi nu punem în discuţii dacă trebuie acum sau nu să exploatăm gazul de şist sau să privatizam Cupru Min, ci respingem negocierea fără transparenţă a acestor contracte", i-a imputat liderul liberal primului-ministru.
Update 12:28: Deputatul PDL Cătălin Croitoru anunță, de la tribună, că va vota pentru moțiune cu bilele la vedere. Anunțul său este aplaudat de parlamentarii din băncile Opoziției.  Totodată, Croitoru  mai anunță că imediat după ce-și va exercita votul pentru moțiune își va da demisia din PDL și-și va depune adeziunea  pentru a activa  în cadrul grupului  parlamentar al PSD.
Update 12:25: Purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu PDL ia cuvantul: "Nu e vorba de lipsă de performanță a unui Guvern care de altfel nici nu a avut timp să performeze, nici de a curma suferințele poporului. Este o acțiune pur politică. Despre asta e vorba."
Update 12.24: Tabăra Puterii spune că moţiunea se va juca la o diferenţă de un vot-două.
Update 12.13: Liderii PSD responsabili cu racolările se laudă cu noi succese pe frontul negocierilor. "Avem 4 voturi în plus. Vom avea 235 de voturi cu cele de la minoritățile naționale", a declarat un deputat PSD.

Update 12.11: Preşedintele UDMR, Marko Bela: "În primul rând, vă promit că voi vorbi într-o singură limbă şi anume una pe care o înţelegeţi şi dvs", spune el, lăudând "intenţia colegului de a ne demonstra ideea multilingvismului". "Din cele trei limbi pe care le-a folosit dl deputat una am înţeles-o şi anume limba română. Cealaltă limbă mi s-a părut că a fost limba engleză. A treia limbă a semănat cu limba maghiară".
Update 12.06: Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, s-au retras în biroul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase. Aceasta a rămas în plen şi conduce şedinţa.
Update 12.04: Întrucât a anunţat că va vota moţiunea, şi deci nu mai este suspect, Mircea Geoană îndrăzneşte să se apropie şi să stea de vorbă cu foştii săi colegi de la PSD. De la excluderea sa, acesta a stat cam izolat când a venit în Parlament, stând în bancă alături de finul său, Florentin Gust şi fiind ignorat complet de pesedişti, de care, de asemenea, nu a făcut nicio tentativă să se apropie.
Update 11.57: Ponta îşi încheie discursul şi predă microfonul liberalului Ciprian Dobre. Acesta îşi începe discursul vorbind în română şi repetând fiecare frază în maghiară şi engleză. Şi continuă tot aşa. Ca efect, speech-ul acestuia sună ca luat din manualele de engleză pentru începători: fraze scurte, idei simple. "Tinerii pământului trebuie să-l stăpânească pe deplin", spune acesta trilingv.
Parlamentarii USL încep să iasă din sală. Se vor întoarce la vot.
Update 11.45: Ponta îl omagiază în discursul său pe Chisăliţă pentru că a venit la vot în scaunul cu rotile. Opoziţia îl aplaudă în picioare pe deputatul PSD.
Update 11.35: Balcoanele Parlamentului sunt goale. Până la ora 14:00, accesul vizitatorilor în clădire nu este permis, pentru a se evita ca invitaţi ai Opoziţiei să tulbure de la balcoane discursurile din plen.
Update 11. 30: Victor Ponta ia cuvântul. Spune că are emoţii.
În culise, departe de ochii presei, PDL continuă negocierile cu indecişii sau cu independenţii, pentru a-i întoarce din drum. În acest moment, evoluţiile politice importante nu se desfăşoară în plen.
Update 11.25: Ca să nu mai afirme presa că lipseşte de la moţiune, Crin Antonescu nu s-a dezlipit de fotoliul său de parlamentar de la orele 9:20. Dacă Ponta a făcut turul sălii, liderul PNL nici nu s-a ridicat de pe scaun.
În rândurile Opoziţiei este mare animaţie. Parlamentarii USL nu sunt atenţi la discursul premierului, ci vociferează între ei râzând. La un moment dat, se încinge un dialog pste bănci între Ponta, Şova şi Prigoană.
Update 11:15:  PSD și-a mobilizat și parlamentarii aflați în stare de convalescență. Deputatul USL Ioan-Narcis Chisăliţă, parțial paralizat în urma unui accident de maşină, a venit în scaunul de rotile la Parlament pentru a vota moţiunea de cenzură. Postat în fața prezidiului, Chisăliţă a fost îmbrățișat de liderul Victor Ponta drept mulțumire pentru gestul său.
Update 11.10. Mihai Răzvan Ungureanu a criticat lipsa de responsabilitate a liderilor Opoziției. "Credibilitatea unui stat se câştigă greu şi se poate pierde într-o secundă. România nu este un magazin pe care să pui o placă, închizând uşa şi să spui că te întorci după ce îţi termini vacanţa, eventual în Dubai’, a spus Ungureanu.", a spus primul-ministru făcând referire la vacanța petrecută recent de Victor Ponta în Dubai.
Update 11:02: Surse parlamentare din PDL susţin că parlamentarul de Timiş, Marius Dugulescu și cel de Iaşi, Daniel Oajdea nu vor mai vota pentru USL, fiind recuperați în urma unor discuții particulare cu conducerea PDL.
"La nivelul coaliţiei există soliditate şi solidaritate, ea se va arăta şi în votul de astăzi de la moţiune, sunt convins că şi din tabăra opoziţiei vor fi defecţiuni fie prin neprezentări în Parlament, fie prin votul împotriva moţiunii, după cum au fost şi în cazul nostru. Puţine surprize se mai pot întâmpla astăzi", a spus liderul PDL, Emil Boc.
Update 10:45: Preşedintele PDL, Emil Boc susține că opoziţia nu are capacitatea să adune cele 231 de voturi necesare adoptării moţiunii şi că PDL nu ia în calcul niciun alt scenariu decât acela al respingerii moţiunii şi al păstrării actualului guvern.
În sala de plen, însetat după ce l-a tot ascultat pe Ungureanu, Ponta se împrumută cu o sticlă de apă de la Gabriel Oprea, care, generos, i-o întinde din banca ministerială unde şade.
Update 10:37: Senatorul PNL Cristian Ţopescu  se crede la fotbal. "Steaua-Dinamo va fi 1-0", Steaua fiind opoziţia, iar Dinamo fiind puterea”, explică  parlamentarul liberal.
Pe holuri, fiecare strângere de mână între un parlamentar al puterii şi unul al Opoziţiei este tratată ca suspectă şi cei doi sunt asaltaţi imediat de camerele de luat vederi.
Update 10:35: Deputatul PDL Silviu Prigoană susține că se aşteaptă ca mulţi parlamentari din opoziţie să nu voteze acest document, așa cum crede că toți parlamentarii democrat-liberali susţin coaliţia de guvernare.
"Cred că toţi din coaliţie. La fel ne aşteptăm şi noi, ca din opoziţie mulţi să nu voteze moţiunea", a spus Prigoană.
Update 10:30: Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a coborât din biroul  președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase, pentru a lua cuvântul în plenul reunit.
Victor Ponta, care a făcut turul sălii, discutând animat cu colegii, se aşează în bancă să ia notiţe. Descoperă că nu are pix şi împrumută unul de la colegul din spate.
Update 10:28: Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu lansează, pe Facebook, ipoteza ca Mircea Geoană să fie propus pentru funcţia de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură a opoziţiei va trece. "Geoană premier? Hm", este mesajul postat de Lăzăroiu pe site-ul de socializare.
Geoană este în sală şi a dat mâna, cordial, cu toată lumea, fără discriminare politică.
UPDATE 10:25: Senatorul UNPR Corneliu Grosu a anunțat că va vota moţiunea de cenzură, pe motiv că și-a consultat propriul electorat din Colegiu care l-a însarcinat să voteze pentru binele şi sănătatea învăţământului medical.
Update 10:16: De la tribuna de unde citea textul moțiunii de cenzură, senatorul PSD, Lia Olguța Vasilescu îi dă asigurări premierului Mihai Răzvan Ungureanu că nu-l va împușca.
Update 10:14: Unii parlamentari  PDL se plâng că liderii PSD Ilie Sârbu şi Constantin Niţă continuă să îi bombardeze telefonic, în timpul dezbaterilor din plenul Parlamentului, în încercarea de a-i convinge să voteze moţiunea de cenzură.
Update 10:12: Premierul Ungureanu şi liderii PDL au numărat parlamentarii puterii care, conform analizelor, nu vor susţine moţiunea de cenzură şi care sprijină Guvernul, concluzia fiind că opoziţiei îi mai lipsesc două voturi pentru a demite Executivul, susțin surse citate de Mediafax.
Numărătoarea parlamentarilor a avut loc, vineri dimineaţa, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, unde premierul Mihai Răzvan Ungureanu a venit însoţit de liderul PDL, Emil Boc.
"A fost efectiv o numărătoare «pe cap de om» a parlamentarilor care, conform analizelor, nu vor vota moţiunea de cenzură, ci continuă să sprijine Guvernul. Concluzia numărătorii a fost că opoziţiei îi mai lipsesc două voturi", au relatat sursele citate.
Update 10:08: Ponta a refuzant să răspundă la întrebarea dacă îşi doreşte să fie premier acum. În schimb dă ca sigură numirea unui Guvern. "M-am grăbit joi când am spus că în 30 de secunde după demiterea lui Ungureanu voi veni cu propriul Guvern. O voi face într-un minut"
Update 09:55: Deputatul PDL Gheorghe Zoicaș a anunțat că nu va mai vota în favoarea moțiunii de cenzură a USL, după ce a avut o discuţie cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Potrivit spuselor parlamentarului democrat-liberal, premierul i-a promis că va face o evaluare a membrilor Guvernului, începând cu ministrul Dezvoltării.
UPDATE 09:48: Liderul PSD, Victor Ponta, face din nou apel la reprezentanţii Puterii să-şi exercite votul şi să aibă curajul să treacă peste directiva de partid, dând ca exemplu cazul parlamentului PDL, Cătălin Croitoru.
“Vor fi oameni care nu vor respecta rusinoasa și condamnabila decizie a grupului PDL de a-i ţine ascunşi undeva sus la grup. Nu au voie să intre în sală, nu au voie să voteze. Nu ştiu care vor  fi cei  patru, dar bravo  lor. Le-am cerut să  se comporte  în mod clar. Vor fi patru oameni măcar care să aibă curajul de a se ridica în picioare şi să nu ţină seama  de ameninţările domnului Boc, domnului Blaga. Domnul Cătălin Croitoru va dovedi că are obraz astăzi”, a spus  Ponta.
UPDATE 09.40. Senatorul neafiliat Cezar Măgureanu a declarat că va vota moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie. "Eu votez pentru moţiune", a anunţat acesta, precizând că cetăţenii îl "îndrumă" să facă acest lucru.
UPDATE 09.35. Senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, citeşte textul moţiunii de cenzură.
UPDATE 09.25.  Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat deschisă şedinţa de plen, anunţând că sunt prezenţi 252 de parlamentari, 208 fiind absenţi, cvorumul de lucru fiind îndeplinit. Anastase a anunţat înscrierea deputatului de Dolj, Florentin Gust, la PSD.
UPDATE 09.23. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns la şedinţa de plen. "Alţii trebuie să aibă emoţii, nu eu", a fost singura declaraţie a primului ministru. Acesta a avut o scurtă discuţie cu liderii PDL în biroul preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Liderul PNL, Crin Antonescu, a dat asigurări că vor vota toţi parlamentarii USL, iar în cazul în care va trece moţiunea reprezentanţii PSD şi PNL sunt pregătiţi să preia guvernarea. "Mult a fost, puţin a rămas, suntem aici, discutăm moţiunea, votăm moţiunea", a spus Antonescu subliniind că din partea PNL şi a USL nu va fi  "nicio surpriză".
UPDATE 09.18. Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a evitat să dea un pronostic cu privire la succesul moţiunii de cenzură. Acesta a spus că reprezentanţii USL sunt pregătiţi pentru un guvern de tranziţie. La rândul său, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, s-a declarat convins că moţiunea nu va trece.
UPDATE. 09.09.  Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat că toţi parlamentarii USL vor fi prezenţi în sală, la dezbaterea moţiunii de cenzură. "Sper din inimă să treacă pentru că nimic nu poate fi mai rău decât un guvern PDL condus de Traian Băsescu", a spus Haşotti, precizând că senatorul PNL, Raymond Luca a venit special din SUA pentru a fi prezent la şedinţa de azi.  
Moţiunea de cenzură a Opoziţiei reflectă ambiţiile de putere ale liderului PSD Victor Ponta care se vede deja premier. Opoziţia dă dovezi de nerăbdăre în atingerea scopului său de a prelua guvernarea. Cabinetul Ungureanu este instalat abia de două luni, depunerea unei moţiunii atât de repede arată că PSD şi PNL, nu s-au mulţumit cu satisfacţia demisiei cabinetului Boc.
Moţiunea de cenzură a Opoziţiei reflectă şi orgoliul lui Victor Ponta care a transformat rivalitatea cu primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu într-o răfuială personală.

Cum s-a sfârşit, peste noapte, prietenia lui Ponta faţă de Ungureanu

Cabinetul Ungureanu a fost validat în februarie 2012 în Parlament şi cu un discurs mai mult decât prietenos al liderului PSD Victor Ponta. De vină era şi o relaţie personală bună între Ponta şi Ungureanu. A fost singurul lider al Opoziţiei care nu a boicotat instalarea lui Ungureanu, Crin Antonescu lipsind de la acel moment. Discursul lui Ponta, susţinut atunci de la tribuna Parlamentului, a fost atât de elogios la adresa lui Ungureanu încât liberalii l-au acuzat pe Ponta de trădare. A fost un moment de mare tensiune între Ponta şi Antonescu care s-a manifestat şi în public punând la grea încercare soliditatea alianţei PSD-PNL bazată doar pe soliditatea relaţiei Ponta-Antonescu.

De la acel moment, Ponta a virat-o brusc în atitudinea cu Ungureanu. De la laudă, Ponta a trecut la invectivă.

Două sunt explicaţiile acestei schimbări. Prima, Ponta a vrut să repare relaţia cu Crin Antonescu şi să menţină în viaţă USL. A doua, Ponta l-a identificat pe Ungureanu drept concurennt direct la funcţia de prim-ministru. Iniţial, Ungureanua fost văzut de liderul PSD drept un om de paie al preşedintelui Traian Băsescu, un gestionar provizoriu, pentru 9-10 luni, până la alegeri, al Palatului Victoria. Ungureanu însă şi-a expus public intenţia de a continua ca premier şi după alegerile din 2012. A fost momentul în care Ponta, identificându-l ca adversar direct, a început să-l atace sistematic. Totul a culminat cu moţiunea de cenzură pentru care Ponta a făcut eforturi imense racolând parlamentari de la PDL în schimbul unor promisiuni de funcţii în partid sau locuri pe viitoare liste.

Pe hârtie, USL are 227 de voturi, după ultima numărătoare făcută ieri seară de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Pe lângă acestea, Opoziţia mai are în buzunar câteva promisiuni din partea unor parlamentari PDL sau independenţi că vor vota moţiunea.

Cine vor fi câştigătorii şi pierzătorii moţiunii de cenzură?

Dacă moţiunea e aprobată, victoria va fi contabilizată în tabăra Opoziţiei. USL poate capitaliza electoral arătând că este pe val. Pentru PSD şi PNL poate să însemne un pas în faţă spre obiectivul de a ajunge la putere.

Dacă preşedintele Traian Băsescu va oferi guvernarea lui Victor Ponta, Opoziţia va intra în campania electorală “la butoane": resursele de la buget vor putea fi direcţionate către primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ale PSD şi PNL. Acesta este şi motivul pentru care baronii PSD, dar şi cei ai PNL fac presiuni pentru ca liderii USL să meargă la Cotroceni cu varianta Victor Ponta-premier.
Şi dacă nu va fi impusă această variantă şi se va merge pe un guvern de tehnicieni, provizoriu, care să gestioneze lucrurile până la alegerile din noiembrie, cealaltă variantă dorită de Opoziţie, pentru USL tot va fi un câştig de imagine.

Dacă Guvernul este demis, primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu va fi pus în dificultate dar se va putea replia argumentând că a vrut să facă ceva, dar că nu a fost lăsat. Poate fi o ocazie să îşi relanseze cariera politică. O oportunitate mai bună decât să conducă un Guvern cu sprijin fragil în Parlament. În Senat, deja Puterea a pierdut majoritatea deţinută de USL. Iar în Camera Deputaţilor e o chestiune de 2-3 voturi până când Puterea va pierde majoritatea.
Mai în dificultate decât primul-ministru ar fi pus PDL dacă moţiunea va trece. Sunt mari şanse să îşi ia adio de la guvernare. Pentru preşedintele Traian Băsescu va fi, după un eventual astfel de moment, destul de greu să găsească o variantă de guvern care să includă şi PDL. Dacămoţiunea va trece, asta se va întâmpla doar cu sprijinul unei anumite grupări din PDL.

Dacă moţiunea va fi respinsă, acest lucru se va peterece la câteva voturi 4-5. Opoziţia va înregistra un eşec de imagine. Dar unul minor, gestionabil deoarece îl va putea arunca pe umerii PDL-iştilor care au promis că vor sprijini USL dar în final au trădat. Pentru liderul PSD va fi un câştig de imagine pentru că a reuşit să pună pe agenda publică din ultimele zile ideea că Victor Ponta poate fi premier.
CITIȚI ȘI:

  • Ioan Oltean despre moțiunea de cenzură: "Nu avem o liniște totală, dar avem o liniște normală"
  • Ponta face apel la toți parlamentarii să voteze moțiunea de cenzură
  • Tăriceanu: Dacă moțiunea va trece, se impune un guvern de tranziție
  • INDEPENDENȚII înclină balanța la moțiunea de cenzură. VEZI cine va vota pentru căderea Guvernului
  • Varujan Pambuccian: Ne hotărâm vineri cum votăm la moţiunea de cenzură